Libertatea.ro difuzează un jurnal de știri, la ora 13.00, în care vă ținem la curent cu situația din București, din țară și din lume.

Adriana Nedelea LA FIX, 9 octombrie

Expertul în educație Oana Moraru a vorbit în emisiune despre ce efecte au orele online din pandemie asupra elevilor și cum le-ar putea schimba modul de a se raporta la studiu, de a se implica și de a mai fi activi la școală dacă profesorii nu îi stimulează la cursuri.

Principalele declarații ale Oanei Moraru, expert în educație:

 • Trebuie să punem în balanță două răuri și să îl alegem pe cel mai mic. Sigur că sănătatea fizică și siguranța vieților noastre primează.
 • În același timp, trimiterea grosieră a tuturor elevilor acasă la apariția primului caz sau celui de-al doilea într-o școală pune în pericol dezvoltarea socială.
 • Soluția este la fiecare școală și în maturitatea fiecărei echipe, de estimarea a riscului de reducere a numărului de ore fizice.
 • Soluția nu este cea în care trebuie trimiși toți acasă, ci una puțin mai adaptată și nu primul semnal de alarmă. Unele școli, la calcularea riscului, au văzut realitatea doar în alb și negru, adică există un caz, toată lumea acasă.
 • În țările cu care ne comparăm, nu există asta. Au traseele făcute pentru clase, există o analiză mai atentă a riscului, este un mai bun management al părinților, care așteaptă în fața școlii, al programului de după școală al elevilor, sunt instruiți să evite contactele.
 • Noi nu avem încredere deocamdată în felul în care școlile pot să funcționeze ca echipe, cu oameni cu capete și luminate și limpezi.
 • Cred că am intrat într-o spirală a fricii vom ajunge să ne trimitem elevii înapoi în online.

Există foarte multe comportamente deteriorate, foarte mulți elevi în suferință, pentru că învățarea școlară este mai puțin intelectuală.

Oana Moraru, expert în educație:
 • Pe locul 1 la școală, copilul învață socio-emoțional. De asta are nevoie ființa umană ca să se calibreze.
 • Înțeleg că pe fond de panică este bine să ne ținem copiii acasă, unde riscul de infectare este mai mic, dar nu înțeleg decizia unor școli de stat, care au așteptat al doilea sau al treilea caz ca să închidă.

Trecerea învățământului online în România nu este o trecere în online, este un stat acasă și o învățare de acasă prin intermediul calculatorului. Să nu ne îmbătăm cu apă rece.

Oana Moraru, expert în educație:
 • Învățământul la distanță este foarte primitiv încă gândit în România și nu este nici pe departe ce înseamnă cu adevărat învățarea online.
 • Șederea mult în fața ecranului a dezvoltat acel fenomen de ecranare în clasă.

Mulți elevi nu mai sunt în stare să se conecteze ochi în ochi, au stare de agitație, mintea lor caută de satisfacție imediată atunci când se joacă pe calculator.

Oana Moraru, expert în educație:
 • Noi, ca profesori, am simțit când ne-am întors în clasă o incapacitate a elevilor de a se concentra.

Adriana Nedelea LA FIX, 7 octombrie

România a ajuns la aproape 3.000 de cazuri noi de coronavirus. Autoritățile au anunțat miercuri cel mai mare număr de infectări confirmate în 24 de ore – 2.958.

Bucureștiul, care de miercuri a închis restaurantele, teatrele și cinematografele, iar de joi închide și discotecile, cluburile și sălile de jocuri de noroc, are în continuare cele mai multe cazuri noi – 514 infectări în ultimele 24 de ore.

Miercuri au fost anunțate și cele mai multe decese noi – 82, unul dintre pacienții cu COVID-19 care au murit având 18 ani.

Numărul pacienților internați la ATI a ajuns la 612, cel mai mult de la începutul pandemiei.

Specialiștii au avertizat că dacă ajungem la 3.000 de cazuri de coronavirus și crește numărul pacienților de la ATI, sistemul sanitar s-ar putea bloca.

Adriana Nedelea LA FIX, 6 octombrie

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, a vorbit în emisiune despre decizia ca polițiștii să meargă îmbrăcați în civil la controale și despre cum este văzută ea în rândul polițiștilor.

”Cine vrea să observe în profunzime, vede o falie a conflictelor, să ne reclamăm între noi, ne întoarcem în anii 50, în anii stalinismului, eu să spun nu știu unde că dumneavoastră nu aveți nu știu ce, deci avem un conflict pentru că lor le priește. Noi ne certăm și ei câștigă”, a spus liderul sindical.

Dumitru Coarnă a mai spus că dacă 20% din polițiști vor fi puși să urmărească dacă oamenii nu poartă mască de protecție, în condițiile în care există un deficit de personal de 30% în zona operativă, ”înseamnă că despre infractori nu mai vorbim”.

“Eu sper să nu vină această decizie, până acum nu a venit nimic oficial, au discutat patru băieți de acolo, care au în vedere interesele lor personale. Polițiștii spun că este o decizie proastă, să fim serioși, nu polițistul trebuie să se lupte cu pandemia”, a mai spus liderul SNPPC.


Număr fără precedent al deceselor din cauza COVID-19 și al pacienților la ATI

Autoritățile au anunțat marți 73 de noi persoane cu COVID-19 care au decedat, dintre care 69 aveau și alte boli.

A crescut alarmant și numărul pacienților internați în stare gravă la Terapie Intensivă, de la 592 luni la 608 marți.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 2.121 de infecții cu COVID-19, cele mai multe în București – 403 și județele Prahova – 96 și Iași – 92.

România a ajuns la aproape 140.000 de cazuri de coronavirus și peste 5.100 de decese. Aproape 110.000 dintre persoanele confirmate cu COVID-19 de la începutul pandemiei s-au vindecat.

Adriana Nedelea LA FIX, 1 octombrie

Cei peste trei milioane de locuitori ai Madridului intră din nou în carantină, din cauza coronavirusului. Peste 11.000 de cazuri noi a înregistrat Spania în ultima zi din septembrie, cele mai multe în capitală.

Principalele declarații făcute de corespondentul Libertatea în Spania, Alin Petrică:

 • Măsura va intra în vigoare peste 48 de ore.
 • Viața madrilenilor rămâne la același nivel ca și până acum. Se va impune un maximum de 50% de umplere a spațiilor publice, adică restaurante, teatre sau alte locuri unde se adună oamenii.
 • Programul va fi impus până la ora 22:00 sau 23:00, în unele cazuri. Aceste lucruri erau, oarecum, respectate și până acum.
 • Au fost luate măsuri în școli prin care să se limiteze contactul direct.
 • Dacă timp de 14 zile sunt peste 500 de cazuri la suta de mii de locuitori. se poate reinstitui lockdown. Acest lucru s-a întâmplat în Madrid.

Jumătate din cazurile noi de ieri din Spania sunt din Madrid. Din cele 18.000 de cazuri noi din Spania, azi în Madrid au fost 748. Peste 500 de cazuri noi au fost în ultimele 14 zile, de aceea s-a luat această măsură.

Corespondentul Libertatea în Spania, Alin Petrică:
 • În Spania, purtatul măștii este obligatoriu în spațiul public, adică pe stradă, la restaurant, când nu mănânci, sau la serviciu. Sunt unii care nu poartă mască, dar aceștia sunt relativ puțini.
 • Oamenii sunt precauți, dar nu sunt speriați.
 • În Madrid, adunările mai mari de șase persoane nu sunt permise.
 • Majoritatea acceptă cu calm situația. Se păstrează distanța, cum fac și eu, față de persoanele cu care se intră în contact.

Am lucrat în fabrică și un coleg mi-a spus că tatăl lui are COVID-19. M-am întâlnit din nou cu el peste o săptămână și mi-a zis că tatăl lui a decedat. Atunci, toți colegii, pe lângă cuvintele de condoleanțe, au avut o reacție de retragere. Nu l-am marginalizat, pentru că el se automarginaliza, stătea mai retras de noi.

Corespondentul Libertatea în Spania, Alin Petrică:
 • Au fost colegi ai mei care au dorit să plece acasă. Nu că ar fi luat virusul, ci pentru că ar fi fost puși în situația să intre în autoizolare. Eu nu îi judec, este o chestie pe care o înțeleg ca fiind instinctuală.

Spania are aproape 770.000 de cazuri de coronavirus și peste 31.000 decese.


A doua zi cu peste 2.000 de cazuri noi de coronavirus, aproape 40% din în București și patru județe

A doua zi consecutiv, numărul cazurilor noi de coronavirus a depășit 2.000. Din cele 2.086 de persoane care au aflat în ultimele 24 de ore că au coronavirus, 301 sunt din București.

Capitala și județele Iași (133 cazuri noi), Constanța (122), Cluj și Bacău (câte 104) au împreună aproape 40 la sută din cazurile noi de coronavirus.

Numărul pacienților cu COVID-19 internați în stare gravă la Terapie Intensivă a crescut de la 550 miercuri la 557 joi. Alte 7.617 persoane confirmate cu coronavirus sunt internate în spitale.

În ultimele 24 de ore au fost anunțate alte 37 de decese, numărul pacienților care au murit din cauza COVID-19 ajungând la 4.862.


Cum va fi facultatea în noul an universitar

Universitățile și-au deschis porțile, dar cele mai multe vor face exclusiv cursuri online.

