Mergi direct la conținut »
Băsescu: ”Interzicerea grațierii și amnistiei pentru corupție nu va putea fi introdusă în Constituție; corupții sunt primii recuperabili pentru societate”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Băsescu: ”Interzicerea grațierii și amnistiei pentru corupție nu va putea fi introdusă în Constituție; corupții sunt primii recuperabili pentru societate”

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, marți, la Digi24, că interdicția grațierii și amnistiei pentru fapte de corupție nu va putea fi introdusă în Constituție, în pofida rezultatului de la referendumul din 26 mai. Băsescu a invocat și un argument de ordin pragmatic, anume că cei condamnați pentru corupție pot fi mai ușor recuperați pentru societate decât alte categorii de infractori.

De Adrian Ilie,

”Nu cred că va putea fi găsită o formulă de introducere în Constituție a acestui punct (…) Cum rezolvi prima întrebare de la referendum? Va fi respinsă de CCR. Nu există stat civilizat în care grațierea să nu funcționeze ca instituție. Nu poți crea un segment de infractori care să nu se bucure de acest drept”, a declarat Traian Băsescu.

În plus, el a invocat faptul că s-ar ajunge în situația paradoxală în care de grațiere pot beneficia pedofilii, criminalii și tâlharii, nu și corupții. ”Păi ăștia sunt primii recuperabili. Poți recupera banii și poți să-i recuperezi pentru societate. Un pedofil când îi dai drumul face ce știe el, pe când corupții sunt oameni instruiți care pot fi redați societății”, a spus fostul șef al statului.

El a argumentat că nu este o soluție nici impunerea restricției ca Guvernul să dea amnistie și grațiere prin ordonanță de urgență, ci doar Parlamentul să poată legifera un asemenea act normativ.

”Amnistiile și grațierile se dau de regulă într-o noapte. Dacă o ții în circuitul legislativ, să vedeți ce se bucură toți și dau ultimele tunuri pentru că știu că va fi legea (…) O dai într-o noapte că altfel va fi o veselie până când legea va fi promulgată”, a spus fondatorul PMP.

Citește și:Liviu Dragnea a fost vizitat de Irina Tănase. Fostul lider PSD a primit un cadou ca să-și omoare timpul în închisoare

Close
Închide
  Close