Peste 230.000 de euro a adunat echipa VIVID Neamț în mai puțin de o lună, iar de aici banii au mers către spitale.

Au creat un site în care vorbesc despre campania lor și un număr de telefon prin care se pot face donații pentru cumpărarea de aparatură medicală pentru spitalul județean, a echipamentelor de protecție și a substanțelor dezinfectante.

Condiție de bază: fără vreun serviciu de imagine pentru oricine

Vlad Gliga are 39 de ani și este unul dintre voluntarii implicați activ în proiect. A povestit, pentru Libertatea, despre campania dedicată sistemului medical din județul Neamț.

“În momentul în care a apărut problema COVID-19, am considerat că este util să ne mișcăm repede, pentru că statul este un colos care se mișcă mai greu. Vedeam că oricât de bine era pregătit sistemul, nu a existat țară care să nu fie luată prin surprindere și pusă în genunchi”

Vlad Gliga, voluntar VIVID Neamț:

Prima condiție în lansarea campaniei a fost că nu s-a dorit asociere politică și nici un vector de imagine pentru cineva anume.

“Noi promovăm companiile private în mod special, iar cei care fac ca lucrurile să se întâmple nu au ieșit în față. Sunt zeci de companii românești care au finanțat, din județul Neamț, și sunt 550 de persoane fizice care au făcut donații”, a declarat Vlad Gliga.

Portretul lui Robert Lupu, făcut de psihologul criminalist Tudorel Butoi. Putea sau nu să fie evitată moartea Teodorei Marcu de la „Insula Iubirii”
Recomandări
Portretul lui Robert Lupu, făcut de psihologul criminalist Tudorel Butoi. Putea sau nu să fie evitată moartea Teodorei Marcu de la „Insula Iubirii”

Spiritul practic, de antreprenori, i-a făcut să se miște repede și să caute informații în locuri în care medicii luptau din plin cu focarele de coronavirus.

“Am învățat ce este nevoie de la doctori din Italia, care ne arătau cum să ne pregătim mai bine, de la cum să te organizezi în secția de ATI până la materiale și echipamente”, mai spune tânărul.

Antreprenorii din Neamț care ajută sistemul medical: „Plângeau doctorii la telefon! Știau ce înseamnă să primească pacienți și să nu aibă echipament”
Foto: VIVID Neamț

Nu s-au lăsat niciodată influențați de mesajele oficialilor din sănătate, care au susținut că “au de toate”.

“Nu este un moment în care să ne scoatem ochii, e un moment în care să ne organizăm și să ne unim forțele”

Vlad Gliga, voluntar VIVID Neamț:

“Am găsit furnizori în China, pe care a trebuit să îi validăm, să fie etici, să ne asigurăm că produsele nu sunt rechiziționate de stat, apoi am negociat transporturile. Toate astea au fost puse la punct în câteva zile”, precizează antreprenorul.

Ucraina a lansat operațiunea „Pânza de păianjen”, cel mai mare atac asupra Rusiei și a reușit să distrugă peste 40 de bombardiere de luptă folosind drone
Recomandări
Ucraina a lansat operațiunea „Pânza de păianjen”, cel mai mare atac asupra Rusiei și a reușit să distrugă peste 40 de bombardiere de luptă folosind drone

Au aflat despre nevoile cadrelor medicale de la Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț. Apoi au vorbit și cu medicii implicați direct în tratarea persoanelor infectate cu COVID-19.

Plângeau doctorii la telefon, plângeam unii cu alții. Medicii știau ce înseamnă să primească pacienți și să nu aibă echipament. Faptul că cineva s-a gândit la ei, că a avut grijă de ei, că le-a adus ce le trebuie a contat foarte mult. Iar rezultatul cel mai mare a fost că au rămas întregi la minte și pe picioare.

Vlad Gliga:

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.