Premierul Florin Cîţu a declarat luni că împreună cu preşedintele Klaus Iohannis va fi luată decizia cu privire la modul de desfăşurare a cursurilor şcolare începând din data de 8 februarie, adică după vacanţa intersemestrială.

„Vom avea mâine toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia. (…) Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a declarat Cîţu, care a subliniat că prioritatea o reprezintă siguranţa în şcoli.

Toate școlile din România au fost închise în noiembrie 2020, trecând în sistem online. Președintele Klaus Iohannis a fost cel care a anunțat pe 5 noiembrie 2020, când a prezidat ședința de Guvern de la Palatul Victoria, că, în contextul situației epidemiologice de la acel moment, „măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online”.

Două luni mai târziu, șeful statului a anunțat data redeschiderii școlilor, cu rezerva că o decizie finală va fi luată pe 2 februarie”.

Începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta evident în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile din ultimele săptămâni.

Klaus Iohannis, pe 14 ianuarie:

Și premierul Florin Cîţu a declarat, pe 25 ianuarie, că decizia privind redeschiderea şcolilor va fi luată pe 2 februarie. „Noi am spus, şi preşedintele României a spus, că vom lua o decizie fermă pe 2 februarie. Urmărim până în acel moment ce se întâmplă cu situaţia epidemiologică din România”, a afirmat Cîțu.

Scenariile redeschiderii școlilor

Scenariul verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic.

Scenariul galben – la o rată de infectare între 1 și maximum 3 la mie, se deschid grădinițele, iar școlile, doar pentru elevii din clasele primare și cele terminale, a VIII-a și a XII-a.

Scenariul roșu – la o rată de infectare între 3 și maximum 6 la mie, copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.

Scenariul 100% online e atunci când se ajunge la o rată de infectare de peste 6 la mie, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se învață exclusiv online.

Scenariul hibrid – negat de ministrul educației în primă fază, anunțat ca posibil în cinci situații, la câteva zile distanță, conform edupedu.ro.

Care sunt cele cinci situații în care scenariul hibrid se aplică:

  • Elevii care au contraindicații medicale, vulnerabilități vor face ore online.
  • Elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități certificate vor face și ei ore online.
  • Elevii prezintă simptome de COVID – și în acest caz vor învăța de acasă.
  • Profesorii care prezintă vulnerabilități fac, de asemenea, ore online.
  • Profesorii care au simptome de COVID vor sta și ei acasă și vor preda online.

„Dacă un elev va avea COVID, toată clasa va fi testată”

Vlad Voiculescu a vorbit pe 21 ianuarie, în cadrul unui interviu acordat Europa FM, despre măsurile care vor fi luate în momentul în care vor fi redeschise școlile. Ministrul sănătății a spus ce se va întâmpla dacă un elev va fi depistat pozitiv la COVID.

Dacă un elev, de exemplu, va fi confirmat cu SARS-CoV-2, atunci toată clasa va fi testată. Apoi, ne uităm la măsuri pe care școlile trebuie să le respecte, măsuri de igienă și de distanțare. Ne uităm de asemenea și la testarea profesorilor, și de aceea am și urgentat sau am deschis posibilitatea pentru întreg personalul din învățământ să se vaccineze.

Ministrul sănătății:

Până în urmă cu o săptămână, mai puțin de 10.000 de cadre didactice se vaccinaseră împotriva COVID. Valeriu Gheorghiță anunțase atunci că după ce AstraZeneca va începe livrarea vaccinurilor, iar stocul de ser va crește, va crește și numărul personalului didactic imunizat.

Deocamdată, a crescut disponibilitatea dascălilor de a se vaccina. Luni, Ministerul Educației a anunțat o creștere cu 5% a numărului de profesori din sistemul de învățământ preuniversitar care vor să se vaccineze și cu 17% a celor din sistemul universitar dispuși să facă vaccinul anti-COVID.

Citeşte şi:

DOCUMENT | A crescut numărul profesorilor care vor să se vaccineze anti-COVID: 50% în sistemul de învățământ preuniversitar și 77% în cel universitar

Ludovic Orban, despre candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al PNL: „Am această intenţie și o voi materializa”

Ministerul Sănătății explică de ce a anunțat rate de infectare mai mari. Eroarea, produsă de un angajat care a fost sancționat

Italia cere prudență la folosirea vaccinului AstraZeneca la cei peste 55 de ani

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Playtech.ro
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Observatornews.ro
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Știrileprotv.ro
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Telekomsport
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)