Bogdan Murgescu, prorectorul Universității București, și Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica, au vorbit în emisiune despre cum va fi noul an universitar și cât de afectată va fi calitatea educației și pregătirii studenților din cauza pandemiei.

La Universitatea din București, cursurile vor fi online, cu excepția unor laboratoare, unde este necesară prezența studenților, cum sunt cele de la științele naturii, a spus prorectorul Bogdan Murgescu.

Nicio facultate din cadrul Universității București nu are suficiente săli pentru a primi toți studenții în condiții de distanțare și nici suficiente cadre didactice care să predea, succesiv, chiar dacă grupurile de studenți ar fi împărțite. Mai mult, în acest an școlar sunt și mult mai mulți studenți și masteranzi admiși față de anii trecuți, a explicat Murgescu.

”Infrastructura noastră nu este suficientă pentru a-i primi pe toți în condiții de distanțare. Riscurile ar fi foarte mari dacă adunăm pe spațiu îngust un număr atât de mare de studenți și cadre didactice. În consecință, o bună parte din activități se va desfășura online”, a mai spus Murgescu.

Va scădea calitatea educației și vor fi studenții care fac cursuri online mai puțin pregătiți decât generațiile pre-pandemie? Prorectorul Universității din București crede că nu se va întâmpla asta dacă forma de educație în pandemie ”nu va fi pe cicluri întregi”.

Dacă studenții petrec un semestru sau un an universitar în online, este timp ca în restul ciclului de studii să fie recuperată și componenta care nu putea fi valorificată online. Dacă pandemia va dura foarte mult, pierderile vor fi mai consistente la nivelul calității.

Prorectorul Universității București a vorbit și de avantajele și dezavantajele facultății făcute online și a spus că cea mai mare pierdere din această etapă de educație sunt abilitățile sociale și de comunicare, dar și celelalte abilități reunite în ceea ce, în în termeni tehnici, este cunoscut ca ”soft skills”.

”Se pierd multe comportamente care țin de interacțiunile umane și de competențe transversale. Partea de competențe pur profesionale reușim să le dăm destul de bine și în mediul online, dacă domeniul de studiu nu presupune o intensă relaționare socială directă”, a mai spus Bogdan Murgescu.

Rectorul Mihnea Costoiu a spus că, la Universitatea Politehnica din București, cursurile încep luni 5 octombrie, în sistem hibrid.

”Studenții vor fi prezenți în universitate pentru activitățile practice, pentru laboratoare, proiecte, pentru zona care este necesară pentru a lucra cu echipamente, cu tehnologia. Cursurile și majoritatea seminariilor vor fi online”, a precizat rectorul.

Mihnea Costoiu a vorbit și despre locurile din căminele Universității Politehnica, unde înainte de pandemie puteau fi cazați 16.000 de studenți.

”Din nefericire, am redus numărul locurilor în cămine. Avem cel mai mare campus universitar din această parte a Europei, peste 16.000. Anul acesta, nu vom putea caza mai mult de 8.000, în cea mai bună variantă. Am făcut mai multe scenarii, așteptăm ultimele decizii ale DSP”, a explicat Costoiu.


Arhiva emisiunilor din perioada 2 septembrie – 30 septembrie este aici.

Citeşte şi:

Un profesor universitar avertizează: lecție online nu înseamnă “să vorbesc eu de nebun, ca profesor, o oră întreagă, în fața clasei. Fac mai puțin ca profesor și dirijez mai mult învățarea lor”

Costurile COVID-19: Spitalele românești decontează de la 80 euro pe zi la 5.000 de euro pe zi de pacient pentru bolnavi cu aceeași formă ușoară de virus

Adriana Nedelea LA FIX | Românii din diaspora, despre alegerile parlamentare: „Oamenii au suspiciunea că votul lor va fi fraudat”

Urmărește-ne pe Google News
Dezvăluiri neașteptate. Atac nemilos la Djokovic. Nu s-a mai abținut și a rupt tăcerea. „Multă frustrare!”
PARTENERI - GSP.RO
Dezvăluiri neașteptate. Atac nemilos la Djokovic. Nu s-a mai abținut și a rupt tăcerea. „Multă frustrare!”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Ce făcea de fapt în Capitală polițistul care a ucis-o pe Raisa. Poliția a făcut public la 5 zile de la tragedie
Observatornews.ro
Ce făcea de fapt în Capitală polițistul care a ucis-o pe Raisa. Poliția a făcut public la 5 zile de la tragedie
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
Marian Godină sare în apărarea polițistului care a omorât-o pe Raisa: Verificatul victimei cu piciorul e explicabil
Știrileprotv.ro
Marian Godină sare în apărarea polițistului care a omorât-o pe Raisa: Verificatul victimei cu piciorul e explicabil
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Telekomsport
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi