Mergi direct la conținut »
Asigurările auto se scumpesc. ASF a publicat tarifele de referință pentru RCA, iar tariful mediu a urcat cu 9%, până la 756 lei
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Asigurările auto se scumpesc. ASF a publicat tarifele de referință pentru RCA, iar tariful mediu a urcat cu 9%, până la 756 lei

Asigurările auto se scumpesc. ASF a publicat tarifele de referință pentru RCA, iar tariful mediu a urcat cu 9%, până la 756 lei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe propriul site tarifele de referință pentru polițele de asigurări auto obligatorii, tariful mediu urmând să urce cu 9% pentru persoane fizice, de la 692 de lei la 756 de lei, în vreme ce pentru firme tarifele medii cresc cu 11%, de la 1.574 lei la 1.752 lei.

De Daniel Ionașcu,

Anul trecut, prețurile pentru polițele RCA au scăzut cu 45% pentru populație și cu 20% pentru firme, ca urmare a aplicării noii legi RCA. Sectorul asigurărilor RCA a fost zguduit în ultimii cinci ani de mai multe falimente de răsunet, precum Astra Asigurări și Carpatica Asig. De asemenea, transportatorii au protestat și au obținut în 2016 plafonarea tarifelor pentru o scurtă perioadă.

Acum, însă, se revine la scumpiri.

”Tariful de referință mediu ponderat în funcție de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei conform tarifului de referință anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei conform tarifului de referință anterior (+11%).

Publicarea tarifelor de referință reprezintă un demers ce conduce la creșterea transparenței, la informarea și la transmiterea către consumatori a unor informații corecte și complete cu privire la polițele RCA. Tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață”, arată ASF într-un comunicat.

Aceste tarife au fost calculate de către firma de consultanță Deloitte în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

83% dintre români au bonusuri

ASF spune, însă, că adevăratele prețuri sunt mult mai mici pentru 83% din asigurații RCA, pentru că aceștia se încadrează la clasele de bonusuri.

”Tarifele de referință vin în contextul creat de cadrul legislativ primar și secundar actual, care introduce prevederi și instrumente noi pentru piață. Printre acestea se numără și un sistem de Bonus-Malus care răsplătește comportamentul corect în trafic. Acum șoferii care ajung la clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă, față de 32% cât era prevăzut de reglementările anterioare.

La data de 31.12.2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din polițele RCA pentru persoane fizice se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 48% din polițe. Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polițe se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 26% din polițe.

Astfel, ca urmare a modificării legislației cu privire la sistemul de Bonus-Malus, reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decât au fost aplicate în trecut”, mai arată ASF.

Tarifele de referinţă pe fiecare categorie de autovehicul şi de asigurat pot fi consultate pe site-ul ASF.

ASF este o instituție condusă de anul trecut de către Leonardo Badea, fost deputat PSD de Dâmbovița.


Citește și: EXCLUSIV/ Andra dezvăluie secretele din spatele concertelor de la Sala Palatului: 250 de persoane și 300 de ore de repetiții!


Close
Închide
  Close