”Noi suntem puși în situația de a repara, de a stinge incendiul provocat de deciziile Curții Constituționale și de sesizările Avocatului Poporului. Din acest punct de vedere, nu știu cine s-ar fi așteptat ca Avocatul Poporului să aibă o astfel de inițiativă și un astfel de demers pentru a apăra și a susține pe cei care, de fapt, încalcă legea, că, în fapt, asta s-a întâmplat”, a spus Ionel Dancă la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.
Prin sesizarea făcută de Avocatul Poporului, Curtea Constituțională a decis că o serie de reglementări din stare de urgență nu sunt constituționale și nu pot fi aplicate.
”Nu ne-am așteptat la un astfel de demers, nici din partea Avocatului Poporului și nici la o deliberare Curții Constituționale pe perioada stării de urgență cu privire la aceste măsuri”, a adăugat Dancă.
”Nimeni nu are de câștigat din războiul politic”
Proiectul de lege privind măsurile care ser vor aplica în starea de alertă, din 15 mai, după ieșirea din starea de urgență, este votat marți în Senat, apoi trimis Camerei Deputaților, pentru votul final.
Social-democraţii acuză Guvernul că a trimis legea privind starea de alertă prea târziu la Parlament și va putea să intre în vigoare cel mai devreme pe 18 mai. PSD acuză Guvernul că a făcut o ”gafă monumentală”, pentru care, timp de trei zile după starea de urgență, nu se vor putea aplica noile măsuri restrictive pentru limitarea răspândirii COVID-19.
Proiectul de lege privind starea de alertă a fost atacat și de USR, care susține că are prevederi controversate.
Întrebat cum comentează aceste declarații ale parlamentarilor, Ionel Dancă a spus că, indiferent de ce spun unii comentatori politici, ”mai avizați sau mai puțin avizați”, are convingerea că noile măsuri vor putea fi aplicate la timp.
Avem încredere că, dincolo de războiul politic din care nimeni nu are de câștigat, parlamentarii vor dezbate și adopta în procedură de urgență, în timp util, acest proiect de act normativ, care să ne permită să gestionăm în continuare situația legată de răspândirea infecțiilor cu coronavirus.
Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului:
El a subliniat că în continuare trebuie să fim vigilenți în epidemia de coronavirus, pentru a nu pierde ce am câștigat prin măsurile impuse în cele două luni de stare de urgență.
Marți, pentru prima dată în ultimele săptămâni, numărul cazurilor noi de coronavirus a scăzut sub 200.
”Din punct de vedere al numărului de cazuri noi infectate și al celor vindecate, suntem într-o perioadă de stabilizare a răspândirii infecției. Asta însă nu trebuie să ne inducă o stare de relaxare prematură, ci să fim vigilenți în continuare”, a mai spus Dancă.
Șeful Cancelariei premierului a adăugat că Parlamentul este cel care acum este responsabil dacă în starea de alertă, care ar trebui să se aplice de vineri, 15 mai, vom avea sau nu noi măsurile restrictive.
Dacă România, după încetarea stării de urgență, nu va avea un astfel de cadru legal, responsabilitatea este a celor care au întârziat adoptarea acestei soluții.
Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului:
”Nu credem că va fi cazul, credem că în final, dincolo de războiul politic, va prima totuși responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în perioada următoare”, a mai spus Dancă.
Despre ordonanța de urgență care ar urma să fie adopată joi de Guvern, Dancă a spus că aceasta va fi pentru a stabili ce se întâmplă în continuare cu măsurile sociale și economice adoptate în starea de urgență. El a precizat că se va stabili modul în care se va aplica în continuare șomajul tehnic pentru cei care au avut contractele de muncă suspendate, dar și ce activități economice suspendate pot fi reluate acum.
”Am avut o reglementare pe perioada stării de urgență și necesită un cadru legal pentru continuarea lor sau modificarea lor în acord cu evoluția socială și economică, în contextul acesta al epidemiei cu coronavirus”, a explicat Ionel Dancă.
Despre revenirea la starea de urgență: ”Nu facem astfel de speculații”
Întrebat dacă, după o eventuală creștere a cazurilor de coronavirus, s-ar putea reinstitui starea de urgență, șeful Cancelariei premierului a spus că deocamdată situația a permis reluarea unor activități economice și reducerea gradual a restricțiilor.
”Pe măsură ce ele vor fi adoptate și aplicate, se va face o evaluare și o monitorizare continuă și, în funcție de evoluția epidemiei, vom lua măsurile necesare care se impun la momentul respectiv. În momentul de față, vorbim de soluția instituirii stării de alertă pentru a înlocui starea de urgență”, a precizat Dancă.
”Semnalele din economie sunt de îngrijorare”
Pandemia de coronavirus a provocat, la nivel global, pierderi economice uriașe, iar acest lucru are impact și asupra nivelului de dezvoltare a afacerilor din România.
”Multe dintre afacerile locale sunt conectate cu companiile din celelalte state europene. Avem un grad de dependență funcție de evoluția acestor economii și este firesc să apară și să existe o îngrijorare din acest punct de vedere”, a mai spus Ionel Dancă.
Din punct de vedere bugetar, lucrurile sunt sub control, spune Dancă, pentru că nivelul încasărilor, al veniturilor bugetare este ”în parametrii așteptați”.
”Nivelul cheltuielilor, în schimb, a crescut foarte mult în această perioadă, ca urmare a nevoilor de achiziții de materiale sanitare, de finanțare a măsurilor de sprijin pe care le-am adoptat, atât pentru angajații afectați, cât și pentru companiile în dificultate”, a adăugat Ionel Dancă.
El a precizat că, după consultări cu reprezentanții mediului de afaceri și cu specialiști în domeniu, va urma un nou pachet de măsuri pentru relansarea economică, în sectoarele unde pandemia a oprit temporar activitatea.
Avem speranțe că lucrurile pot să revină, într-un ritm destul de rapid, la un nivel de derulare a afacerilor care să limiteze efectele epidemiei cu coronavirus în zona economică.
Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului:
Prognozele arată o revenire economică în a doua parte a anului
Începând din luna martie, afacerile din mai multe sectoare, cum sunt HoReCa, turism, transporturi, au fost în scădere bruscă, pentru că activitatea a fost întreruptă total sau parțial.
Comisia Națională de Prognoză a estimat o scădere economică de aproximativ 2% în 2020, dacă va exista o revenire a economiei în a doua parte a anului.
”După această cădere bruscă, prognozele oficiale arată posibilitatea unei reveniri în a doua parte a anului, astfel încât să fie reluat ciclul de creștere economică în anul următor, respectiv în 2021”, a spus Ionel Dancă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro