În toamnă, studenţii ar trebui să revină fizic la facultăţi, iar încă o parte dintre corporatiști se va întoarce în clădirile de birouri. Acest lucru ar trebui să ducă la revenirea pieţei chiriilor, care s-a prăbuşit cu 30% în timpul lockdownului şi a dus la scăderea pieţei garsonierelor, cele mai căutate de către studenţi.

Piaţa hotelieră şi turismul care vine de afară nu-şi vor reveni aşa de repede, şi nici turismul de afaceri, având în vedere că discuţiile se pot face foarte bine pe Zoom.

Băncile se adaptează

Pentru că vor să dea mai multe credite ipotecare – principalul motor de creştere a creditării -, băncile încep să-şi ajusteze ofertele nu semnificativ, ci mai mult ca oferte de marketing.

Recent, ING a anunţat că reduce dobânda la creditul ipotecar 7FIX cu 0,21%. Oferta este compusă dintr-o dobândă fixă de 4,49% în primii 7 ani, iar după această perioadă dobânda este variabilă – IRCC plus 2,26%, iar la IRCC-ul de astăzi, de 1,88%, rezultă o dobândă de 4,14%. Cu toate taxele şi comisioanele, DAE este de 5,6%.

Pentru un credit de 400.000 de lei (82.056 euro), cu un avans de 25%, rata lunară ajunge la 2.024,37 de lei. Oferta este valabilă pentru cei care îşi încasează venitul prin ING.

În piaţă, dobânzile la creditele ipotecare variază între: Banca Transilvania – IRCC plus 2,75% şi DAE de 4,82%; CEC Bank – IRCC plus 2,3% şi DAE de 5,15%; BCR – IRCC plus 2,7% şi DAE de 5,12%. Acestea sunt doar 4 exemple de credite ipotecare de la băncile de pe piaţă.

În 2020, an de criză, când în martie- aprilie încă nu ştiam ce ne aşteaptă, băncile au dat credite ipotecare în lei de 9,77 de miliarde de lei. Soldul creditelor ipotecare a ajuns în decembrie 2020 la 89,2 miliarde de lei, în creştere cu 8 miliarde de lei, adică aproape 10%. Trebuie precizat că soldul a crescut mai puţin decât creditele acordate în lei, pentru că soldul total creditelor în valută a scăzut cu 1,6 miliarde de lei.

Marea majoritate a creditelor noi se dau în lei.

Băncile sunt supralichide în acest moment şi trebuie să facă ceva cu banii, mai ales că şi dobânzile la titlurile de stat sunt în scădere. Aşa că vor forţa creditarea ipotecară, sunt de părere specialiștii.

Pentru bănci creditarea ipotecară şi creditele de consum sunt principalele motoare de creştere, având în vedere incertitudinile legate de creditarea corporate. Dacă în 2020 creditarea ipotecară pe sold a crescut cu 8 miliarde de lei, creditarea corporate a crescut cu numai 5,5 miliarde de lei, şi asta în condiţiile în care cea mai mare parte a creditelor pe care le dau băncile sunt garantate de stat prin diversele programe – IMM Invest, Agro, Leasing etc.

Dacă dobânzile şi costurile unui credit vor scădea sau nu vor creşte cel puţin în următorii 5 ani, având în vedere că mesajul Uniunii Europene şi a puternicelor ţări industrializate este de a ţine dobânzile la un nivel extrem de scăzut până când economiile şi companiile îşi vor reveni, preţurile apartamentelor vor creşte; nu uniform şi nu în toate oraşele.

Problema în România este că preţul de referinţă în imobiliare este în euro, chiar dacă tranzacţia se decontează şi în lei. Aşa că orice creştere a cursului leu/euro se vede şi în preţul final.

Brokerii imobiliari cred că o creştere a preţurilor până în 10% într-un an este sănătoasă, mai ales dacă cererea este în creştere.

Dacă preţurile apartamentelor cresc în euro, scăderea dobânzilor la lei de către bănci este practic anulată. Asta ca să nu mai vorbim de creşterea cursului leu/euro.

Statisticile arată că în ianuarie 2021 indicele agregat pe Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Constanţa indica o creştere de 1,1% faţă de ianuarie 2020, preţul pe metrul pătrat ajungând la 1.361 de euro, în creştere cu 1,1%, adică 15 euro.

Pe oraşe, în Bucureşti aveam o scădere de preţ de 2,6%, adică 37 euro/mp în ianuarie 2021 faţă de ianuarie 2020, referinţa fiind de 1.412 euro/mp.

La garsoniere preţul stagna pentru cele noi (1.257 euro/mp) şi scădea pentru cele vechi cu 0,7%, la 1.841 euro/mp.

Pentru 2 camere, preţul apartamentelor noi scădea cu 2,6% (1.438 euro/mp), iar la apartamentele vechi scăderea era de 4,4% (62 euro/mp), până la 1.361 euro/mp.

La apartamentele noi cu 3 camere preţul scădea cu 1,1%, la 1.570 euro/mp, în timp ce la apartamentele vechi preţul creştea cu 0,5%, la 1.344 euro/mp.

La apartamentele noi cu 4 camere preţul scădea cu 2,1% la 1,597 euro/mp, dar creştea faţă de luna dedcembrie 2020 cu 3,9%, în timp ce la apartamentele vechi aveam o creştere de 4,5%, la 1.251 euro/mp faţă de ianuarie 2020, şi de 3,75% faţă de decembrie 2020.

Cel mai interesant este ce s-a întâmplat în Cluj, acolo unde piaţa era, la începutul acestui an, în continuare fierbinte, cu o creştere a preţului apartamentelor cu 7,2%, în ianuarie 2021 față de ianuarie 2020, până la 1.850 euro/mp, adică 125 euro/mp în plus.

Apartamentele noi au avut o creştere cu 10,6% (1.902 euro/mp), iar cele vechi cu 3,5% (1.796 euro/mp).

Garsonierele au crescut cu 4,2%, apartamentele cu 2 camere cu 4,8%, iar apartamentele cu 3 camere cu 9,2%.

În Timişoara preţurile au crescut cu 1,9%, adică 24 euro/mp în decurs de un an, ajungând la 1.300 euro/mp. Acest lucru este valabil atât la apartamentele noi, cât şi la cele vechi. Garsonierele au ajuns la 1.492 euro/mp, în creştere cu 0,4%, apartamentele de 2 camere au crescut cu 0,2%, iar apartamentele cu 3 camere au scăzut cu 0,1%.

Dacă punem creşterea cursului din 2020 cu 1,88%, vom vedea că scăderile sunt anulate în lei, iar creşterile sunt mult mai mari.

Bineînţeles că acestea sunt date agregate, fiercare oraş şi fiecare cartier având situaţia proprie. Spre exemplu, undeva în Drumul Taberei, în 6 luni, după apariţia metroului, preţul unui apartament a crescut de la 70.000 de euro, preţ de achiziţie, la 86.000 de euro acum.

Dacă previziunile economice de acum se vor adeveri, adică o creştere economică de peste 4%, fără tăieri de salarii, cu revenirea presiunilor pe piaţa forţei de muncă, vom vedea o creştere mai susţinută a preţurilor apartamentelor. Mai ales că, la preţurile actuale, cu salariul mediu de 3.500 de lei net pe lună, îţi poţi cumpăra un apartament de 2 camere de 70.000 de euro în 8,2 ani, faţă de 32 de ani în anul 2008, conform unei analize a firmei de brokeraj imobiliar SVN.

Ceea ce vedem noi în acest moment ca ştiri privind creşterea preţurilor materiilor prime, puţin mai încolo vom vedea în preţurile produselor finite.

Acest lucru se va vedea şi pe piaţa construcţiilor, unde fierul, cimentul înregistrează creşteri susţinute.

Dacă guvernul va da drumul banilor pentru investiţiie publice în infrastructură, piaţa muncii se va tensiona, având în vedere existenţa unui deficit de 500.000 de oameni în sectorul de construcţii. Acest lucru va duce la creşterea salariilor şi, implicit, în final, la creşterea preţurilor construcţiilor, estimează analiștii.

O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
PARTENERI - GSP.RO
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
Doliu în familia lui Helmuth Duckadam. S-a spânzurat și a fost găsit abia azi
Playtech.ro
Doliu în familia lui Helmuth Duckadam. S-a spânzurat și a fost găsit abia azi
Ultimele imagini filmate de cei trei tineri care au murit în Maserati. Şoferul nu avea permis
Observatornews.ro
Ultimele imagini filmate de cei trei tineri care au murit în Maserati. Şoferul nu avea permis
Horoscop 17 mai 2021. Fecioarele își măsoară cuvintele și sentimentele mai mult decât de obicei
HOROSCOP
Horoscop 17 mai 2021. Fecioarele își măsoară cuvintele și sentimentele mai mult decât de obicei
A castigat peste 20 de milioane de euro la loto, dar a ramas fara vreun cent! Motivul incredibil pentru care o femeie a pierdut toti banii
Știrileprotv.ro
A castigat peste 20 de milioane de euro la loto, dar a ramas fara vreun cent! Motivul incredibil pentru care o femeie a pierdut toti banii
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
Telekomsport
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
CSALB, partener de conciliere pentru consumatori și bănci (Publicitate)
PUBLICITATE
CSALB, partener de conciliere pentru consumatori și bănci (Publicitate)