Situația de la Suceava nu este singulară, sunt și alte spitale focar de coronavirus, în care, pentru că nu s-au făcut teste, virusul se putea răspândit de la persoane infectate, dar fără simptome.
În atenție acum sunt și spitalele din Arad și Deva, dar deocamdată acolo nu este aceeași situație ca la Suceava, a declarat, pentru Libertatea, Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Avem ceva informații și temeri în legătură cu Spitalul Arad și Spitalul de la Deva, dar lucrurile nu stau la fel de rău ca la Suceava, cel puțin din datele pe care le avem acum. Încă nu s-ar impune aceleași măsuri la Arad și Deva, așa cum s-a întâmplat la Suceava.
Adriana Pistol
Din cei 23 de pacienți cu COVID-19 decedați în Spital Județean Suceava, 13 au fost anunțați în bloc, fără detalii, luni 30 martie.
Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat INSP că sunt infectați cu COVID-19 abia pe 30 martie, când toți erau decedați. Nu s-a dat nici o explicație de ce rezultatele testelor au fost anunțate abia la o săptămână de la prelevare.
“Informațiile pe care le-am avut în cursul zilei de ieri au fost că, într-adevăr, un număr de decese, 13, care nu fuseseră raportate au fost confirmate ca fiind infecții COVID-19. Nu știm de ce nu au fost raportate”, afirmă Adriana Pistol.
Ea crede că o posibilă explicație ar fi degringolada din spital.
Pot fi mai multe explicații: sosirea tardivă a rezultatului de laborator sau posibila perioadă de degringoladă din Spitalul Județean Suceava. Nimeni nu a mai făcut legătura între un deces și un rezultat de laborator propriu-zis. Acolo, la spital, nu se făcea un management bun.
Adriana Pistol
Carantina totală de la Suceava și celelalte măsuri luate acolo vor împiedica transferul îmbolnăvirilor în zonele rurale și în alte județe, a mai spus Adriana Pistol.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro