Pericolul din inima Europei

Grupul Soufan, condus de fost agent FBI care a anchetat sute de cazuri de terorism, a analizat pe larg problema întoarcerii acasă a europenilor care s-au alăturat ISIS în Siria şi Irak. Statisticile arată că 30% din cei 5000 de cetățeni ai Uniunii Europene care au luat acestă decizie s-au întors în orașele de unde au plecat. Cei mai mulţi au revenit în Franța, Belgia, Marea Britanie şi Germania. Marea problemă a autorităților este că nu ştiu cine sunt acești mercenari ai ISIS şi cât de periculoși sunt. Interpol a reușit să introducă în baza de date mai puţin de jumătate din numărul total. Specialiștii Soufan estimează că acești oameni se vor acomoda cu greu în comunitățile lor, departe de atrocitățile de pe frontul ISIS.

Psihologii care au analizat fenomenul au concluzionat că acești oameni au plecat de acasă pentru că nu se puteau integra în societate, nu-şi găseau scopul în viaţă. Acum, după ce au petrecut câțiva ani alături de fundamentaliștii din armata ISIS, ar putea accepta ușor să contribuie la organizarea unui atentat chiar la ei acasă.

Din 2014 şi până în prezent, ISIS a organizat 143 de atacuri teroriste în 29 de ţări. Efectele sunt dramatice: peste 2000 de oameni au fost ucişi.

EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Foto: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Care este profilul luptătorului străin

De regulă, are între 18 și 29 de ani, dar au fost și situații în care în zonele de conflict au ajuns și adolescenți europeni de 15, 16 ani. Sunt din a treia sau a patra generație de imigranți veniți în Europa, foarte putini aveau pregătire militară. La început, au fost învățați cum se folosește o pușcă automată. După câteva săptămâni au ajuns direct pe front. Pentru mulți a fost prima, dar și ultima bătălie reală la care au luat parte.

Jihadistul John, cetatean britanic

Jihadistul John, cetatean britanic

Sute de arestări pentru terorism în Europa

Într-un raport, specialiștii Europol (serviciul de poliţie al Uniunii Europene) spun că, în 2016, 142 de persoane au murit în urma atacurilor teroriste care au avut loc în Europa, iar 379 au fost rănite.  Mai bine de trei sferturi dintre mandatele de arestare au fost date în Franța. Chiar dacă pare surprinzător, cele mai multe au fost organizate de separatiști extremiști, grupări de extremă stângă și de extremă dreaptă.

Raportul Europol arată că doar 13 atacuri teroriste au fost atribuite jihadiștilor, membrii și simpatizanți ISIS. Acestea au fost și cele mai mediatizate pentru că, de cele mai multe ori, au produs numeroase victime. Autoritățile din Uniunea Europeană, în special din Franța, Belgia, Germania și Spania, au arestat peste 700 de suspecți aflați în legătură cu celule fundamentaliste.

Specialiștii Europol avertizează că implicarea femeilor în acțiuni teroriste a început să crească. În 2016, unul din patru suspecți a fost o femeie. ”În statele din vest, femeile militante fundamentaliste întâmpină mai puține obstacole în a juca un rol operativ în atacuri teroriste decât bărbații. Succesul sau prevenirea unor atacuri teroriste comise de femei în state din vest devine o sursă de inspirație și pentru alții”, se arată în raportul publicat de Europol.

ANALIZĂ | Armata teroriştilor, în adormire. Extremiștii din Europa care au luptat alături de ISIS s-au întors acasă

Flori depuse în memoria victimelor unui atentat din Londra/martie 2017/Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ce au făcut autorităţile până acum

În ianuarie 2015, Serviciul Român de Informații dădea pentru prima dată publicului de la noi din țară date despre fenomenul luptătorilor străini.

  • Numărul luptătorilor străini plecați din Europa a început să crească începând cu  anul 2013
  • Există posibilitatea ca europenii care se întorc din Siria și Irak  să pună la cale atentate teroriste
  • România și Bulgaria sunt țări de tranzit pentru acești luptători
  • 4000 de europeni luptau alături de ISIS în Siria și Irak
Primele măsuri, mai mult la nivel de declarații sau la nivel de rezoluții, au fost luate în 2014. În septembrie, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite  a adoptat primul document în care luptătorii străini erau declarați ca fiind o vulnerabilitate la adresa lumii civilizate.
ONU spunea că:
  • Statele membre trebuie să oprească și să prevină recrutarea, organizarea și echiparea persoanelor care intenționează să plece în state unde se pot pregăti pentru a comite atacuri teroriste
  • Statele membre trebuie să înăsprească legislația și să-i pedepsească dur pe cei care sprijină/finanțează organizații teroriste sau care intenționează să plece pentru a se antrena alături de fundamentaliști.
  • Combaterea radicalizării și a extremismului violent
  • Schimb de informații privind pasagerii curselor aeriene
  • Emiterea de alerte speciale prin Interpol atunci când sunt identificați luptători străini
  • Schimb de informații între statele membre pentru  putea stabili profilul luptătorilor

După atentatele din Paris, Londra, Bruxelles, Uniunea Europeană a grăbit înființarea unui registru al pasagerilor zborurilor aeriene pentru a-i identifica mai ușor pe acești luptători străini. La solicitarea mai multor țări, Turcia a înregistrat 53.700 de persoane din 146 de state ca fiind potențiali susținători ai ISIS. Concluzia pe care o trag specialiștii grupului Soufan este că autoritățile nu sunt încă pregătite pentru a face faţă problemei luptătorilor străini care s-au întors casă. Europenii care au luptat cu ISIS în Siria şi Irak sunt încarcerați atunci când sunt prinși, dar cea mai mare provocare rămâne descoperirea celor care au rămas anonimi. Nu sunt puțini…pot fi câteva mii.

Donald Trump vrea încetarea programului Loteria Vizelor, în urma atentatului din New York

Urmărește-ne pe Google News
Descoperirea unui bosniac căsătorit cu o româncă. Ce a remarcat când a ajuns în România. Toată lumea îi spusese să se ferească
PARTENERI - GSP.RO
Descoperirea unui bosniac căsătorit cu o româncă. Ce a remarcat când a ajuns în România. Toată lumea îi spusese să se ferească
Profeția lui Nostradamus despre posibilul război Rusia – Ucraina. Legătura tulburătoare cu România
Playtech.ro
Profeția lui Nostradamus despre posibilul război Rusia – Ucraina. Legătura tulburătoare cu România
Sancţiunea de care Rusia se teme cel mai mult. Unii specialişti o numesc "opţiunea nucleară"
Observatornews.ro
Sancţiunea de care Rusia se teme cel mai mult. Unii specialişti o numesc "opţiunea nucleară"
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
HOROSCOP
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
Video. Momentul în care soldatul ucrainean își împușcă cu sânge rece camarazii
Știrileprotv.ro
Video. Momentul în care soldatul ucrainean își împușcă cu sânge rece camarazii
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta