În Spania și Portugalia, prețurile medii ale energiei sunt de aproximativ trei ori mai mari decât acum jumătate de an, ajungând la 175 de euro pe megawatt-oră. În Marea Britanie, acestea au atins un record de 183,84 euro pe megawatt-oră, cea mai scumpă. Și în România, estimările arată că prețul la gaz se va mări cu 38%, iar facturile la curent s-au dublat.

Politicienii se grăbesc acum să protejeze industriile, dar în special consumatorii obișnuiți, de facturi mai mari. Guvernul Spaniei a dezvăluit săptămâna trecută un „plan de șoc” pentru reducerea impozitelor pe facturile de energie electrică și redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi pentru a proteja cetățenii.

Franța mizează pe măsuri care să protejeze consumatorii cu venituri reduse, iar Marea Britanie le-a transmis cetățenilor să nu „intre în panică”, promițând că guvernul va evita o criză. Grecia și Italia au prezentat propriile lor planuri de urgență.

Scumpiri la gaze naturale

Gazul natural este o parte crucială pentru electricitatea din Europa, iar această dependență este o mare problemă în majoritatea țărilor, întrucât prețurile sunt în creștere.

Cifrele sunt în creștere din cauza creșterii cererii pe piețe și a ofertei scăzute. Europa a fost, de asemenea, afectată de decizia Moscovei de a reduce transporturile de gaze prin Ucraina. Cu livrări mai mici decât cele normale, rezervele de gaze din Europa – utilizate pentru stocarea aprovizionării pentru iarnă – sunt mult mai mici decât de obicei.

Agenția Internațională pentru Energie a cerut luni Rusiei să-și sporească exporturile de gaze pentru a ajuta la criză, iar marți, un grup de 43 de europarlamentari au acuzat Gazprom că „șantajează Europa” prin faptul că nu crește rezervele de gaze pentru a diminua prețul la gaze și a cerut o anchetă a Comisiei Europene.

De asemenea, Europa concurează cu Asia pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate, ceea ce înseamnă că nu există prea multă capacitate de rezervă.

Energia regenerabilă nu ajută

În 2020, sursele regenerabile de energie au generat 38% din energia electrică a UE, depășind combustibilii fosili pentru a deveni pentru prima dată principala sursă de energie din Europa. Dar energia eoliană și solară sunt incapabile să genereze suficientă energie pentru a reprezenta 100% din cerere pe tot parcursul anului, chiar și în cele mai favorabile condiții climatice.

Eliminarea treptată a energiei nucleare în țări precum Spania și Germania, care și-au stabilit obiective naționale de închidere a capacităților nucleare existente, mărește decalajul dintre cererea consumatorilor și furnizarea de energie electrică ce poate fi generată de surse regenerabile.

Un incendiu la o legătură electrică între Marea Britanie și Franţa a întrerupt importurile de energie electrică 

Energia importată reprezintă aproximativ o zecime din piața Regatului Unit. Săptămâna trecută, un incendiu a oprit o legătură-cheie de alimentare cu Franța, reducând cantitatea de energie disponibilă pe piață. În ultimele zile, operatorul din Irlanda de Nord, SONI, a închis legătura cu Scoția pentru exporturi din cauza propriilor probleme de aprovizionare, iar necesitarea unor lucrări de mentenanță la puțurile de gaz din Marea Nordului a redus și producția.

Și, în ciuda faptului că are cel mai mare câmp de gaze naturale din Europa, Țările de Jos au declarat că nu intenționează să mărească producția de lângă Groningen, unde se pregătește oprirea extracției din cauza riscurilor de cutremur.

O problemă de proiectare a pieței

Statele membre UE comercializează energie electrică pe piețele angro, unde scopul este de a acoperi cererea de energie pentru fiecare oră a zilei următoare.

Piețele urmează un model marginal, ceea ce înseamnă că prețul final al energiei electrice pentru ziua următoare este legat de prețul celui mai scump combustibil necesar pentru a satisface cererea proiectată. Sistemul este conceput pentru a oferi companiilor de utilități posibilitatea de a recupera investițiile și cheltuielile de exploatare.

