Prorectorul de la Spiru Haret a fost reținut joi, alături de alte cinci persoane în scandalul șpăgilor de la Universitatea Spiru Haret. Reprezentantul Consiliului de Etică și Management Universitar -organism consultativ al Ministerului Educației- spune că în primul rând este o problemă de mentalitate care se va schimba după mulți ani.

„Ministerul Educației Naționale a luat o serie de măsuri cu privire la etica universitară, din 2018 există cursuri de etică și deontologie academică, sunt introduse de o serie de universități. Studenții trebuie să învețe derapajele de la etica universitara, de ce să nu plagieze, copieze, dar această măsură ca să aibă efecte trebuie să treacă ani. Trebuie să recunoaștem că unde nu există cerere nu e nici ofertă, studenții sunt parte a acestei probleme pentru că au fost deschiși la acestă practică. Este greșit și trebuie să înțeleagă asta, că simpla dobândire a unei hârtii nu te face profesionist, că nu putem vorbi de o diplomă în această situație. Este mai mult decât blamabil” a declarat Marius Deaconu în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.

Spiru Haret era în proces de verificare

Universitatea Spiru Haret era în plin proces de audit în această perioadă, pe probleme de etică, a recunoscut reprezentantul Consiliului. Inspectorii instituției au discutat până acum cu un student care făcea parte din Comisia de Etică a Universității, dar nu au reieșit indicii despre activitățile ilegale desfășurate acolo, a spus Deaconeasa.

Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
Recomandări
Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
 

„A fost un audit, urma să intrăm în detalii la verificarea regulamentelor, procesul e anevoios pentru că sunt 100 de universități în România. Vom verifica cu prioritate această universitate.

S-a discutat cu reprezentantul studenților din Comisia de Etică, despre regulament, codul de etică, ce fel de cazuri iau în considerare.

Ad placeholder

Din discuția cu studentul nu au rezultat date despre mită, chiar am insistat că în trecut au existat probleme, au acum câteva zeci de mii de studenți, mult mai puțin față de sute de mii în trecut. În 2005-2008 era cunoscută ca fabrică de diplome.

Este o activitate minimală, până la intrarea în vigoare a legii educației etica universitară era inexistentă. Acum reglementările sunt vagi, sunt reglementări de bun simț, nu sunt explicite” a mai declarat reprezentantul Consiliului de Etică și Management Universitar.

Consiliul elaborează acum un Cod de etică aplicabil tuturor universităților din România.

„În februarie, punem în dezbatere publică un cod de etică referențial, care să conțină aceleași prevederi pentru toate universitățile, prevăzute de legea educației încă din 2011. Universitățile nu au standarde comune referitoare la etică” a mai spus Deaconu.

Citeşte şi:

Votul electronic, un vis de un miliard de euro în ţara în care încă se votează în butoaie de murături. INTERVIU cu şeful AEP: „În 2020 vom decide ce sistem alegem – internet sau maşini electronice, ca în SUA”

Ca și Cumpănașu, șefa direcției din Ministerul Dezvoltării, care a fost la nunta acestuia și i-a și dat banii pe proiect, amenință Libertatea cu judecata!

Libertatea lui Tetelu | Istoricul Mădălin Hodor: „Ceaușescu turba când auzea ceva rău despre el la Radio Europa Liberă”

„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut
HOROSCOP
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut