Mergi direct la conținut »
Ca să dea un contract de peste un milion de euro unei firme de casă, primarul PSD al sectorului 6, Gabriel Mutu, a inventat noțiunea de gard cu drepturi de autor!
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ca să dea un contract de peste un milion de euro unei firme de casă, primarul PSD al sectorului 6, Gabriel Mutu, a inventat noțiunea de gard cu drepturi de autor!

Ca să dea un contract de peste un milion de euro unei firme de casă, primarul PSD al sectorului 6, Gabriel Mutu, a inventat noțiunea de gard cu drepturi de autor!

Primăria Sectorului 6 vrea aceleași garduri de 12 ani, firma care le vinde a înțeles și și-a scos brevet pe model. Pentru gardurile cu brevet, instituția dă acum aproape 6 milioane de lei!

De Daniel Ionașcu,

de Daniel Ionașcu
Ca să ajungi la bani publici, câștigi o licitație la o primărie. Dacă primăria vrea ani la rând să folosească același model de produs, îl brevetezi. Așa ajungi la siguranța că doar tu câștigi licitația pentru acel produs.

• Administrația Domeniului Public Sector 6 vrea să cumpere garduri metalice. Contractul are o valoare estimată între 4,1 și 20,9 milioane de lei și este împărțit în patru loturi.

• La licitația pentru primele două loturi pot participa doar firmele care respectă un brevet pentru un anumit tip de gard, înregistrat la OSIM.

• Firma care are acest brevet este Gida Prod Serv SRL, care are de 12 ani contracte cu Primăria Sector 6 pentru garduri, dar și pentru deszăpezire și alte servicii.

• Primăria spune că are nevoie de același tip de gard pentru a înlocui vechile plase, care au fost rupte, deteriorate sau vandalizate, iar pentru asta avertizează competitorii că trebuie să respecte legea drepturilor de autor.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană (ADPDU) Sector 6 a publicat pe 4 iunie un anunț privind o licitație pentru furnizarea de panouri de gard metalic. Condiția este, însă, ca doritorii să respecte un anumit brevet în cazul primelor două loturi, potrivit documentelor depuse.

“Atenţie! Acest model de panou de gard face obiectul Certificatului de înregistrare a desenului/modelului nr. 019519/28.01.2011 emis de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cu termen de valabilitate până la 02.08.2020. Pentru acest lot, pot participa la licitaţie doar deţinătorul dreptului de exclusivitate asupra modelului, precum şi operatorii economici cărora deţinătorul dreptului de exclusivitate le-a fost cesionat dreptul de utilizare a modelului”, se arată în acte.

Ofertele care nu fac dovada dreptului de exclusivitate sau a dreptului de utilizare a modelului vor fi respinse ca neconforme, conform documentației.

Cum explică Primăria exclusivitatea din licitație

Valoarea panourilor de gard metalic este între un minim de 539.000 de lei și un maxim de 2,69 milioane de lei pentru primul lot, respectiv de la 838.000 de lei la 3,142 milioane în cazul celui de-al doilea.

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

Adică între 1,3 milioane și 5,8 milioane de lei. Prețurile sunt fără TVA.

Primăria susține că a introdus prevederea privind brevetul pentru a avertiza competitorii că trebuie să respecte legea drepturilor de autor.

“Aceste precizări au fost introduse pentru a informa potenţialii ofertanţi cu privire la existenţa acestui drept de exclusivitate şi pentru a evita eventuale acţiuni în instanţă formulate de către deţinătorul dreptului de exclusivitate”, arată instituția, într-un răspuns la solicitarea Libertatea.

Brevetul aduce și exclusivitatea gardului

Am întrebat de ce trebuie să fie folosit doar modelul de gard brevetat de Gida Prod Serv și pentru Primăria Sectorului 6 răspunsul e simplu:

Polițist din Brașov rezumă situația din România: „Hoții de buzunare pe care-i coboram acum 20 de ani din autobuze au ajuns ”dezvoltatori imobiliari” și politicieni și râd de noi!”
Recomandări

Polițist din Brașov rezumă situația din România: „Hoții de buzunare pe care-i coboram acum 20 de ani din autobuze au ajuns ”dezvoltatori imobiliari” și politicieni și râd de noi!”

 

“Începând cu anul 2007, pe domeniul public al sectorului 6 au fost montate foarte multe panouri de gard din aceste modele, atât pentru înlocuirea celor deteriorate în accidente rutiere, cât şi pentru înlocuirea celor furate, vandalizate sau deteriorate prin acţiunea climei, în acest sens fiind organizată licitaţie publică”, spune instituția.

Firma a văzut că Sectorul 6 nu schimbă modelurile de gard, așa că, la un moment dat, a decis să le înregistreze la OSIM, obținând astfel dreptul de exclusivitate asupra acestora.

“Întrucât producătorul deţine drepturi de exclusivitate asupra celor două modele, ADPDU Sector 6 poate achiziţiona aceste modele de gard doar de la acesta sau de la alte persoane fizice/juridice care au dreptul de a face uz de dreptul de exclusivitate”, mai spune primăria.

“Peticirea”, mai ieftină decât demontarea gardurilor și aducerea altor modele

Primăria mai spune că s-a luat în calcul demontarea gardurilor actuale, însă înlocuirea acestora cu altele noi ar costa mai mult decât “peticirea” celor actuale.

În plus, primăria susține că nu este obligată să cumpere toată cantitatea de produse menționată în documentele de atribuire, cantitățile fiind estimative.

Primăria ia și garduri nepatentate, de 15 milioane de lei

Instituția spune că vor fi amplasate și garduri noi, care vor fi cumpărate în loturile 3 și 4, iar pentru acesta nu există cerința de model brevetat. În timp, primăria vrea garduri cu care “să înlocuiască toate împrejmuirile existente”.

Valoarea gardurilor nebrevetate este estimată între 1,46 milioane de lei și 8,79 milioane de lei pentru lotul 3 și între 1,266 milioane și 6,33 milioane pentru lotul 4. Și aceste valori sunt tot fără TVA.

Firma, abonată la contracte publice

Despre Gida Prod Serv, publicația “Cațavencii” a scris că a primit contracte încă de pe vremea când primar era Cristian Poteraș, dar și în mandatele lui Rareș Mănescu și Gabriel Mutu.

Societatea este controlată de soții Gheorghe și Jenica Tănăsescu și în trecut furniza și utilaje și materiale de deszăpezire.

Firma a semnat cu ADP Sector 6, pe 28 decembrie 2015, un contract de 5,133 milioane de lei pentru servicii de deszăpezire, potrivit Jurnalului Național.

Tot în decembrie 2015, Gida Prod Serv primea un contract de 212.000 de lei pentru garduri metalice. În martie 2016, ADP Sector 6 i-a mai dat un contract, de 1,44 milioane de lei, pentru servicii de închiriere de autocamioane.

Gida Prod Serv SRL a consemnat în 2018 o cifră de afaceri de 4,89 milioane de lei și un profit de 1,23 milioane, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor. Compania are 20 de angajați, iar principalul obiect de activitate îl constituie “alte activități de curățenie”.

În 2017, firma a avut vânzări de 6,84 milioane de lei, din care profitul net a fost de 3,03 milioane de lei.

Close
Închide
  Close