De Răzvan Mihalașcu,

Avionul Boeing 737-800 efectua miercuri un zbor cu destinația Kiev, iar majoritatea pasagerilor aflați la bord erau iranieni și cetățeni cu dublă cetățenie – iraniană și canadiană. Aeronava s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran.

Raportul Organizației de aviație civilă din Iran, citat de Reuters, conține mărturii ale martorilor aflați la fața locului, dar și ale unor pasageri aflați într-o aeronavă ce zbura la altitudine mare. Oamenii susțin că au văzut că avionul companiei ucrainene a luat foc în zbor.

Aflată în funcțiune de trei ani, aeronava Boeing 737-800, care fusese verificată pe 6 ianuarie, a avut probleme tehnice la scurt timp de la decolare. Piloții au încercat să se îndrepte spre cel mai apropiat aeroport, înainte de a se prăbuși, arată raportul autorităților iraniene.

Potrivit Reuters, existența problemelor tehnice nu a fost menționată în raport. Cu toate acestea, o sursă din domeniul securității din Canada susține că erau indicii potrivit cărora unul dintre motoarele avionului s-a supraîncălzit.

Accidentul aviatic a avut loc la câteva ore după ce Iran a bombardat cu rachete două baze din Irak, unde sunt mobilizați militari americani. Acest lucru a dat naștere la speculații că avionul ar fi fost doborât.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

Cinci surse din domeniul securității – trei americane, una europeană şi alta canadiană – au declarat sub proptecţia anonimatului pentru Reuters că evaluarea iniţială a agenţiilor de informaţii occidentale a fost că avionul a suferit o defecţiune tehnică şi nu a fost doborât de o rachetă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că guvernul de la Kiev ia în considerare mai multe cauze posibile ale accidentului aviatic din Iran, în care au murit 176 de persoane din 7 ţări.

Într-o declarație televizată, Zelenski le-a cerut oamenilor să nu se abțină de la speculații, teorii ale conspirației și evaluări pripite privind accidentul din Iran.

Volodimir Zelenski a decretat pe 9 ianuarie o zi de doliu naţional. Președintele ucrainean a mai precizat că va discuta telefonic cu omologul său iranian pentru a coopera în vederea stabilirii cauzelor accidentului.

FOTO: EPA

Citeşte şi:

Cum explică un specialist în aviație prăbușirea avionului în Iran. „Aeronava ardea în aer și a venit într-un picaj zdravăn”

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie