Mergi direct la conținut »
Afaceri de familie pe banii statului! Organigrama Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj este plină cu rude ale ofițerilor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Afaceri de familie pe banii statului! Organigrama Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj este plină cu rude ale ofițerilor

Afaceri de familie pe banii statului! Organigrama Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj este plină cu rude ale ofițerilor

Bâlbâielile dispeceratului ISU Timișoara în privința oamenilor otrăviți după deratizarea unui bloc i-au făcut pe mai mulți angajați ISU din țară să dezvăluie o altă față a defecțiunilor din aceste instituții foarte importante. De pildă, la ISU Dolj, numai în echipa managerială sunt cinci colonei care și-au luat sub aripa lor protectoare soțiile, copiii sau frații. Exemple cu nume și funcții.

De Viorel Tudorache,

Organigrama Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj este plină cu rude ale ofițerilor

“Așa a fost sistemul”

Comandant Constantin Florea:

Inspectorul-șef Constantin Florea

În capul listei privilegiate se află cei mai importanți  oameni ai inspectorului-șef Constantin Florea. E vorba despre prim-adjunctul și adjunctul, colonel Cătălin Cotoc, respectiv colonel Teodor Nistor. Cel din urmă și-a adus și fratele lângă el, la ISU Dolj. Chiar în subordinea lui. “Soția lucrează la resurse umane. Doar ea”, susține colonelul Teodor Nistor pentru Libertatea.

Colonel Cătălin Cotoc

Acesta a fost contrazis de inspectorul-șef Constantin Florea, care a spus că e vorba și de fratele adjunctului. Apoi, comandantul a explicat de ce permite relații de subordonare între rude de gradul I în ISU Dolj: “La familia colonelului Nistor, adjunctul meu, al cărui frate, Nistor Valentin, este șef Serviciu Logistic, chiar am avut discuții la nivel de IGSU și ANAF. Am primit scris că nu este nici un fel de incompatibilitate ca frați să fie subordonați direct”.

Colonelul Teodor Nistor are soția angajată și fratele în subordine

Perechile coloneilor, angajate din 2006

Un alt caz similar îl reprezintă colonelul Vlăduț Minciună, șeful Centrului Operațional Județean, care o are chiar în subordine pe soția lui, subofițer Minciună Ileana-Claudia. Situația a stârnit revolta pompierilor și angajaților ISU Dolj.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Colonelul Vlăduț Minciună

“Toate soțiile de colonei sunt puse bine, fie în subordinea cumnatului, fie a nașului sau a finului. Angajate în urmă cu 11-12 ani, venite din civilie, au rămas în sistem, deși nu pot trece nici măcar probele sportive. A fost menajate și după restructurările din 2011, când au fost disponibilizate 60-70 de cadre. Normal că sunt protejate, de vreme ce calificativele sunt date de comandați la frate, la soră, la soție sau la copii”, scriu la ziar oameni revoltați din sistemul ISU Dolj.

Inspectorul-șef al ISU Dolj susține că relațiile de rudenie din cadrul structurii nu afectează performanța salvatorilor, fie că sunt pompieri sau cei de la SMURD: “Fiecare își respectă sarcinile de serviciu. Nu știu cum discută ei acasă, dar aici sunt ierarhii și regulamente militare. Fratele meu, acum la pensie, nici nu îndrăznea să-mi spună altfel decât «Să trăiți!»”.

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare
Recomandări

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare

“Acum, accesul la comisii e greu, greu”

Inspectorul-șef al ISU Dolj, Constantin Florea, a explicat cum s-au umplut inspectoratele de rude ale ofițerilor: “Când au fost încadrările masive din 2006, 2007, 2008, au putut participa la examen atât cei din Armată, precum și doamne venite din alte structuri. N-ar fi o incompatibilitate să lucreze împreună soț și soție, cel puțin nu aici. Așa a fost sistemul și așa au intrat când s-a putut”.

Colonelul Florea consideră că în prezent triarea cadrelor la angajare este mult mai riguroasă: “Cele mai multe comisii sunt făcute de la București. Sunt examene date la București sau altele la care subiectele se primesc în dimineața concursului. Se transmite în direct pe SMISU – Sistemul de Management Informaţional pentru Situaţii de Urgenţă, plicul se deschide în sală, iar accesul la comisii e greu, greu. N-ai cum să spui că a fost favorizat cineva. Cine riscă? E exclus!”.

Mită pentru medici: 8 șefi ai companiei pharma KRKA audiază angajații din România. ”Voi știați tot!”
Recomandări

Mită pentru medici: 8 șefi ai companiei pharma KRKA audiază angajații din România. ”Voi știați tot!”

Nora de la Pompieri

Pilele funcționează și la Detașamentul de Pompieri Calafat din subordinea ISU Dolj. “Nora fostului comandant al Detașamentului de Pompieri Calafat, colonelul Croitoru, a fost mutată prin cinci birouri pentru a fi scăpată de restructurări și a rămas pe post, împreună cu soțul ei”, au mai dezvăluit sursele din instituție.

Angajate ale ISU Dolj

Alte perechi soț-soție din cadrul ISU Dolj:

  1. Colonel Păduraru Adrian (şeful Inspecţiei de Prevenire) – maior Păduraru Gabriela (Securitate şi Sănătate în Muncă)
  2. Colonel Butoi Adrian – ofițer Butoi Larisa Carmen.

“Avem ultimul nivel de salarizare din MAI”

Inspectorul-șef al ISU Dolj consideră că există o explicație rezonabilă a populării cu multe rude a unității ISU, legată de moștenirea militară care există în destule familii. “Pasiunea pentru haina militară se transmite din tată-n fiu, la fel cum se întâmplă cu medicii, avocații sau notarii”. Colonelul Constantin Florea susține că “nu e muncă ușoară la ISU și în sistem suntem cam ultimul nivel de salarizare față de colegii noștri din Poliție sau Jandarmerie”.

“La mai toate inspectoratele din țară se întâmplă asta. Este moșia lor”, îl contrazic subordonații săi, care îl roagă pe ministrul MAI, Marcel Vela, ”să-și îndrepte mai mult atenția asupra concursurilor în care soții își examinează soțiile sau copiii și care fac instituția să funcționeze prost”.

Salariile de la ISU Dolj

  • Personal contractual – 1.948 lei – 2.907 lei
  • Funcționari publici – 3.627 lei
  • Ofițeri
  • funcții cu comandă: 1.757 lei – 7.236 lei
  • funcții fără comandă: 1.657 lei – 5.248 lei
  • Maiștri militari – 1.905 lei – 3.484 lei
  • Subofițeri – 1.102 lei – 4.141 lei
  • Sergenți angajați – 2.602 lei

“Niciodată nu ni s-a semnalat de la București faptul că ar fi prea multe rude în cadrul ISU Dolj”

Constantin Florea, inspector-șef ISU Dolj   


Close
Închide
  Close