MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

Aplicația care anunță când expiră actul de identitate, în premieră, într-un oraș din România

Distribuie

Direcţia de Evidență a Populaţiei din Iaşi au lansat serviciul "Alertă de Identitate". Astfel, ieșenii vor primi alerte prin SMS care îi anunță că le expiră cartea de identitate. Mesajul va fi transmis doar celor care şi-au exprimat dorința de a fi anunțați.

În luna aprilie va fi în testare sistemul de alertă prin SMS cu privire la expirarea actului de identitate „Alertă de identitate”.

Începând cu luna mai, notificarea se realizează prin intermediul mesajelor scurte de tip SMS, transmise de la numărul scurt 1889 pe numerele de telefon furnizate de către cetățeni la depunerea ultimei cereri pentru actul de identitate.

Notificarea va fi trimisă doar persoanelor care și-au exprimat acordul în acest sens și se va transmite beneficiarilor cu trei – șase luni înainte de data expirării actului de identitate, potrivit DLEP Iași.

„Acest proiect face parte din strategia Primăriei Municipiului Iași de modernizare și eficientizare a serviciilor prestate pentru cetățeni și vine în completarea celor deja implementate și frecvent utilizate, precum programări online pentru un nou act de identitate, alegerea orei și datei la care va fi oficiată căsătoria civilă, plata online și plata prin SMS” a precizat directorul executiv al DLEP Iași, Marius Bodoga.

Notificarea prin SMS are aplicabilitate pe termen scurt (nouă luni) pentru actele provizorii, pe termen mediu (actele eliberate la 14 / 18 ani), dar și pe termen lung (cele valabile 10 ani). Mesajul va fi transmis pe numerele de telefon din România, nefiind perceput niciun cost suplimentar.

Potrivit reprezentanților DLEP Iași, la data de 1 ianuarie 2019, 18.420 de persoane figurau în evidențele instituției fără act de identitate valabil. Totodată, 70% din persoanele care se prezintă în audiență solicită eliberarea în regim de urgență deoarece nu au un act valabil cu care să poate călători sau să încheie diverse documente.

Foto: 123rf.com


Românii din muzeul Nobel. Patru biografii cu rădăcini în Transilvania și Moldova stau laolaltă cu nume imense ale istoriei planetare


 

Comentarii