Dacă 100% din cerere poate fi satisfăcută cu energie eoliană, solară și nucleară, care au costuri de producție foarte mici, prețul energiei poate fi foarte scăzut sau chiar negativ – acest lucru s-a întâmplat în primăvara anului 2020, când cererea de energie electrică era scăzută și producția a fost mare.

Dar când cererea depășește oferta care poate fi generată de energie curată, combustibilii fosili costisitori trebuie folosiți pentru a satisface cererea, iar prețul energiei este legat de această valoare. De aceea, creșterea costurilor gazelor naturale este o veste proastă pentru prețurile energiei electrice.

Guvernul spaniol a cerut luni Comisiei să regândească piața angro a energiei electrice. „În ultimii trei ani, am redus la jumătate intensitatea emisiilor și am redus puternic participarea centralelor electrice cu combustibili fosili”, a transmis guvernul de la Madrid într-o solicitare făcută la Bruxelles. „Cu toate acestea, centralele cu combustibili fosili stabilesc încă prețul și sunt în spatele creșterii bruște a costului energiei electrice.”

Comisia a mai primit astfel de apeluri în trecut și le-a respins. Un purtător de cuvânt a declarat, luna trecută, că sistemul actual „asigură un flux rentabil” și promovează „protecția consumatorilor vulnerabili”. Experții sunt de acord cu Comisia și precizează că schimbări similare au dus la creșteri însemnate în locurile unde au fost implementate.

Sunt de vină certificatele de emisii?

ETS (sistemul UE de comercializare a certificatelor) este conceput pentru a stabili un preț pentru gazele cu efect de seră și pentru a contribui la eliminarea dioxidului de carbon. De ani de zile, ETS staționează la aproximativ 5 euro pe tonă, dar o serie de reforme ale pieței și o presiune tot mai mare de a acționa asupra schimbărilor climatice au făcut ca prețurile să explodeze. Acum costă aproximativ 60 de euro pe tonă.

În această săptămână, Spania a cerut Comisiei Europene să intervină pentru a preveni o speculă pe piața certificatelor de emisii, repetând apeluri similare ale Poloniei. Este așteptat ca prețurile ETS să crească și mai mult, ceea ce duce la o îngrijorare cu privire la creșterile viitoare ale prețurilor energiei electrice în țări precum Polonia dependentă de cărbune, chiar dacă nu este o cauză importantă a creșterii actuale. Țări precum Germania au considerat că este mai ieftin să ardă cărbune decât să folosească gaze naturale scumpe pentru a satisface cererea de energie.

Cum va evolua situația?

Odată cu apropierea iernii, semnele nu sunt bune privind o limitare a scumpirilor. „În viitor, piața europeană a gazelor ar putea face față unor teste de stres suplimentare din cauza întreruperilor neplanificate și a perioadelor de frig puternic, mai ales dacă acestea apar târziu în timpul iernii”, a transmis recent Agenția Internațională pentru Energie.

Marea întrebare este dacă creșterile actuale ale prețurilor sunt un fenomen temporar legat de o serie de evenimente unice sau semne ale unei probleme mai profunde pe măsură ce UE suferă o transformare a energiei.

„Echilibrul cerere-aprovizionare cu energie în UE va fi volatil în funcție de cât de repede sunt eliminați combustibilii fosili și de introducerea treptată a energiei verzi”, certifică un studiu Bruegel.

Pe termen mai lung, consolidarea capacității de energie regenerabilă a UE va ajuta probabil blocul să răspundă cererii cu surse de energie curate și ieftine. Dar din cauza sistemului actual al pieței și până când depozite pe scară largă sunt dezvoltate pentru a stoca energie regenerabilă atunci când condițiile meteorologice sunt nefavorabile, țările UE vor continua să se confrunte cu situații similare.

Capacitatea de stocare necesară pentru rezolvarea problemei nu va fi finalizată în UE până în a doua jumătate a acestui deceniu.

Citeşte şi:

Scumpirea utilităților, efecte în cascadă: ce spun oamenii din școli că se poate întâmpla!

Cum va fi suplimentat numărul paturilor ATI COVID în București. Anunţul făcut de Nicuşor Dan

Activitățile economice se vor închide la ora 18:00 în localitățile cu incidență peste 4 la mie

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele