MENIU CAUTĂ

Alegeri SUA | Hillary Clinton și Donald Trump, confruntare directă. Prima dezbatere prezidențială

Distribuie

Hillary Clinton și Donald Trump se vor înfrunta față-n față în prima dezbatere organizată înaintea alegerilor prezidențile din 8 noiembrie. Acesta este unul dintre cele mai așteptate evenimente din campania electorală din Statele Unite, iar până la 100 de milioane de oameni sunt așteptați să să stea în fața televizoarelor.

Democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump încep lupta față-n față pentru fotoliul de la Casa Albă. După o campanie electorală atipică, presărată cu o mulțime de afirmații controversate, cei doi candidați care vor să-i succeadă în funcție lui Barack Obama vor participa la prima dezbatere din cele trei organizate înainte de scrutinul prezidențial din 8 noiembrie. Hillary Clinton și Donald Trump se vor întâlni la universitatea Hofstra, din apropiere de New York, care va avea loc marți la ora 4.00, ora României.

Timp de 90 de minute, cei doi vor discuta despre principalele teme ale campaniei. Dezbaterea nu va fi întreruptă de pauze publicitare, iar experții se așteaptă ca un număr uriaș de oameni să urmărească această confruntare. Prima dezbatere din 2012, dintre Barack Obama și Mitt Romney, a fost urmărită de 67 de milioane de oameni. Acum, estimările arată că între 80 și 100 de milioane de oameni vor sta în fața televizoarelor.

Președintele PE, Martin Schulz, avertizează: „Donald Trump este o problemă pentru întreaga lume”

Prima dezbatere va fi moderată de jurnalistul NBC Lester Holt. Acesta va adresa o întrebare candidaților, care vor avea câte două minute la dispoziție pentru a răspunde. După răspunsurile inițiale, ei vor avea și ocazia să dea replica adversarului, desigur și acest lucru fiind contracronometru.

Temele primei dezbateri au fost anunțate cu o săptămână înainte de confruntare. Hillary Clinton și Donald Trump vor vorbi despre strategia lor privind direcția pe care ar trebui să o urmeze Statele Unite, prosperitatea țării, dar și securitatea sa. Prezentarea ambiguă arată că se va discuta despre economia și apărarea țării.

Hillary Clinton s-a pregătit pentru neprevăzut

Hillary Clinton, care a participat la numeroase dezbateri în cariera sa politică, se va confrunta însă cu o nouă provocare în confruntarea cu Donald Trump, care a fost complet imprevizibil în acestă campanie. Fostul secretar de stat se așteaptă să fie atacată pe subiecte spinoase, de la scandalul e-mailurilor, la infidelitatea lui Bill Clinton.  Mai mult, Donald Trump chiar a amenințat că va invita o fostă amantă a fostului președinte la prima dezbatere prezidențială. Un alt subiect spinos ar putea fi starea ei de sănătate. Recent, ea a fost diagnosticată cu pneumonie și a întrerupt timp de câteva zile campania, după ce I s-a făcut rău la ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor de la 11 septembrie.

Citește și: Candidații la alegerile prezidențiale din SUA se bat în analize. Donald Trump a ajuns la celebrul Dr. Oz

Pentru a se pregăti, Hillary Clinton ar fi stat mai multe ore și ar fi urmărit dezbaterile din cadrul alegerilor primare republicane, relatează CNN. Ea și-a notat ce subiecte îl agită și îl stânjenesc pe rivalul ei republican, dar i-a studiat și stilul acestuia.

Democrații sunt îngrijorați însă că prima dezbatere ar putea să-i ofere lui Donald Trump o șansă de a arăta că poate fi și moderat. Până acum, miliardarul care încearcă să ajungă la Casa Albă a folosit adesea cuvinte dure și a făcut afirmații controversate.

Diferența din sondaje, mică

Ultimele sondaje reflectă o erodare a avansului pe care Hillary Clinton l-a avut după Convenția Democrată asupra candidatului republican. Potrivit The New York Times, ea este cotată cu 44% șanse de câștig, cu trei puncte procentuale mai mult decât rivalul ei, care are 41 de procente. De astfel, celebrul cotidian și-a anunțat în weekend susținerea pentru candidata democrată.

„Angajamentul său de o viaţă în soluţionarea problemelor lumii reale o califică pe Hillary Clinton pentru această funcţie, iar ţara trebuie să o pună la conducere”, a scris The New York Times despre fostul secretar de Stat.

Mai mult, recent, fostul președinte republican George H.W. Bush, în vârstă de 92 de ani, a afirmat, într-un cadru restrâns, că va vota cu Hillary Clinton, ceea ce ar putea fi văzut că o lovitură pentru republicani.

De partea cealaltă, senatorul Ted Cruz, care a fost huiduit la Convenția Republicană pentru că a refuzat să-l susțină pe Donald Trump, și-a schimbat părerea.

„După mai multe luni de reflecție atentă, de rugăciuni și examene de conștiință, am decis că în ziua alegerilor (prezidențiale de la 8 noiembrie) voi vota pentru candidatul republican Donald Trump. (…) Chiar dacă am avut dezacorduri importante în anumite domenii cu candidatul nostru desemnat, Hillary Clinton este complet inacceptabilă”, a declarat Ted Cruz, care a candidat la alegerile primare republicane, fiind învins de miliardar.

Cele mai grave gafe ale lui Donald Trump

În aceste condiții, presiunea pare să fie mai mare pe Hillary Clinton, care are o experiență vastă pe scena politică americană. Michael DAntonio, jurnalistul premiat cu Pulitzer care a scris și o biografie despre Donald Trump, consideră că ”prima dezbatere va fi cea mai importantă”.

”Dacă Hillary obține o victorie categorică, este o șansă foarte mare ca aceasta să câștige (alegerile prezidențiale – n.r.). Ar provoca haos în tabăra lui Donald Trump și în mintea acestuia. El chiar ar putea să anuleze participarea la următoarele dezbateri”, a afirmat Michael DAntonio, potrivit The Daily Record.

Prima dezbatere prezidențială va fi urmată de alte două confruntări directe între Hillary Clinton și Donald Trump. Celelalte două vor avea loc pe 9 și 19 octombrie. De asemenea, vicepreședinții celor doi candidați, democratul Tim Kaine și republicanul Mike Pence, se vor înfrunta o singură dată, pe 4 octombrie.

 

Citește mai multe despre Hillary Clinton, Alegeri și Alegeri prezidențiale pe Libertatea.

Comentarii