MENIU CAUTĂ
08 Sep. 2018 14:28

Autoritățile din Republica Moldova sunt acuzate de abuzuri, după ce au expulzat șapte turci

Distribuie

Autoritățile din Republica Moldova sunt acuzate de abuzuri, după ce șapte turci au fost ridicați de serviciile moldovene și expulzați în țara lor, pe motiv că ar fi suspectați că fac parte din rețeaua clericului Fetullah Gulen, dușmanul personal al președintelui turc. Arestările au loc în condițiile în care liderul de la Ankara se pregătește să vină în vizită la Chișinău.

Şase dintre cetățenii turci sunt angajaţi ai unei reţele de licee moldo-turce din Chişinău.  Serviciul moldovean de Informații arată că turcii sunt suspectați de legături cu gruparea lui Gulen și că au fost declarați indezirabili.

De cealaltă parte, instituția de învățământ acuză că reținerea s-a făcut cu violență: ar fi fost luați în drum spre școală sau de acasă, după ce le-au fost sparte ușile.

Organizația Amnesty International susține că arestările urmează după modelul represaliilor politice ale guvernului truc împotriva cetățenilor săi din străinătate, pe care îi bănuiește că ar avea legătură cu lovitura de stat eșuată din 2016, scrie Digi24.

Mai mulți europarlamentari, printre care și Monica Macovei, au cerut Chișinăului să oprească expulzarea.

Zeci de profesori, elevi și părinți de la rețeaua de licee 'Orizont' au protestat vineri în fața Parlamentului de la Chișinău față de arestarea de vineri a celor șase învățători turci. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că angajații acestei rețele de școli private, care funcționează în mai multe țări, sunt aliații rivalului său, Fethullah Gulen.

Hasan Barîș este singurul manager de origine turcă în rețeaua de licee 'Orizont' rămas în libertate. El a explicat de ce crede că este 'politic' motivul reținerii colegilor lui.

„În acest parlament sunt foarte mulţi părinţi ai elevilor noştri. Ei ştiu foarte bine că noi nu suntem terorişti. De altfel, toată lumea în R. Moldova ştie că nu suntem terorişti. Nici unul din profesorii noştri nu este terorist. Eu nu ştiu cine cu cine s-a înţeles, dar eu ştiu sigur că totul s-a întâmplat la ordinul lui Erdogan', a spus Barîș.

Presa și analiștii din capitala Republicii Moldova au făcut legătura cu o vizită preconizată la Chișinău a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și cu interesele economice și financiare ale Moldovei.

„Acţiunile dure ale autorităţilor moldovene la adresa profesorilor turci sunt văzute ca o încercare de a-i face pe plac conducerii Turciei' se spune într-un articol apărut chiar în presa rusă.

Site-ul Kommersant.ro, citat de Europa Liberă, precizează că în ajunul reținerii cetățenilor turci, președintele Igor Dodon a confirmat vizita lui Erdogan de la începutul lunii octombrie.


CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV/ Damian Drăghici își gândește singur toate show-urile: „Vreau să fiu sigur că toate lucrurile sunt la locul lor'


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Maria Ciobanu e conștientă că i s-a degradat vocea. „Ăsta e cursul vieții”
Comentarii