MENIU CAUTĂ

Antreprenoriatul social: cum poate beneficia societatea de pe urma întreprinzătorilor proactivi

Distribuie

Rolul antreprenorilor și impactul pe care îl pot avea aceștia în societate este deseori subestimat atât de comunitatea din care fac parte, cât și de ei înșiși. Însă un om de afaceri proactiv poate avea efecte pozitive majore, iar acest potențial ar trebui încurajat.

Antreprenoriatul social nu este doar pentru directorii unor companii cu zeci de angajați. Chiar și antreprenorii la început de drum pot lua anumite măsuri cu impact social pozitiv. Aceștia pot ameliora sau, în cazuri de succes, chiar transforma probleme legate de sănătate, educație, excluziune socială sau sărăcie. Iată câteva moduri prin care societatea poate avea de câștigat de pe urma antreprenorilor care au totodată și o misiune socială:

Angajarea inclusivă

Antreprenoriatul social poate avea un efect pozitiv prin politica de angajare a unei firme. Un astfel de antreprenor își poate propune să ofere un început în carieră unor categorii sociale pe care restul antreprenorilor ezită să le angajeze. Bineînțeles, acest lucru depinde de societatea respectivă: poate fi vorba de persoane cu dizabilități, de foști condamnați, de persoane discriminate pe baza etniei, rasei sau religiei sau pur și simplu de persoane în vârstă.

Spre exemplu, o brutărie artizanală din Australia oferă locuri de muncă în mod exclusiv refugiaților și persoanelor care au nevoie de azil, iar profitul este reinvestit în eforturi de instruire și de dezvoltare profesională a personalului, relatează The Guardian.

Sprijinirea educației

Companiile pot contribui la dezvoltarea învățământului și educației în moduri foarte diverse. În primul rând, un antreprenor social își poate propune să angajeze persoane fără calificări și să investească câteva luni în specializarea profesională a acestora. În al doilea rând, companiile se pot implica în proiecte de finanțare a tinerelor talente, cum ar fi plata studiilor universitare sau a cheltuielilor unor elevi și studenți care se disting în anumite domenii. Nu în ultimul rând, un alt impact pozitiv pe care îl poate avea o companie în educație este de a echipa instituțiile de învățământ, cum ar fi prin achiziția de computere sau materiale didactice.

Însă, ca oamenii de afaceri să se implice în mod activ în astfel de proiecte, primul pas este să recunoască valoarea educației. Așa cum explică Liviu Tudor, președintele Genesis Property și a Fundației Tudor, „Văd studenți dedicați, cu sete de a învăța lucruri noi, hotărâți să-și facă simțită contribuția. Nu există limite pentru ceea ce poți obține prin educație. Cred cu tărie în acest lucru și de aceea investesc în educație”.

Produse și servicii utile societății

Rolul unei afaceri este de a întâmpina cererea de produse și servicii, însă un antreprenor cu o misiune socială merge mai departe de atât. Acest lucru este demonstrat de antreprenorii care oferă produse ce rezolvă probleme sociale presante. Spre exemplu, în prezent există mai multe companii care sprijină extinderea rețelei de electricitate, folosind panouri solare accesibile. Se estimează că 2 miliarde de oameni din jurul lumii nu au electricitate, fie din cauza lipsei accesului, sau a costului ridicat în raport cu veniturile. În Africa, milioane folosesc lămpi cu kerosen care sunt nu doar periculoase, ci și nocive pentru sănătate. Unele întreprinderi cu scop social vând panouri solare accesibile, pentru a limita utilizarea acestor lămpi, care conduc la aproximativ un milion de decese anual în jurul lumii, potrivit The Guardian.

Sprijinirea fundațiilor caritable

Unele companii decid ca, pentru fiecare produs pe care îl achiziționează clienții, să facă o mică donație. De exemplu, există companii donează câte o pereche de încălțăminte pentru fiecare pereche de pantofi achiziționată, așa cum se întâmplă în cazul campaniei One for One, de la Toms, potrivit Entrepreneur. Fie că se creează o fundație asociată companiei respective, fie că se colaborează cu una existentă, impactul social este unul pozitiv. Pentru societate, acțiunile de acest tip ale companiilor au ca rezultat organizații neguvernamentale mai puternice și mai organizate, care pot interveni mai eficient în combaterea unor probleme sociale grave.

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii