Mergi direct la conținut »
VIDEO EXCLUSIV/ Cum arată un cimitir vechi de 7.000 de ani. Construcția este cu aproximativ 1.000 de ani mai veche decât piramidele
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO EXCLUSIV/ Cum arată un cimitir vechi de 7.000 de ani. Construcția este cu aproximativ 1.000 de ani mai veche decât piramidele

VIDEO EXCLUSIV/ Cum arată un cimitir vechi de 7.000 de ani. Construcția este cu aproximativ 1.000 de ani mai veche decât piramidele

Cum arată un cimitir vechi de 7.000 de ani. Este vorba despre o necropolă cu 99 de morminte aparținând culturii neolitice Gumelnița – mileniul V î.Ch. din situl arheologic Sultana - Malul Roșu. Această descoperire spectaculoasă  a fost prezentată săptămâna vizitatorilor în cea de-a XV-a ediție a Porților Deschise a acestui șantier arheologic.

De Sorin Golea,

Arheologii datează descoperirea ca fiind veche de aproximativ 7.000 de ani. Mormintele conţin schelete depuse în poziţie chircită, pe partea stângă sau pe partea dreaptă, orientate pe direcţii apropiate de est. Picioarele sunt flexate moderat sau accentuat.

Conform datelor de până acum, mormintele au fost protejate, la un moment dat, de o construcție, probabil funerară, care a fost distrusă de un incendiu foarte puternic.

Cimitirul aparține culturii Gumelnița

Este una din cele mai vechi contrucții din lume, cu aproximativ 1.000 de ani mai veche decât piramidele. Arheologii sunt convinși că sub stratul Gumelnița este posibil să existe, tot în acestă necropolă, descoperită în localitatea Sultana, un strat de morminte mai vechi, aparțind culturii Boian, care a precedat cultura Gumelnița. Satul Sultana, conform datelor actuale, este locuit neîntrerupt de cel puțin 7.000 de ani.

Tot în cadrul Zilei Porților Deschise de pe șantierul arheologic Sultana – Malu Roşu, organizat săptămâna trecută de Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Dunării de Jos Călărași, Muzeul Municipal Călărași, Asociația Română de Arheologie și Primăria Comunei Mânăstirea, vizitatorii, în special copiii, au putut vedea câteva elemente de arheologie experimentală, cum arătau și cum funcționau cuptoarele neolotice de ars ceramică, fragmente de obiecte descoperite în sit, uneltele arheologului, precum și reconstituirea unei case de Gumelnița, care a fost dărâmată pentru a se studia evoluția elementelor ei, în timp.

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis
Recomandări

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis

Arheologie experimentală cu Zeița de la Vidra

Aşezarea gumelniţeană de la Sultana – Malu Roşu este situată pe malul drept al Mostiştei, la 400 m nord-est de satul Sultana, com. Mânăstirea, jud. Călăraşi. Situl este studiat încă din anii 20 ai secolului trecut. Culturii Gumelnița îi aparțin unele din cele mai spectaculoase elemente de ceramică prestorică de pe teritoriul României: Zeița de la Vidra, vasul cu îndrăgostiți, vasul cu lalele.

O replică a Zeiței, realizată de arheologi, a fost pregătită pentru ardere în cuptoarele demonstrative.

Așa arată originalul: Zeița de la Vidra

Vasul cu îndrăgostiți

Vasul cu lalele


Citește și: EXCLUSIV. Nea Mărin a ajuns spaima cameramanilor. Veteranul de la TV a intrat în război cu echipa de filmare

Close
Închide
  Close