Mergi direct la conținut »
LIVE UPDATE/ Alegeri legislative în Marea Britanie. Conservatorii au pierdut majoritatea în Parlament, dar May formează guvernul alături de DUP
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

LIVE UPDATE/ Alegeri legislative în Marea Britanie. Conservatorii au pierdut majoritatea în Parlament, dar May formează guvernul alături de DUP

Alegerile legislative din Marea Britanie s-au încheiat. Rezultatele parțiale arată o victorie a conservatorilor, dar obiectivul pentru care au fost convocat scrutinul de premierul Theresa May a fost ratat, aceștia obținând un număr mai mic de mandate decât aveau înainte.

De Petre Dobrescu,

Citește și: 

UPDATE 15.10: Theresa May a anunţat că a primit mandat din partea reginei Elisabeth a II-a pentru forma guvernul în baza rezultatelor obținute de conservatori și de aliații lor nord-irlandezii unioniști.

“Tocmai m-am întâlnit cu Maiestatea Sa regina şi acum voi forma un Guvern. Un Guvern care va putea oferi certitudine şi va conduce Marea Britanie înainte în acest moment crucial pentru ţara noastră. Acest Guvern va ghida ţara în negocierile cruciale pentru Brexit, care vor începe peste numai 10 zile”, a spus May în faţa Downing Street 10.

Reacții la derapajul lui CTP pe tema educației sexuale: ”Suntem în punctul în care marii educatori ai țării trăiesc în beznă completă în această privință”
Recomandări
Reacții la derapajul lui CTP pe tema educației sexuale: ”Suntem în punctul în care marii educatori ai țării trăiesc în beznă completă în această privință”
 

UPDATE 14.35: Theresa May a ajuns la Buckingham Palace, pentru a cere reginei Elisabeta a II-a autorizaţie pentru formarea unui Guvern în baza rezultatelor alegerilor de joi.  May va avea majoritate în urma alianței cu  formaţiunii unionistă nord-irlandeze DUP.

La numărarea voturilor în 649 din cele 650 de circumscripţii, conservatorii au obţinut 318 mandate – cu 12 mai puţine ca în fostul Parlament. Laburiştii au obţinut 261 de mandate, cu 29 mai multe decât aveau în legislativul precedent, formaţiunea scoţiană SNP are 35 de mandate, cu 21 mai puţine decât înainte, iar liberal-democraţii au 12 mandate, cu patru mai multe. DUP a obţinut zece mandate, cu două mai multe decât în fosta legislatură.

UPDATE 12.44: Paul Nuttall, liderul UKIP, a anunțat că demisionează din această funcție după ce formațiunea sa politică a pierdut și singurul mandat pe care îl aveau în Camera Comunelor, transmite Sky News.

Clanul Goleac: fiul șefului ADP Sector 4 și al subprefectului Capitalei a candidat singur și a ieșit șef în Poliția Locală
Recomandări
Clanul Goleac: fiul șefului ADP Sector 4 și al subprefectului Capitalei a candidat singur și a ieșit șef în Poliția Locală
 

UPDATE  12.20: Theresa May urmează să efectueze o vizită la Buckingham Palace la ora 12.30 (14.30 ora României). sacopul întâlnirii cu regina este cel de a cere permisiunea pentru a forma un nou guvern în ciuda faptului că a pierdut majoritatea în Camera Comunelor, anunță BBC.

Când mai este un singur loc de distribuit, conservatorii au 318 mandate și intenționează să facă alianță cu Partidul Unionist Democrat (DUP) care are 10 mandate în Irlanda de Nord pentru a forma un guvern minoritar.

UPDATE 11.30: Cele mai recente date parţiale. când mai sunt de prezentat rezultatele din două circumscripții arată că Partidul Conservator are  316 mandate și estimările spun că va ajunge, probabil la 318, laburiștii au 261 mandate. Cele  318 mandate ale conservatorilor sunt sub numărul de 326 necesar pentru o majoritate şi cu mult sub cele peste 400 de locuri anticipate de sondaje acum o lună.

Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
Recomandări
Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
 

Asta înseamnă că Marea Britanie va fi condusă de un Parlament fără o majoritarte clară, urmând să fie foarte dificil să aprobe legi

UPDATE 8.25: Potrivit celor mai recente rezultate parțiale, prezentate de The Telegraph, conservatorii au obținut 308 mandate, laburiștii – 259, SNP – 34, Liberalii Democrați – 12.

Astfel, conservatorii nu au reușit să își consolideze majoritatea în Parlament, având nevoie pentru acest lucru de 326 de mandate, număr la care nu mai pot ajunge.

Prezența la vot a fost de 68,6%.

Este un eșec usturător pentru Theresa May, a cărei demisie a fost cerută de liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn.

Corby a fost reales parlamentar în circumscripţia londoneză Islington North, în timp ce Theresa May a câștigat alegerile în circumscripţia din Maindenhead. Premierul britanic a spus că ţara are nevoie de o perioadă de stabilitate şi conservatorii îşi vor îndeplini această datorie, însă nu a vorbit despre scorul obținut de partid în aceste alegeri.

UPDATE 9 iunie, ora 7.00: Rezultatele parțiale confirmă faptul că Partidul Conservator a câștigat alegerile, însă nu va obține majoritatea parlamentară.

Potrivit BBC, rezultatele parțiale de la aceasă oră arată că Partidul Conservator a obținut 316 mandate de parlamentar (cu 15 mai puține), Partidul Laburist a obținut 265 de mandate (cu 33 mai multe), SNP (Partidul Național Scoțian) a obținut 34 de mandate (cu 22 mai puține), Liberalii Democrați – 13 mandate (cu 5 mai multe), Plaid Cymru (Partidul Țării Galilor) – 3 mandate, Verzii – 1 mandat, UKIP – niciun mandat.

UPDATE ora 23.50. Urnele de vot s-au închis în Marea Britanie. Conform primelor exit poll-uri, Partidul Conservator a câștigat alegerile, însă conservatorii vor obține 314 mandate de parlamentar, spre deosebire de 330, câte aveau până acum. Laburiștii au obținut 266 de locuri, în creștere cu 34 de locuri, relatează BBC.

UPDATE ora 14.35: Ultimul sondaj de opinie realizat înaintea alegerilor electorale indică o victorie a conservatorilor, care au recuperat în ultimele zile din diferența pe care o aveau în fața laburiștilor la începutul campaniei electorale.

Astfel, potrivit sondajului, conservatorii Theresei May aveau cu 8 procente mai mult decât labiriștii, în timp ce un sondaj anterior arăta o diferență de 5 puncte procentuale.

Potrivit sondajului Ipsos MORI citat de Reuters, conservatorii ar obține 45% – 46%, în timp ce laburiștii lui Corbyn 36%.

Ipsos MORI a interogat 1.291 de persoane între 6-7 iunie.

UPDATE ora 12.20: Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a votat la o şcoală din Holloway, în nordul Londrei. El le-a mulţumit susţinătorilor săi şi s-a declarat “mândru” de campania sa.

UPDATE ora 11:55. Premierul Theresa May a votat. Ea a mers la urne alături de soțul ei Philip. La sosirea la secția de votare a salutat veselă fotografii și jurnaliștii care o așteptatau dar și un activist pentru drepturile omulului care protesta în fața secției din Sonning, Berkshire.

Alegeri legislative în Marea Britanie - Theresa May

Și premierului Scoției, Nicola Sturgeon a votat de dimineață în Glasgow, scrie BBC News.

Nicola Sturgeon

UPDATE ora 9:25. Urnele de vot s-au deschis la ora locală 7:00. Britanicii au la dispoziție până la ora locală 22:00 pentru a vota. Potrivit BBC, pe teritoriul Marii Britanii sunt peste 40.000 de secții de vot și aproape 47 de milioane de britanici sunt așteptați la urne pentru a alege cei 650 de parlamentari.

16,4% din electorat a votat deja, aceștia exercitându-și dreptul de vot prin corespondență.

 De ce a convocat Theresa May alegeri anticipate

Premierul Marii Britanii are sarcina de a negocia termenii divorțului dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. În acest sens, Theresa May a atras atenția că sunt diviziuni parlamentare ar putea să blocheze negocierile. Ea a susținut că vrea ”unitate” în palatul Westminster înainte de începerea unor discuții extrem de dificile.

Propunerea ei de a organiza alegeri anticipate a fost susținută de parlamentarii britanici, care au votat în masă pentru. În cazul în care Theresa May nu convoca alegeri anticipate, atunci următoarele alegeri generale erau programate pe 7 mai 2020.

Marea Britanie a declanșat procedura de ieșire din Uniunea Europeană pe 29 martie, dând astfel startul celor doi ani de negocieri privind termenul divorțului dintre Regat și blocul comunitar.

Care este miza alegerilor

În urma alegerilor generale, câştigătorii vor avea ocazia să negocieze ieşirea Marii Britanii din Uniuniea Europeană. Imigraţia este una dintre principalele probleme discutate în campanie, însă problema amenințării teroriste a căpătat și ea o importanță majoră, după ce două atentate teroriste au zguduit într-o perioadă de două săptămâni Marea Britanie. Alte probleme cheie sunt economia şi situaţia precară a Serviciului Naţional de Sănătate (NHS).

Ce arată sondajele

Conservatorii premierului britanic au condus de la început în sondaje. Cu toate acestea, ei au pierdut un avans considerabil în ultima lună și jumătate de campanie. Astfel, de la un avans de douăzeci de puncte procentuale au ajuns la doar trei puncte în faţa laburiştilor lui Corbyn.

Unele sondaje arată rezultate duble pentru conservatori faţă de laburişti, sugerând o posibilă victorie pasivă pentru formaţiunea Theresei May.
Unii experţi extimează că Partidul Conservator ar putea să căştige în 56 de circumscripţii deţinute în acest moment de Partidul Laburist.

Cum se desfășoară alegerile din Marea Britanie

Secțiile de votare se deschid la ora locală 7.00 și se închid la ora 22.00. Alegerile sunt organizate în 650 de circumscripţii din Marea Britanie. Fiecare circumscripţie este câştigată de acel candidat ce are cel mai mare număr de voturi, chiar dacă nu a primit 50% + 1.

Ulterior, guvernul este format de către formațiunea care obține majoritatea parlamentă în Camera Comunelor, iar liderul respectivei formaţiuni devine prim-ministrul Marii Britanii.

Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor şi rezultatele sunt aşteptate la primele ore ale dimineţii de 9 iunie. Apoi, regina îi va cere liderului majorităţii să formeze un nou guvern pe Downing Street. Parlamentarii se vor reuni pe 13 iunie pentru a alege un preşedinte al Camerei Comunelor.

Regina Elisabeta a II-a va deschide activităţile noului legislativ într-o ceremonie programată pentru 19 iunie, atunci când vor începe şi noile negocieri pentru Brexit.

Citește și: ANALIZĂ | Va fi anulat Brexitul dacă Theresa May pierde alegerile de mâine?

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
Close
Închide
  Close