Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Alertă pe Aeroportul Otopeni! În premieră, a fost simulat un atentat terorist la bordul unui avion aflat în zbor. Reporterii Libertatea au fost acolo
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/ Alertă pe Aeroportul Otopeni! În premieră, a fost simulat un atentat terorist la bordul unui avion aflat în zbor. Reporterii Libertatea au fost acolo

VIDEO/ Alertă pe Aeroportul Otopeni! În premieră, a fost simulat un atentat terorist la bordul unui avion aflat în zbor. Reporterii Libertatea au fost acolo

O mobilizare fără precedent a avut loc aseară pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă" Otopeni. Șoimii Aerului, luptătorii înarmați de la bordul avioanelor ai SRI, au intervenit pentru anihila mai mulți teroriști aflați într-o cursă TAROM spre Larnaca.

De Dragoș Sasu,

Foto cover: INQUAM Photos/OctavGanea

În avionul aflat în zbor au fost peste 100 de pasageri.

A fost vorba despre un exerciţiu de testare a capacităţii de răspuns la o situaţie de criză teroristă.

Reprezentanții SRI spun că este pentru prima dată când această simulare se face la bordul unei aeronave aflate în zbor.

Șoimii Aerului fac parte dintr-o unitate a de elită a SRI și au o prezență discretă la bordul curselor aeriene cu risc mare de securitate.

Lista rutelor pe care ei operează este secretă. Luptătorii folosesc arme cu muniție specială, pentru a evita penetrarea și depresurizarea cabinei.

Piloții sunt și ei antrenați special pentru astfel de incidente. La fel și însoțitorii de zbor.

Trei teroriști anihilați

La bordul avionului implicat în exercițiu au intervenit trei Șoimii Aerului, amestecați printre pasageri. Acești luptători au un special care să le permită să anihileze pericole din spații înguste și aglomerate cum este o aeronavă aflată în zbor.

INQUAM Photos/Octav Ganea

În cazul de față, mai mulți teroriști au amenințat că vor detona colete suspecte. Luptătorii au ucis doi dintre suspecți, iar un al treilea a fost rănit grav.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

Incidentul s-a petrecut la aproximativ 30 de minute de la decolare.

Însoțitorii de zbor au început să transmită mesaje celorlalţi pasageri. „Țineți mâinile pe scaunele din față și capul aplecat. Ascultați întocmai indicațiile echipei de securitate care a preluat controlul”, se auzea din difuzoare.

În acest timp, pilotul a început manevrele de aterizare pe cel mai apropiat aeroport. Pentru că la bord a fost anunțată o bombă, comandatul a depresurizat controlat cabina.

În tot acest timp, un al treilea atacator atacă un un cuţit un membru al echipajului. Este anihilat și el.

„În cadrul acestui scenariu am avut mai mulți atacatori în cascadă, cu misiuni diferite. Unii au încercat să detoneze niște dispozitive explozive, unii au încercat să atace pasageri. Ei au fost neutralizați. În final, au rezultat trei morți și trei răniți, niciul dintre pasageri”, a declarat Marius Bercaru, ofițer SRI.

Programul Air Marshall, însoțitori înarmați de la bordul avioanelor, a fost preluat din Statele Unite ale Americii.

„La nivel internațional există o amenințare constantă cu privire la aeronave. După 11 septembrie, ea a devenit cu atât mai importantă. Și țara noastră a trebuit să se alinieze standardelor internaționale și să-și pregătească astfel de forțe, însoțitori înarmați la bordul avioanelor”, a mai precizat reprezentantul SRI.

Aceste situații de criză sunt rare. Mai dese sunt cele în care pasageri violenți agresează însoţitori de zbor sau pe ceilalți pasageri. Chiar dacă nu este vorba despre teroriști, piloții pot decide aterizarea de urgență.

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1
Recomandări

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1

 

„Vă pot spune că noi, ca beneficiari ai programului Air Marshall, oferim pasagerilor cele mai înalte standarde de securitate. Măsurile de securitate aplicate astăzi au avut ca scop de a descuraja și de a combate actele de intervenție ilicită de la bordul aeronavei și de a aduce aeronava la sol în siguranță”, a spus Eugen Dobrin, responsabil pentru securitate al companiei Tarom

Peste 100 de ofițeri și specialiști au participat la exercițiul care a avut loc marți. Intervenția a fost transmisă video în centrul de comandă antitero al SRI.

INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Au mai fost implicați reprezentanți de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean llfov, IGPR/Direcţia de Poliţie Transporturi/Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti/Serviciul de Poliţie Transporturi Aeriene Henri Coandă, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, IGSU, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii Bucureşti – llfov, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti și DIICOT), ROMATSA şi TAROM.

Close
Închide
  Close