Programul „Un președinte pentru România” a fost mai dinamic și mai bine articulat decât „Dezbaterea președinților” de la Digi24. A avut și avantajul că a beneficiat de prezența celor 10 candidați față de cei trei de la Digi24. 

Mai mult, formatul a avut un ritm alert, strunit de cei doi moderatori ai TVR, Ramona Avramescu și Marian Voicu, care au reușit să înăbușe cu tact și eleganță derapajele unor candidați. 

De asemenea, profesionalismul lui Adelin Petrișor, deși nu este exploatat cum se cuvine de TVR, a ieșit în evidență prin temele propuse candidaților și prin aerul de siguranță, fără a fi arogant precum alți colegi de breaslă. 

TVR 1 s-a descurcat onorabil și în sondajele de audiență. Ratingul său a fost cu mult peste media din serile obișnuite. Pe intervalul orar 19:29 – 22:52, emisiunea a înregistrat un rating de 367.000 de telespectatori pe minut, la nivel național, conform măsurătorilor Kantar Media (consum pe telecomandă). A fost o audiență superioară multor canale de știri.

„Un președinte pentru România” a fost preluat, cu acordul televiziunii publice, de majoritatea televiziunilor de știri. Un gest de generozitate care a vizat, în primul rând, publicul telespectator. 

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Pe intervalul orar 19:30 – 23:00, TVR 1 a avut o audiență medie de 241.000 de telespectatori pe minut, la nivel național. A fost devansată doar de canalul de știri România TV, care a obținut o medie de 350.000 persoane pe minut. 

Celelalte stații importante de știri au înregistrat următoarele ratinguri:

Antena 3 CNN – 224.000 telespectatori pe minut

Realitatea Plus – 219.000 telespectatori pe minut

Digi 24 – 87.000 telespectatori pe minut

Televiziunile mici au obținut următoarele ratinguri: 

Euronews România – 13.000 telespectatori pe minut

Prima News – 4.000 telespectatori pe minut.

Notă explicativă: Măsurătorile audiențelor TV se referă la consumul pe telecomandă (televiziunea liniară) și nu iau în considerare consumul pe internet. 

Televiziunea publică de știri TVR Info, care a transmis de asemenea dezbaterea, a obținut un rating bun pentru poziția sa discretă pe nișa de știri TV: 31.000 de persoane pe minut.

Dar peste toate aceste ratinguri, Pro TV, liderul pieței de televiziune, și-a văzut de grila sa comercială, serialul „Las Fierbinți” și un film artistic, înregistrând pe intervalul orar analizat un rating de 1.031.000 telespectatori pe minut. Un rating care „a bătut” toți candidații la funcția de președinte al României. 

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Publicul feminin a fost mai interesat de programul „Un președinte pentru România”, difuzat de TVR 1. Acesta a avut o cotă de 58% din audiența dezbaterii. A fost cel mai mare procentaj dintre stațiile pe care le-am analizat, doar Antena 3 CNN s-a ridicat la 56%. 

Peste jumătate dintre telespectatorii TVR 1, care i-au urmărit pe cei 10 candidați, au studii superioare (58%). Și acest procentaj este cu mult mai mare decât la România TV (25,7%), Antena 3 CNN (42,5%) și Realitatea Plus (18%). Doar Digi24 a atras mai multe persoane cu studii superioare (58,7%). La Pro TV, ponderea studiilor superioare a fost de 17% din audiența stației. 

Telespectatorii cu vârste de peste 65 de ani au deținut o cotă de 43% la TVR 1 față de 64% la România TV și 72,6% la Antena 3. Acestea din urmă sunt canalele preferate de publicul telespectator cu vârste ridicate. Astfel, 87,4% din audiența de aseară a Antenei 3 CNN a fost formată din persoane cu vârste de peste 55 de ani, în timp ce la România TV și Realitatea Plus, procentele au fost de 79%, respectiv 71%. La TVR 1, cota vârstnicilor a fost de 61%. 

Dezbaterea candidaților organizată de TVR părea să fie amenințată de semifinala din UEFA Champions League, Arsenal – PSG. Cele două programe s-au suprapus doar în intervalul 22:00 – 22:45. Dar amenințarea s-a dovedit nefondată. Publicul masculin n-a migrat de la politica de pe TVR 1 la fotbalul de pe DigiSport 1. Desfășurătorul audienței pe fiecare minut din intervalul analizat arată că, la ora 22:00, când a început meciul pe DigiSport 1, ratingul TVR 1 a fost de 456.000 de telespectatori pe minut, în timp ce canalul de sport a avut o medie de 230.000 de persoane pe minut. După 45 de minute, raportul a fost de 433.000 la TVR 1 față de 288.000 la DigiSport 1. Tot în această repriză „politică”, la ora 22:21, TVR 1 a obținut un vârf de audiență de 491.000 de telespectatori. Așadar, TVR s-a descurcat și sub presiunea fotbalul din Champions League.   

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.