Mergi direct la conținut »
Ancheta în cazul băiețelului mort la un spital Sanador din București ar putea dura un an. Explicațiile președintelui Colegiului Medicilor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Ancheta în cazul băiețelului mort la un spital Sanador din București ar putea dura un an. Explicațiile președintelui Colegiului Medicilor

Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, a declarat că verdictul de șoc hemoragic în cazul băiețelului de aproape doi ani care a murit în urma unei operații de hernie inghinală la Spitalul Sanador nu indică neapărat cine se face vinovat.

Ștefan Alexandru, un băiețel de 1 an și 10 luni, a murit sămbătă noaptea, pe 20 octombrie, după o operație efectuată la Sanador, un spital privat din Capitală. După câteva ore de la intervenția chirurgicală, starea de sănătate a băiețelului s-a agravat și a intrat în stop cardiorespirator, nemaiputând fi resuscitat.

Marți, 23 octombrie, a avut loc autopsia, în urmă căreia s-a aflat cauza decesului copilului: şoc hemoragic, cauzat de o hemoragie internă.

„Nu există o legătură directă şi irevocabilă între verdictul dat de colegii noştri legişti şi o eventuală eroare medicală, iar eroarea medicală se judecă şi în contextul acelui verdict, dar şi în contextul întregii situaţii, de la internarea copilului până la decesul său. Faptul că acolo scrie şoc hemoragic nu înseamnă neapărat, indubitabil, vinovăţia cuiva. Dar repet, este o mare încărcătură – ‘da, s-ar putea să fie’ – şi impulsul acesta să legi cuvântul hemoragie de deces. Dar nu este neapărat obligatoriu acest lucru”, a explicat Gheorghe Borcean în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul Colegiului Medicilor, conform Agerpres.

Gheorghe Borcean a menționat că membrii comisiei din cadrul Colegiului Medicilor din București vor trebui să vadă foaia de observaţie a copilului deoarece este posibil să se fi recoltat hemoglobina în timp ce băiețelul era în viață. În cazul în care acest lucru nu s-a făcut, anchetatorii trebuie să afle de ce nu a fost respectată procedura.

Președintele Colegiului Medicilor crede că într-un an se va putea obține un răspuns în acest caz.

„Presupun că da. Cel puţin de la Bucureşti, da. Cu dorinţa clar mărturisită ca într-un an de zile să nu se mai întâmple aşa ceva”, a mai declarat Borcean, care a precizat că în acest an se cer documente, se aşteaptă raportul final de expertiză medico-legală, care va arăta şi ce anume a primit copilul ca medicaţie şi se va compara cu datele înscrise în foaia de observaţie, cu raportul pe care îl va face expertul pe dosar, cu apărările formulate de medici etc.

De asemenea, Gheorghe Borcean speră ca familia copilului să se adreseze în paralel şi anchetatorilor.

Potrivit sursei citate, toţi medicii care au fost implicaţi în tratamentul copilului vor fi chemaţi la audieri.

sursă foto – Pro TV


Citește și Ștefi, fetița care învață la lumina lanternei, riscă să ajungă din nou în stradă. Primăria i-ar da un container, dar nu promite nimic


 

 

Close
Închide
  Close