„M-am vaccinat fără ezitare. Mai întâi cu Pfizer (cu rapel cu tot) și, de curând, cu a treia doză (tot Pfizer)“, își începe scriitorul editorialul din Dilema Veche. Apoi, povestește că a și trecut prin boală, după ce a făcut a doua doză de vaccin.
„(…) Am făcut și boala (patru zile de spitalizare) și mi-am întrebat prietenii doctori de ce m-am mai vaccinat, dacă tot am luat virusul. O fi având dreptate madam Șoșoacă?! Nu! – mi-au spus ei. Dacă nu erai vaccinat, făceai o formă mult mai gravă a infecției. Oricum, acum sunt bine. Și precaut în continuare“, scrie Andrei Pleșu.
În același editorial, scriitorul face apel la cetățeni ca pentru problemele de sănătate să asculte de sfatul medicilor de familie sau al altor specialiști.
„Dacă am crampe stomacale, mă dor dinții, sunt hipertensiv sau copiii și nepoții mei încep să tușească îngrijorător, (…) nu-l sun pe dl Dan Bittman pentru ajutor. Prefer să mă sfătuiesc cu medicul de familie sau cu un alt specialist, acreditat profesional să se ocupe de problemele mele de sănătate.“
În același timp, scriitorul spune că înțelege confuzia cetățenilor legată de vaccinul anti-Covid, având în vedere că anumite televiziuni promovează „savanți“ care se contrazic.
Ce să mai înțeleagă bietul cetățean sufocat de amenințări de tot soiul, când doi „savanți” își trag covorul de sub picioare? După care apar și cohorte întregi de politicieni, mânați de vitale lupte de partid, deciși să-și lichideze adversarii „în numele” adevărului „de specialitate”.
Andrei Pleșu, scriitor și filosof:
Despre militanții pentru „dreptul de a muri pe cont propriu“
Andrei Pleșu se arată îngrijorat de faptul că „adevărul despre pandemie nu mai ține de domeniul medicinei“. „Nu mai credem în ce știu specialiștii, dar credem în ceea ce, de fapt, nu știe nimeni cu exactitate, pariem pe semiobscurități SF, pe scenarii totodată haioase și apocaliptice.“
Scriitorul mai atrage atenția că „orice regulă de prevenție“ a ajuns să fie văzută ca „un act discriminatoriu, un atentat la libertate, la drepturile omului, la supraviețuirea economică și morală“.
După decenii de dictatură comunistă, (…) acum se umplu piețele cu militanți curajoși ai egalității, ai excluderii instituțiilor „oficiale” din parcursul vitejesc al propriei biografii, incluzând dreptul de a muri pe cont propriu (…).
Andrei Pleșu:
Despre Biserică: „La Constanța perorează un ierarh radical“
Andrei Pleșu consideră că „Patriarhia a știut să se pronunțe adecvat și mai curând solidar cu precauțiile forurilor laice orientate spre diminuarea riscurilor sanitare“.
Pe de altă parte, scriitorul critică reacțiile punctuale ale unor lideri ai Bisericii Ortodoxe Române. „La Constanța perorează un ierarh radical, sigur de buna lui comunicare cu Providența. Sinodul nu-l confirmă, dar el are ceva din vitalitatea revoluționară a unui soi de Lenin pravoslavnic. Oricum, tot e mai bine decât să adopți ideologia unui stareț din Neamț, care le explică enoriașilor săi că vaccinul te acoperă de solzi și te transformă în vampir!“
„Aici nu mai e vorba de derapaj necreștinesc sau de gafă teologală. E vorba, pur și simplu, de șubrezenie intelectuală și alunecare spre caricatură“, mai spune Andrei Pleșu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro