MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Atunci și Acum: Darius Vâlcov a intrat în politică sub aripa lui Traian Băsescu și a ajuns ”creierul” guvernării PSD-ALDE

Distribuie

Atunci și Acum: Darius Vâlcov, eminența cenușie a PSD, a intrat în politică sub aripa lui Traian Băsescu și a ajuns să fie principalul strateg al alianței PSD-ALDE, autor al Programului de Guvernare, și inițiator al reformei economice a noii Pupteri. ”Un om de o rară valoare”, spunea Liviu Dragnea despre Vâlcov, aflat în ultimii ani în atenția publică prin dosarele penale deschise de Direcția Națională Anticorupție. Acum, acesta se află în fața unei condamnări în primă instanță, justiția trimițându-l opt ani după gratii. 

Darius Bogdan Vâlcov este unul dintre cei care au construit programul de guvernare PSD-ALDE. Retras din centrul atenției publice, după problemele din justiție, acesta a ajuns consilier la parlament, la grupul deputaților social-democrați și numit, recent, consilier de stat în Guvernul Dăncilă. Cu toate acestea, după cum mărturisea vicepremierul Paul Stănescu, Darsiu Vâlcov avea biroul la Palatul Victoria, încă de la preluarea guvernării PSD-ALDE, în 2016.

Darsiu Vâlcov s-a căsătorit în mai 2005 cu Marcela Lavinia Șandru, de care a divorțat în mai 2016. Împreună au o fetiță, Sara Gabriela, născută în noiembrie 2006., iar finul lor este Cozmin Gușă.

Este licențiat in Studii Economice în cadrul facultății de Studii Economice în Limbi Străine, Academia de Studii Economice București, absolvind în anul 1999. A făcut și Dreptul la Facultatea de Drept Spiru Haret, între anii 2001 – 2004. În acest timp, el ocupa și funcția de director general al Băncii Populare Române pentru Dezvoltare Slatina.

A intrat în politică în partidul lui Traian Băsescu, a pierdut mandatul de primar, după demisia din PDL și a recâștigat Primăria Slatina, cu peste 80% din voturi

Cariera politică a lui Darius Vâlcov a început  în 2004, când avea 27 de ani și era un tânăr membru al Partidului Democrat, partidul condus pe atunci de Traian Băsescu, primar al Capitalei. A candidat, promovat de Traian Băsescu, la primăria Slatina, câştigând alegerile. În 2008 a câștigat un al doilea mandat de primar al Slatinei, tot cu susţinerea din partea lui Traian Basescu. La alegerile prezidenţiale din 2009, Darius Vâlcov i-a întors serviciul lui Traian Băsescu, aflat în campania electorală pentru al doilea mandat de preşedinte.

După căderea Guvernului condus de Emil Boc, în 2012, Darius Vâlcov a demisionat din PDL.

Interesant este și gestul lui Vâlcov, din momentul în care a decis să plece din PDL. Pe 27 martie 2012 Darius Vâlcov și-a anunțat demisia din Partidul Democrat Liberal, și a pierdut mandatul de primar al Slatinei.

A fost eliberat în data de 28 martie 2012 din funcția de Primar, iar în data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales de către slătineni în funcția de primar cu un procent de peste 80%.S-a înscris în PSD şi a candidat pentru un mandat de senator în noiembrie 2012.

Vâlcov a fost senator de Olt între 2012 și 2015 și apoi primar al municipiului Slatina între 2004 și 2012,  din partea Partidului Social Democrat (PSD). În Parlament a avut peste 60 de inițiative legislative și a condus comisia pentru proiectul Roşia Montană, care a respins proiectul elaborat de Guvern, prin care se legifera începerea exploatării aurifere și care a dus la proteste ample.

În această calitate a mers la Roșia Montană, împreună cu mai mulți colegi parlamentari, în septembrie 2013.

„Am venit la fața locului pentru a lua pulsul așa cum o vom face și mâine și în toate întâlnirile pe care le vom avea până pe data de 20 octombrie. Nu am venit să criticăm pe nimeni, nu am venit să susținem pe nimeni ci am venit efectiv să încercăm să-i unim pe români și în niciun caz să-i dezbinăm”, a declarat Vâlcov.

