State precum Pakistan și Guyana au fost forțate să negocieze cu intermediarul din Dubai, aflat în spatele unor companii din Emiratele Arabe Unite pentru a obține vaccinul rusesc, iar acesta le-a vândut serul anti-COVID-19 la prețuri mai mult decât duble față de cele cu care au cumpărat de la ruși state din UE, precum Ungaria sau Slovacia, notează sursa citată.

Totul s-a desfășurat în baza unui acord între Fondul de investiții directe din Rusia (RDIF) și Aurugulf Health Investments, o companie cu sediul în Abu Dhabi, înființată la sfârșitul anului trecut și cu legături cu figurile regale din Emiratele Arabe Unite.

Concret, potrivit documentelor citate de The Moscow Times, RDIF a acordat Aurugulf drepturi exclusive de vânzare și distribuție a vaccinului Sputnik V în țări din întreaga lume, iar cel care acționa pe post de dealer principal era șeicul Ahmed Dalmook al-Maktoum, un membru de rang inferior al familiei regale din Dubai.

Jurnaliștii de investigație au descoperit o rețea complexă de conexiuni între RDIF și compania din Abu Dhabi, concretizate prin acorduri privind furnizarea de doze se vaccin pentru unele dintre cele mai sărace țări din lume.

Tranzacțiile nu au avut nevoie de aprobarea Moscovei, pentru că au fost incluse într-un acord amplu cu o filială RDIF numită Human Vaccine, care oferă companiei Aurugulf și șeicului Maktoum dreptul exclusiv de a vinde Sputnik V în statele în curs de dezvoltare.

Acordul încheiat cu Liban

Un caz de acest fel este cel al acordului încheiat cu Libanul. În martie 2021, omul de afaceri Jacques Sarraf a călătorit la Abu Dhabi pentru o întâlnire referitoare la un import de vaccin Sputnik V în Liban.

Sarraf este șeful Consiliului de afaceri ruso-libanez, consul onorific rus în Liban și președintele conglomeratului Malia Group și fusese contactat cu șase luni în urmă de reprezentanții RDIF, ca parte a încercărilor Fondului de a promova vânzarea vaccinurilor către statele care ar fi putut fi interesate să le cumpere. Serul Sputnik V fusese deja autorizat în Liban.

Atunci, omul de afaceri a fost pus în legătură cu Chimera Investments, un vehicul de investiții private cu sediul în Abu Dhabi, având legături cu Aurugulf.

Lui Sarraf i s-a spus că este vorba despre „distribuitorul regional” pentru Sputnik V, cu care partea libaneză poate să încheie un acord direct, fără implicarea Rusiei.

Chimera Investments, compania pe care Jacques Sarraf a vizitat-o la Abu Dhabi, este o filială a Royal Group, un conglomerat condus de șeicul Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, consilierul de securitate națională al Emiratelor Arabe Unite și fratele actualului lider din Abu Dhabi.

De asemenea, documentele consultate de jurnaliștii de la The Moscow Times arată că Royal Group este una dintre cele două entități care controlează Aurugulf, care a fost înregistrată la Abu Dhabi în octombrie 2020, la două luni după ce vaccinul Sputnik V a fost autorizat în Rusia.

Acesta a fost doar unul dintre acordurile încheiate în primele luni din 2021 între companiile de investiții care au legături cu șeicul Maktoum și compania Aurugulf și guverne sau companii medicale private din alte state.

Ancheta a scos la iveală că Aurugulf este implicată în cel puțin patru acorduri similare cu state care au vrut să cumpere vaccinul Sputnik V, Ghana, Guyana, Liban și Pakistan. De asemenea, compania este furnizor exclusiv al vaccinului în Africa de Sud, iar potrivit unor rapoarte, deține drepturi de a vinde serul și în Indonezia.

Pe de altă parte, în Kenya, Ministerul Sănătății a retras autorizația Sputnik V pentru utilizare de urgență după ce a descoperit că un lot de 75.000 de doze sosise din Dubai și nu direct de la guvernul rus, a declarat pentru The Moscow Times Dmitriy Charneskiy, secretar secund la Ambasada Rusiei la Nairobi.

Sputnik V pentru țările sărace, la preț dublu față de cele pentru UE

Acordurile încheiate cu țările sărace din Africa sau Asia diferă semnificativ de cele parafate de Rusia cu cele câteva state din Uniunea Europeană care au achiziționat vaccinul Sputnik V.

Slovacia și Ungaria au încheiat acorduri directe cu Human Vaccine, filiala RDIF, la prețuri de 9,95 de dolari pentru o doză de ser sau 19,90 de dolari pentru două doze, adică schema completă de imunizare.

În schimb, potrivit acordurilor în care este implicată compania Aurugulf, prețul perceput este de 19 dolari/doză pentru guvernul din Ghana, 24 de dolari/doză în Guyana și 22,50 de dolari/doză plătită de furnizorul privat AGP din Pakistan.

Afacerea de milioane a Moscovei cu Sputnik V: vinde la suprapreț vaccinul țărilor sărace, printr-un interpus din Dubai
Vaccinul rusesc e vândut la suprapreț statelor sărace de intermediarul arab

Cine este șeicul Ahmed Dalmook al-Maktoum, intermediarul tranzacțiilor

Intermediarul acestor tranzacții este șeicul Ahmed Dalmook al-Maktoum. Reprezentanți ai industriei au declarat pentru The Moscow Times că Maktoum are aprobarea și sprijinul explicit al Moscovei pentru vânzarea Sputnik V în state în curs de dezvoltare.

„Partea rusă ne-a spus că Maktoum este vânzătorul exclusiv al vaccinului în mai multe țări, așa că am luat legătura cu el”, a declarat pentru sursa citată reprezentantul unei companii care importă Sputnik V, sub protecția anonimatului.

Specialiștii în zona Orientului Mijlociu îl descriu pe Maktoum drept o figură regală de rang inferior, dar care își poate folosi conexiunile pentru a obține tranzacții comerciale în întreaga lume.

„Se știe că are o rețea puternică în toată Africa și a lucrat în Angola și Ghana, în diferite sectoare”, a declarat Patrick Lord, director comercial Diligencia.

Fotografii: EPA

Citeşte şi:

Povestea site-ului de unde sună „medicul de gardă” și amenință femeile cu moartea dacă fac avort

Corespondență din Franța. Povestea călugăriței din filmul-șoc al Cannes-ului din acest an, „Benedetta”, de Paul Verhoeven

17 români, într-o grupare care a escrocat 1.600 de spanioli. Profitul lor: 1,62 milioane de euro

Sportivul din România pentru care Angela Merkel are o slăbiciune: „Mă întreba ce face fetița aceea talentată”
PARTENERI - GSP.RO
Sportivul din România pentru care Angela Merkel are o slăbiciune: „Mă întreba ce face fetița aceea talentată”
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
Playtech.ro
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Observatornews.ro
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Horoscop 28 septembrie 2021. Racii revin la sentimente mai bune, de voie, de nevoie, în tot ce este legat de evoluția profesională
HOROSCOP
Horoscop 28 septembrie 2021. Racii revin la sentimente mai bune, de voie, de nevoie, în tot ce este legat de evoluția profesională
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
(P) Power is Back! Energizează-te, fii tu însuți, fii cel mai bun!
PUBLICITATE
(P) Power is Back! Energizează-te, fii tu însuți, fii cel mai bun!