Mergi direct la conținut »
Angajații Muzeului Național de Istorie a României și ai altor unități muzeale protestează sâmbătă în fața Ministerului Culturii împotriva tăierii sporurilor prin legea salarizării. Afiș al protestului
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Angajații muzeelor protestează sâmbătă în fața Ministerului Culturii din cauza tăierii sporurilor

De Daniel Ionașcu, . Ultimul update Joi, 17 mai 2018, 17:45

Angajații Muzeului Național de Istorie și ai altor unități protestează sâmbătă, în fața Ministerului Culturii, din cauza tăierii sporurilor, ca urmare a legii salarizării unitare. Aceasta blochează totalitatea sporurilor la 30% din total.

Ad placeholder

Protestul cercetătorilor vine după ce angajații din sistemul de sănătate au obținut modificarea legii salarizării prin mai multe proteste.

Noaptea Muzeelor, cu nemulțumiri

De asemenea, acesta vine în condițiile în care în data de 18 este Ziua Mondială a Muzeelor, iar sâmbătă are loc Noaptea Muzeelor, eveniment la care participă peste 150 de muzee și organizații partenere din țară.

Organizatorii protestului susțin că sunt privați de mai multe luni într-un mod nejustificat de sporurile care li se cuvin și a zilelor de week-end în care lucrează. Aceștia cer susținerea cercetării, indiferent de modul în care aceasta se realizează.

Care sunt motivele

”Ieşim în stradă pentru aceia dintre noi care de atâtea luni sunt privaţi nejustificat de sporurile care li se cuvin.

Ieşim în stradă pentru aceia dintre noi care au pierderi salariale din cauza legii salarizării (ne)unitare şi a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Ieşim în stradă pentru plata corespunzătoare a celor care lucrează permanent sâmbăta şi duminica.

Ieșim în stradă pentru respectarea principiului «funcție și vechime egale – salariu egal»!

Ieşim în stradă pentru respectarea cercetării din muzeu. Considerăm că cercetarea (indiferent cum o numim: arheologie, istorie, muzeografie, restaurare, conservare etc.) trebuie să ocupe locul central în instituțiile noastre pentru că ea structurează toate celelalte funcții ale muzeului. Fără cercetare, muzeul se reîntoarce la Cântarea României!

Ieșim în stradă pentru modificarea Legii salarizării unice, în sensul recunoașterii importanței activității slujitorilor Patrimoniului Cultural Național (indiferent de instituțiile în care își desfășoară activitatea), a muzeografilor, cercetătorilor, restauratorilor, conservatorilor, personalului tehnic și administrativ din muzee, din celelalte instituții culturale, din mediul universitar și academic.

Ieșim în stradă pentru stoparea acțiunii de «implementare a principiilor manageriale» în muzee și în mediul academic, pentru de-birocratizarea instituțiilor noastre. Misiunea noastră nu este să alimentăm producția de hârtii. Noi trebuie să producem cunoaștere și educație, pe care să le împărtășim publicului.

Ieșim în stradă pentru modificarea Legii dialogului social. Societatea democratică se construiește cu participarea tuturor cetățenilor. Nu este un proiect de inginerie socială «implementat» științific de sus în jos.

Ieşim în stradă pentru că memoriile, scrisorile deschise, apelurile publice şi petiţiile noastre au rămas fără răspuns. A sosit momentul ca opinia publică să cunoască TOATE problemele noastre.

Ieșim în stradă pentru generația de maine!

Vrem și putem da societății Muzee deschise! Ne trebuie doar șansa!

Sâmbătă, 19 mai 2018, îi așteptăm la ora 11, în fața Ministerului Culturii și Identității Naționale, pe toți: colegii de la MNIR (indiferent dacă sunt membri sau nu ai sindicatului), colegii de la celelalte muzee din București (și nu numai), colegii și prietenii noștri din institutele de cercetare și din mediul universitar.

Nu în ultimul rând, rugăm colegii din muzeele din țară să-și facă auzită vocea în Noaptea Muzeelor”, se arată în textul organizatorilor protestului, publicat pe Facebook.

Acțiunea de protest este organizată de Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media, afiliată CNS “Cartel ALFA”.

Ad placeholder
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
HOROSCOP
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close