„Antibiotice Iași a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Știți bine că este o hotărâre de guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de iodură de potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, bineînțeles și înainte se pregătește logistic acest aspect, producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul sănătăţii a spus că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu”.
„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, ca aceste pastile să ajungă la primării și de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție ca ele să ajungă la beneficiar”, a adăugat ministrul sănătății.
Acesta a reamintit că aceste pastile nu trebuie luate fără recomandarea specialiștilor.
„Nu e vorba de o medicație care se ia fără recomandare și e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide, și să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăsește și la nivelul INSP cantități limitate, nu nelimitate, pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecțiuni ale tiroidei, care pot să depășească beneficiile”, a precizat Alexandru Rafila.
Pe 7 martie, ministrul Alexandru Rafila anunţa că România ar avea nevoie de 30 de milioane de pastile de iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, precizând că Antibiotice Iași va începe producția acestor medicamente.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro