„Ne deplasăm doar între serviciu și cazarea noastră”, a spus unul dintre angajații de securitate. „Îmi poți arăta orice loc din Qatar și nu voi ști unde este.”
Afirmațiile vin în ajunul deschiderii Cupei Mondiale la fotbal, care urmează să înceapă duminică, pe fondul criticilor internaționale pe scară largă din cauza încălcării drepturilor lucrătorilor migranți și ale comunității LGBTQ+.
În ultimele săptămâni, FIFA și autoritățile din Qatar s-au luptat să îndepărteze lumina reflectoarelor de la abuzurile autorităților din Qatar, secretarul general al FIFA, Gianni Infantino afirmând că echipele de la Cupa Mondială ar trebui să „se concentreze pe fotbal” și nu să „împartă lecții morale pentru restul lumii”.
Descoperirile The Guardian se bazează pe interviuri efectuate în ultimele luni cu paznicii parcului care lucrează pentru Al Nasr Star Security Services. În parc lucrează și gardieni și agenți de ordine angajați de alte companii.
Din analiza fluturașilor de salarii și a orelor de lucru din program a rezultat că agenții de pază sunt plătiți de obicei cu 1330 de riali (368 de dolari) pe lună pentru 348 de ore de muncă, plus o mică indemnizație de hrană.
Se înțelege că aceasta include 104 ore de ore suplimentare, pentru care sunt plătiți 150 de riali, care echivalează cu mai puțin de 41 de cenți pe oră.
Aceste ore de lucru și plata pentru orele suplimentare par să încalce legislația muncii din Qatar.
Agenții de pază spun că știu că nu sunt plătiți corespunzător, dar se simt neputincioși. „Este ilegal, dar guvernul tace, deci ce putem face?” spune unul dintre ei.
„Suportăm asta pentru că avem nevoie de bani”, a spus un altul, dezvăluind situația dificilă cu care se confruntă mulți muncitori cu salarii mici din Qatar. Alții sunt recunoscători că au cel puțin un loc de muncă care plătește mai mult decât pot câștiga acasă.
„Sunt fericit pentru că primesc ceva… Este o luptă, dar nu-mi pasă pentru că nu am nimic”, a spus unul.
Un raport al Amnesty International din martie 2022 a constatat că exploatarea în sectorul securității private era obișnuită în Qatar.
Toți susțin că au fost forțați să plătească taxe de recrutare ilegale, în jur de 1.397-1.963 de dolari, către agenții de recrutare din țările lor de origine pentru a-și asigura locurile de muncă, fiind astfel forțați să lucreze până la cinci luni doar pentru a rambursa taxa.
Și, în timp ce unii fani de fotbal se vor bucura de cele mai opulente hoteluri din lume, unii dintre acești bărbați dorm în paturi supraetajate în lagărele de muncă supraaglomerate de la marginea deșertului.
Jurnaliștii de la The Guardian au vizitat spațiile de cazare ale paznicilor migranți de la Cupa Mondială, unde au găsit condiții improprii și camere foarte mici.
Directorul general al Al Nasr Star Group, firma la care sunt angajați migranții, a confirmat că paznicii lucrează în ture de 12 ore, dar a spus că au două ore de pauză în fiecare zi și o zi liberă pe săptămână.
Agenții de pază care au vorbit cu The Guardian susțin că nu au în mod obișnuit pauze în timpul zilei de lucru, deși un muncitor a spus că i s-au acordat pauze de la serviciu în lunile de vară.
Vezi şi programul meciurilor de la Campionatul Mondial de fotbal Qatar 2022!
ClaraM • 19.11.2022, 10:09
O mare rușine acest campionat mondial.. ar fi trebuit boicotat. Dar banii șeicului sunt mult mai puternici decât principiile morale sau empatia. FIFA de toată jena.