Senatorul afirma că este sigur că aceia care protestează în Piața Universității, la Câmpeni sau în alte locuri nu nu o fac împotriva locurilor de muncă și a investiției care s-ar face la Roșia Montană ci, probabil, pentru un mediu mai curat, pentru un stat mai puternic.

Darius Vâlcov mai adăuga că toți cei care protestează la Roșia Montană nu o fac împotriva celor din Piața Universității ci își doresc locuri de muncă, un trai mai bun pentru familiile lor și pentru societate.

Din august 2014 până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru buget, iar din decembrie 2014 până în martie 2015 a fost ministru al finanțelor publice, în Guvernul Ponta.

Traian Băsescu, pe atunci președinte al României, nu a avut nicio obiecţie la propunerea lui Victor Ponta ca Darius Vâlcov să fie ministru delegat pentru Buget. ”E o propunere pe care Victor Ponta si-o asumă. N-aș putea spune că, dacă Vâlcov a trecut la PSD n-a confirmat politic. A fost un primar ales și reales. Acum n-am a face niciun comentariu”, spunea Traian Băsescu.

Desemnarea lui Vâlcov s-a soldat și cu un incident de protocol, provocat de starea de tensiune dintre președinte și premierul Ponta. Președintele a semnat numirea lui Darius Vâlcov în funcția de ministru delegat pentru Buget, dar ceremonia de depunere a jurământului a fost amânată deoarece premierul Victor Ponta nu a mai ajuns la Cotroceni.

Băsescu, către Vâlcov, în 2014: Să fiți un ministru al Bugetului României, nu al intereselor electorale

În cele din urmă, ceremonia de depunere a jurământului de către Vâlcov a avut loc. Iar atunci, președintele Traian Basescu i-a transmis acestuia să fie ”un ministru al Bugetului Romaniei, și nu un ministru al Bugetului al unor interese electorale”, presedintele adăugând ca stie ca este un om hotărât.

Darius Vâlcov, dat de senatori pe mâna justiției, chiar de ziua lui, în timp ce Dan Șova a fost salvat de urmărirea penală

Darius Bogdan Vâlcov a devenit urmărit penal pentru infracțiunea de trafic de influență și mită, în 2015. Pentru că era senator, începerea urmăririi penale, în cazul său, a fost supusă votului forului legislativ din care făcea parte.

Senatul s-a reunit, atunci, să se voteze cererile de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive pentru senatorii PSD Dan Şova şi Darius Vâlcov, la pachet. Șova a scăpat de urmărirea penală, iar colegul său, Darius Vâlcov a picat la vot, chiar de ziua sa de naștere, pe 25 martie.

Fostul ministru al Finanţelor le-a cerut colegilor săi din Senat să aprobe cererea de arestare înaintată pe numele său. „Vă rog să lăsaţi justiţia să spună dacă trebuie să fiu reţinut sau arestat. De aceea, solicitarea mea pentru dumneavoastră este ca astăzi să daţi un vot Da”. Fiind şi ziua mea, cred că este o rugăminte în plus. Rugăminte pe care v-o fac, de a nu mă pune în situaţia de a-mi da demisia din funcţia de senator pentru a ajunge în faţa instanţei”, spunea Vâlcov de la tribuna Senatului.

Procurorii spuneau că inculpatul Darius Bogdan Vâlcov a pretins un procent din sumele încasate de un om de afaceri din contractele prestate cu Primăria Slatina. Sumele totale obținute ilegal se ridică la peste 4 milioane de lei.

Darius Vâlcov a fost arestat preventiv în 2 aprilie 2015, într-un prim dosar deschis pe numele său de DNA pentru trafic de influenţă. În acest dosar, el a fost trimis în judecată, în 20 mai. Ulterior, alte două dosare au fost deschise pe numele său, pentru fapte similare.

Citește și: VIDEO/ Imperiul imobiliar al familiei Dragnea. Aproape toate proprietăţile au fost obţinute şi sunt administrate prin intermediul unor firme

 

Citește mai multe despre Darius Vâlcov și PSD pe Libertatea.

Comentarii