De Florinela Iosip,

AEC a solicitat, atât public, cât și prin discuții repetate cu ministrul educației și secretarul general al ministerului, o serie de măsuri care să rezolve cât mai rapid problema transportului elevilor navetiști din România.

Printre acestea se află:

  • – trimiterea unui punct de vedere la Curtea Constituțională în vederea susținerii admiterii excepției de neconstituționalitate a OUG nr. 51/2019, care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice, lăsând astfel zeci de mii de elevi fără transport
  • -abrogarea HG 309/1996 care a blocat acordarea reducerilor pentru toți elevii din România la transportul județean
  • -abrogarea HG 863/2016 care a făcut imposibilă decontarea navetei elevilor.

Totodată, AEC a dat în judecată Guvernul României, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerul Educației pentru abrogarea HG 863/2016. Primul termen al procesului a avut loc în data de 27 noiembrie.

Deși doamna ministru, Monica Anisie, și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul față de cauza AEC, de a rezolva problema transportului elevilor, în cadrul ședinței de judecată s-a prezentat unul din consilierii juridici ai ministerului, încercând să amâne rezolvarea problemei.

Asociația Elevilor din Constanța

Reprezentantul Ministerului Educației a mai încercat să se agațe de argumente procedurale pentru a amâna termenul și, astfel, rezolvarea problemei transportului elevilor, mai susțin cei de la AEC.

Notele scrise depuse la dosar au fost semnate de către Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, persoană care în trecut s-a poziționat de mai multe ori împotriva apărării drepturilor elevilor.

Asociația Elevilor din Constanța

„De fiecare dată când aceasta a participat la discuțiile din cadrul ministerului, a încercat să inducă în eroare, afirmând că Ministerul nu poate întreprinde niciun demers pentru protejarea dreptului elevilor la transport, încercând să intimideze membrii AEC și căutând mereu să justifice inacțiunea ministerului.“, mai adaugă elevii.

Zeci de mii de elevi din România nu pot ajunge la școală din cauza lipsei transportului sau a lipsei resurselor financiare necesare pentru a își permite utilizarea lui, fiind nevoiți să meargă pe jos kilometrii întregi, să folosească cursele la ocazie sau, așa cum o bună parte din ei fac, să abandoneze școala.

Asociația Elevilor din Constanța:


CTP, reactie dura dupa meciul Simonei: "Greșeli de Djokovic jucând pe stradă cu băieții din Belgrad"
GSP.RO

CTP, reactie dura dupa meciul Simonei: "Greșeli de Djokovic jucând pe stradă cu băieții din Belgrad"

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile
HOROSCOP

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile