Mergi direct la conținut »
UPDATE | Atacul cibernetic uriaș a afectat aproape 100 de țări. Europol: "Este de un nivel fără precedent"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

UPDATE | Atacul cibernetic uriaș a afectat aproape 100 de țări. Europol: „Este de un nivel fără precedent”

Atacuri cibernetice simultane în aproape 100 de țări. O serie de atacurilor informatice de tip „ransomware” a provocat haos în sistemul medical din Marea Britanie, dar şi în rândul companiilor din Spania. Atacurile au afectat computere din zeci de ţări, inclusiv SUA, China, Rusia, Italia şi Taiwan, iar mulţi experţi în securitate IT spun că sunt corelate, relatează BBC News. Țara noastră nu a fost ocolită. Producția la Dacia Mioveni a fost oprită, în urma unor probleme la sistemul informatic.


Citește și:


UPDATE 17.00: Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) analizează situația din România și transmite alerte către organizațiile afectate, pe baza informațiilor disponibile, potrivit unui comunicat al instituției. Totodată, instituția a anunțat care sisteme de operare sunt cunoscute ca fiind pasibile de a fi afectate de această amenințare în cazul în care nu au fost actualizate:

O nouă imagine cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Este a treia poză în care premierul a fost surprins cu țigara în mână într-o sală de ședințe. De data aceasta, la sediul PNL
Recomandări
O nouă imagine cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Este a treia poză în care premierul a fost surprins cu țigara în mână într-o sală de ședințe. De data aceasta, la sediul PNL
 
  • Microsoft Windows Vista SP2
  • Microsoft Windows Server 2008 SP2 și R2 SP1
  • Microsoft Windows 7
  • Microsoft Windows 8.1
  • Microsoft Windows RT 8.1
  • Microsoft Windows Server 2012 și R2
  • Microsoft Windows 10
  • Microsoft Windows Server 2016
  • Microsoft Windows XP
  • Microsoft Windows Server 2003

UPDATE 16.30: Mai multe bănci din Rusia au fost ținta unui atac cibernetic masiv, în timp ce sistemele informatice ale companiei naționale ruse de căi ferate sunt de asemenea afectate.

„Am constatat o expediere masivă către bănci a unui program malware (…), dar resursele instituțiilor bancare nu au fost compromise”, a precizat centrul pentru monitorizare și protecție cibernetică a Băncii Rusiei, care a precizat că nu s-au înregistrat pagube. .

La rândul ei, compania națională rusă de căi ferate RZhD a anunțat că sistemele ei informatice au fost atacate parțial de un virus de tipul ‘WannaCry’

UPDATE 14.30: Grupul francez Renault, care deţine Dacia, a oprit temporar producţia în câteva fabrici din Europa pentru a preveni extinderea problemelor cauzate de atacurile cibernetice, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
Recomandări
Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
 

Mai precis, Grupul a oprit producţia în câteva uzine, inclusiv în cea din localitatea franceză Sandouville, potrivit purtătorului de cuvânt, care nu a oferit o listă cu toate unităţile afectate, relatează Reuters.

În România, o parte a activităţii de producţie a uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de probleme ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi acasă sâmbătă dimineaţă, a anunţat compania.

UPDATE 13.40: Europol a catalogat atacul informatic drept „unul fără precedent”.

„Atacul recent este de un nivel fără precedent și va cere o investigație internațională complexă pentru a-i identifica pe cei vinovați”, a indicat într-un comunicat Europol, al cărui Centru european de cibercriminalitate (EC3) „colaborează cu unitățile de combatere a criminalității informatice din țările afectate și cu partenerii industriali majori pentru a atenua amenințarea și a acorda asistență victimelor”.

Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
Recomandări
Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
 

În același timp, un cercetător în securitate cibernetică a descoperit întâmplător cum poate fi oprit virusul WannaCry.

UPDATE 13.00: Uzina Dacia de la Mioveni a oferit mai multe detalii despre incidentul în urma căruia activitatea a fost oprită și a confirmat că probleme cu sistemul informatic au fost cauzate de atacul cibernetic global.

UPDATE 12.15: România este pe locul nouă în topul țărilor afectate de atacul informatic de amploare, potrivit SecureList. Până acum nu se știe însă decât de faptul că producția de la uzina Dacia de la Mioveni a fost oprită din cauza acestui virus.

UPDATE 11.10: Producția la fabrica Dacia de la Mioveni a fost oprită, din cauza unor probleme la sistemul informatic. Cel mai probabil uzina a fost afectată de atacul cibernetic de amploare care a vizat companii din aproape 100 de țări. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 09.30: Atacul cibernetic de amploare a vizat în total aproape 100 de țări, după ce s-ar fi folosit instrumente de piratare dezvoltate de Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA).

Atacul a perturbat sistemul de sănătate britanic și a infectat calculatoarele din aproape 100 de țări. Totodată, aproximativ 1.000 de computere aparţinând Ministerului rus de Interne au fost și ele afectate, relatează Reuters.

O sursă la curent cu dosarul a declarat pentru Interfax că ministerul rus nu a pierdut însă vreo informaţie în aceste atacuri.


Serviciul Naţional de Asistenţă Medicală din Marea Britanie, NHS, a confirmat că a fost afectat de un atac informatic de proporţii, care a paralizat numeroase spitale. Premierul Theresa May a confirmat că acest atac vine în cadrul unuia internaţional, de mare amploare.

Gigantul telecomunicaţiilor Telefonica din Spania a anunţat într-un comunicat că este la curent cu un „incident de securitate informatică”, dar clienţii şi serviciile sale nu au fost afectate.
Compania de electricitate Iberdrola şi cea de utilităţi Gas Natural ar fi fost atacate. Angajaţii celor două societăţi ar fi primit ordine să îşi închidă computerele. În plus, online au apărut fotografii cu computer care afişau mesajul de cerere de răscumpărare în spaniolă.

În Italia, un utilizator a publicat imagini cu ceea ce pare să fie un computer dintr-un laborator universitar blocat de acelaşi program.

O altă companie care a confirmat că a căzut victimă atacului este FedEx. Telecom Portugalia a fost, de asemenea, afectată, însă serviciile sale nu au avut de suferit.

În Suedia, primarul unui oraş aflat la 400 de kilometri nord de Stockholm a anunţat că sistemele din Primărie sunt blocate de virus. „Avem aproximativ 70 de computere pe care a fost instalat codul periculos”, a spus edilul, citat de Reuters.

Un expert de la compania de securitate IT Kaspersky a subliniat că numărul ţărilor în care au avut loc atacuri este încă în creştere.

“Este un atac informatic major, care afectează organizaţii din toată Europa, pe scară pe care nu am văzut-o niciodată până acum”, a spus și arhitectul de securitate IT Kevin Beaumont. Conturi de Bitcoin aparent asociate cu virusul ar fi început să primească sume mari de bani, scrie BBC News.

Atac cibernetic la MAE

Și România s-a confruntat, vineri, cu un atac cibernetic. Un grup de hackeri de elită, numit Fancy Bear, despre care se crede că ar avea legătură cu guvernul rus, s-a dat drept reprezentant NATO pentru a trimite un val de e-mailuri de phishing către organizații diplomatice din Europa, inclusiv către Ministerul Afacerilor Externe din România. SRI transmite că această tentativă de atac nu reprezintă o noutate și că zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituții, entități și persoane din spațiul virtual, iar România nu reprezintă o excepție.

Close
Închide
  Close