MENIU CAUTĂ
, de Theodor Istrate

Aproape 180 de porci, blocați de patru zile în Vama Albița din cauza unor interdicții din R. Moldova

Distribuie

Un transport de 178 de porci al unui crescător din județul Brașov este blocat de patru zile în Vama Albița, după ce autoritățile din Republica Moldova l-a întors din propriul Punct de Trecere a Frontierei Leușeni. Autoritățile moldovene au impus de câteva zile interdicție la importul de porcine din România, fără a justifica explicit motivele, după cum susține autoritatea sanitar-veterinară vasluiană.

Punctul de Trecere a Frontierei Albița, cel mai important de pe granița de est a României, a devenit de câteva zile locul de ”cazare” a 178 de porci care aparțin unui crescător din județul Brașov. Proprietarul animalelor a vrut să treacă cu acestea în Republica Moldova pentru a le vinde, însă s-a trezit că autoritățile din țara vecină nu vor să-l primească.

Practic, după ce, în 8 decembrie, a trecut de Albița, transportatorul de porcine s-a trezit întors din drum de către autoritățile moldovene din Vama Leușeni. În consecință, firma brașoveană a revenit cu autotrenul plin cu animale în vama românească, unde le-a și ”cazat”, așteptând acum un răspuns de la moldovenii din stânga Prutului.

”Porcii au fost debarcați în padocurile special amenajate din terminalul Vămii Albița, unde sunt adăpați, hrăniți și îngrijiți de către transportator, care are această obligație, conform legislației românești în vigoare. Nu știm cât va rămâne aici. Cert este că se așteaptă un răspuns de la autoritățile moldovene, care ar trebui să vină în cinci zile, cu privire la permisiunea de a intra în țara vecină cu transportul de porcine”, a declarat, marți, pentru Libertatea directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mitu Ciupilan.

Potrivit acestuia, autoritățile din Republica Moldova au emis un ordin pe 6 decembrie, prin care au interzis importul de porci din România, fără a se cunoaște exact motivul. Însă, o cauză probabilă ar fi focarele de pestă porcină africană existente în țara vecină.

Citește și: VIDEO/,,Români până la moarte”, episodul 1. Când n-ai bani, viața încape într-o urnă. Povestea lui Edy

Citește mai multe despre blocare, porci și vama albita pe Libertatea.

Comentarii