De Valentina Postelnicu,

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban ca premier, dar Cabinetul lui trebuie să treacă prin Parlament, unde votanții moțiunii nu ar da la fel de ușor un vot de validare a Guvernului minoritar PNL.

Toate partidele parlamentare au pus condiții pentru a-și acorda votul la validarea noului Guvern.

ALDE vrea promisiuni de la PNL că în noul Guvern nu va primi un minister și PMP, partidul fondat de Traian Băsescu.

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu mai cere de la Ludovic Orban menținerea cotei unice de impozitare, alegeri locale în două tururi și continuarea proiectelor de infrastructură.

Și, mai important, o spune răspicat chiar președintele ALDE, vor garanții că Guvernul PNL nu va da ordonanțe de urgență în domeniul justiției și în niciun caz nu vor desființa Secția de investigare a magistraților prin OUG.

”Fără ordonanţe de urgenţă pe justiţie ca să respectăm – cred că inclusiv pentru PNL este valabil acest lucru – rezultatul referendumului, chiar dacă noi am votat împotrivă. Mi se pare normal să respectăm rezultatul referendumului”, a spus liderul ALDE.

La referendumul pe tema justiție din 26 mai, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, recomanda formaţiunii pe care o conduce „să nu se voteze” la referendum, ”pentru a nu-i face jocul şefului statului, Klaus Iohannis”. Atunci, ALDE era încă la guvernare cu PSD.

Reacții la derapajul lui CTP pe tema educației sexuale: ”Suntem în punctul în care marii educatori ai țării trăiesc în beznă completă în această privință”
Recomandări
Reacții la derapajul lui CTP pe tema educației sexuale: ”Suntem în punctul în care marii educatori ai țării trăiesc în beznă completă în această privință”
 

Acum, cu ALDE în Opoziție și votant al moțiunii de cenzură, am întrebat-o pe Norica Nicolai, preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, de ce formațiunea și-a schimbat poziția și susține că trebuie să se țină cont de rezultatul referendumului, dar și dacă noul Guvern va obține votul de încredere în Parlament.

Norica Nicolai l-a acuzat pe Klaus Iohannis că s-a implicat, prin încălcarea Constituţiei, în impunerea „Guvernului meu” şi în alegerea miniştrilor.

Norica Nicolai. Foto Hepta

Ea crede că PNL, pentru a trece Guvernul de votul din Parlament, va promite orice, dar că aceste promisiuni nu vor fi serioase

Reporter: Spunea Călin Popescu Tăriceanu că nu este de acord cu OUG pe Justiţie, pentru că trebuie respectat votul de la referendum. ALDE nu a susţinut, însă, acest referendum şi nici nu s-a implicat. De ce acest mesaj acum?
Norica Nicolai: Nu, ALDE nu a susţinut acest referendum, dar noi am dat libertatea membrilor şi simpatizanţilor noştri să voteze cum consideră. În condiţiile în care referendumul a fost validat de către populaţie, obligaţia oricărui om politic este să respecte acest vot, pentru că este voinţa poporului şi nu avem nicio altă opţiune decât cea pe care şi-au dorit-o românii când au validat acest referendum.

Clanul Goleac: fiul șefului ADP Sector 4 și al subprefectului Capitalei a candidat singur și a ieșit șef în Poliția Locală
Recomandări
Clanul Goleac: fiul șefului ADP Sector 4 și al subprefectului Capitalei a candidat singur și a ieșit șef în Poliția Locală
 

– Ludovic Orban spunea, după ce a fost desemnat premier, că şi PNL susţine condiţia fără OUG pe Justiţie, însă preciza că există un proiect de lege în Parlament şi Parlamentul ar trebui să îşi asume această desfiinţare a Secţiei speciale din Justiţie. Ce veţi face în Parlament?
– Vom vota, categoric, împotriva desfiinţării Secţiei speciale, mai ales că ea a fost validată de către Comisia de la Veneţia, este necesară.

Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
Recomandări
Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
 

În absenţa unei reglementări foarte clare cu privire la răspunderea magistraţilor, credem că funcţionarea acestei secţii – sabotată permanent de miniştrii de Justiţie, de către CSM, unde nu s-a reuşit validarea, cu fondurile alocate, cu resursele date, inclusiv cele umane, care nu sunt suficiente – este absolut necesară şi ne vom opune categoric desfiinţării acesteia.

– Credeţi că va trece acest Guvern? Sunt obstacole şi multe condiţionări venite din partea partidelor.
– După părerea mea, atunci când PNL şi-a asumat această moţiune de cenzură, şi-a asumat şi posibilitatea ca ea să treacă, deci consecinţele sunt foarte clare, pentru ei, dacă nu reuşesc.

Părerea mea este că, până la expirarea celor 10 zile (în care premierul desemnat trebuie să supună aprobării cabinetul tău – n.r.), nu se va ajunge la o majoritate care să dea posibilitatea trecerii Guvernului prin Parlament.

Mai ales că mai avem un obstacol procedural, şi anume cvorumul de şedinţă. Pentru că ştim foarte clar că, în conformitate cu Regulamentul camerelor, e nevoie de un anumit cvorum şi tot PNL va trebui să îşi asume acest cvorum.

Eu dau puţine şanse constituirii unei majorităţi guvernamentale, mai ales că, până în acest moment, nu văd un minim program de guvernare.

Nu e vorba de tranziţie de o lună, două, când principala preocupare ar trebui să fie bugetul şi plata cheltuielilor statului. Am înţeles de la domnul Orban că îşi asumă o guvernare cel puţin pentru un an, până la alegerile următoare (parlamentarele din 2020 – n.r.). Atunci, nu putem gestiona lucrurile aşa, la voia întâmplării, pentru că s-a întâmplat o moţiune.

– Vor ”deconta” PNL şi preşedintele Klaus Iohannis acest eşec, fiind în campanie electorală?
– Din punctul meu de vedere, cel care s-a implicat nepermis de mult, încălcând Constituţia, a fost Klaus Iohannis.

Ludovic Orban și Klaus Iohannis

Constituţia nu îi permite unui preşedinte să îşi pună Guvernul, să influenţeze moţiunile de cenzură, să decidă cine e ministru şi cine nu este, pentru că nu suntem un regim prezidenţial.

Cred că profilul politic al domnului preşedinte confirmă clar că este omul care nu are decât ambiţii personale, fără niciun fel de legătură cu ţara.

– Va da ALDE votul pentru Guvernul Orban?
– Vom vedea, în funcţiile de negocierile pe care le vom avea şi de respectarea condiţionalităţilor.

Astăzi, de pildă, a fost la vot propunerea USR cu alegeri (ale primarilor – n.r.) în două tururi de scrutin şi am văzut că PNL nici măcar nu s-a prezentat.

Mă îndoiesc că promisiunile domniilor lor sunt unele serioase. Probabil că promit orice, numai ca să treacă acest Guvern.

Ar cam fi cazul să terminăm, în politică, cu «Ne facem frate cu dracu’, până trecem puntea» şi să promitem orice, pentru ca a doua zi, când am trecut puntea, să minţim în acelaşi stil politicianist cu care România s-a obişnuit demult.

Citeşte şi:

10 lucruri mai puțin cunoscute despre Tamara Buciuceanu Botez

Moment fabulos pe Arena Națională! Zeci de mii de copii au intonat ”Deșteaptă-te, române!”. România – Norvegia 1-1

A sugrumat trei femei cu mâinile goale, apoi a vândut heroină în pușcărie, dar instanța l-a eliberat, printre altele, pentru „Programul de prevenție primară a violenței domestice”

Fabuloasa călătorie a unei românce: 5 țări și 5 vieți în 21 de ani. Cea mai intensă experiență a avut-o în Brazilia. „Lângă mine, un puști își număra banii dintr-un jaf, cu pistolul lângă el”

RECOMANDĂRI
Cristian Tudor Popescu, declarații controversate: fetelor care se masturbează ajung „să li se deformeze centrul sexual de pe scoarță”
GSP.RO
Cristian Tudor Popescu, declarații controversate: fetelor care se masturbează ajung „să li se deformeze centrul sexual de pe scoarță”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat