De Paul Barbu,

Dacă la bancă puteţi lucra numai cu lingouri şi monede, special făcute pentru acest tip de comerţ, la amanet orice bucată de bijuterie poate constitui o sursă de venit până când vin banii de la angajator. Aşa se face că metalul preţios cel mai utilizat şi comercializat la români este cel de 14 carate şi cel de 18 carate. “Cel mai mult importăm aur din Turcia, dar aducem şi din Italia. Vine şi din Africa, dar foarte puţin de acolo”, ne-a declarat Constantin Vasilescu, preşedintele Federaţiei Metalelor şi Pietrelor Preţioase şi Semipreţioase – Diamond Gold. Dacă ne referim la aurul pe care îl găsim în bănci, acesta vine din două locuri. “Aurul vândut este de cea mai bună calitate, Erste Bank AG furnizorul aurului vândut de BCR fiind principalul distribuitor al Monetăriei Statului Austriac, o filială a Băncii Naţionale a Austriei”, potrivit BCR. În schimb, cel de la Piraeus Bank vine cu certificate individuale emise de bănci elveţiene. În România, doar aceste două bănci vând aur pentru populaţie.

Depozitarea la bancă, costisitoare

pret-gram-aur-amanet

aur3Dacă vreţi să cumpăraţi aur pentru a-l păstra ca investiţie pentru zilele negre, sunt câteva bănci în România care se ocupă exact cu aşa ceva. Este ceva mai scump decât aurul de amanet, dar măcar aveţi siguranţa că este aur veritabil. În general, de aici îl puteţi cumpăra sub formă de lingouri sau monede, în funcţie de cantitatea pe care doriţi să o achiziţionaţi. Dacă doriţi să-l ţineţi tot la bancă, aceasta vă poate oferi respectivul serviciu contra cost, dar numai dacă aveţi mai mult de 100 de grame, în cazul BCR. Această bancă nu vinde aur decât prin 15 sucursale în întreaga ţară.

Comerţul cu aur, secret de stat

La casele de amanet, preţul aurului diferă foarte mult, mai ales în funcţie de puritatea acestuia. Dacă la bănci se vinde metalul preţios cu cea mai mare puritate, la casele de amanet puteţi găsi aur “de mâna a doua”, adică cel care are o puritate mai mică. Avantajul aici este că puteţi să-l lăsaţi gaj pentru o perioadă scurtă de timp dacă aveţi nevoie de bani. În general, preţul practicat de amanet este foarte apropiat de cotaţia Băncii Naţionale a României (BNR). Cel mai folosit aur de către români este cel de 14k şi de 18K, din acest motiv, mai toate casele de amanet au cam acelaşi preţ pentru cele două categorii de metal preţios. Gândirea românului s-a mai schimbat în ultimii 25 de ani, mai ales dacă ne uităm la comportamentul lui, cu privire la utilizarea metalului preţios. “Dacă de la începutul anilor 1990 până în 2000 majoritatea românilor trăia cu impresia că nu are suficient de multe degete pentru inele şi destule lanţuri, acum lucrurile s-au mai schimbat. Românii s-au mai cultivat şi poartă doar un lănţişor finuţ, cu un briliant ca pandantiv. Uşor, uşor, ajungem în rândul lumii şi nu mai purtăm cantitate, ci calitate”, ne-a mai declarat preşedintele Patronatului Bijutierilor din România. Cu toate acestea, când vine vorba despre importul şi exportul metalor preţioase, datele sunt ţinute sub lacăt de către cei de la Institutul Naţional de Statistică. “Datele statistice de comerţ internaţional cu bunuri pe Capitolul 71 din Nomenclatorul Combinat «Perle naturale sau de cultură, pietre preţioase sau semipreţioase, metale preţioase, metale placate sau dublate cu metale preţioase şi articole din aceste materiale; imitaţii de bijuterii; monede» sunt confidenţiale”, ne-au transmis oficialii Institutului Naţional de Statistică. Cu toate acestea, reprezentanţii bijutierilor din România spun că, de fapt, datele sunt ţinute “confidenţiale”, pentru că nu se ştie ce cantităţi de metale preţioase intră şi ies din ţară, în fiecare an.

Preţuri mai mici la amanet

Dacă vreţi să nu bateţi drumul degeaba cu aurul din amanet în amanet, aproape toate marile lanţuri de astfel de comercianţi au pe propriul site un calculator cu suma pe care v-o poate oferi pe aur şi cam cât vă costă pe zi amanetarea acestuia. În general, pentru cel mai pur aur, preţul fluctuează de la 130 de lei până la 150 de lei pe gram. Mai jos puteţi găsi şi unele din cele mai bune oferte pe care le-am găsit în piaţă.

Intrebarea care l-a surprins la sfarsit pe Iohannis: "Este o temă pe care nu am abordat-o prea des"
GSP.RO

Intrebarea care l-a surprins la sfarsit pe Iohannis: "Este o temă pe care nu am abordat-o prea des"

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile
HOROSCOP

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile