De Maria Andrieș,

DGASPC-urile şi-au întrerupt programul cu publicul, nu şi activitatea. La cantina socială „Uverturii” din Sectorul 6, mâncarea nu se mai împarte înăuntru.

Oalele şi caserolele au fost instalate în pragul bucătăriei, iar asistaţii au fost aşezaţi la coadă, cu indicaţia să păstreze un metru distanţă între ei. „Avem noroc că e timp frumos, să sperăm că rămâne aşa”, spune o angajată a DGASPC, supraveghind dacă măsurile contra COVID-19 sunt respectate.

Printre oamenii care stau în soarele de martie, sprijiniţi în trollere sau cu sacoşe mari, atârnând de braţ, pentru că vineri se dau şi porţiile pentru week-end, sunt mulţi bătrâni.

„Dragii noştri seniori…”

Pe site-ul DGASPC, a fost postat un mesaj „În atenţia seniorilor Sectorului 6”, care începe cu „Dragii noştri seniori”: „Nu vă expuneţi unor riscuri pe care le puteţi evita! Pentru că sunteţi cea mai vulnerabilă categorie, vă spunem cu drag dar fără ezitare: TU stai acasă! NOI stăm de șase, pentru TINE!”.

Nu e foarte clar de ce simte Direcţia nevoia „să stea de şase”, ce agendă ascunsă îşi imaginează că au seniorii ei dragi. În fine, jocul de cuvinte era prea facil ca să fie ratat: DGASPC stă de şase să anunţe când apare COVID-19 sau poştaşul. Sau şi unul, şi altul.

Motivele puerile pentru care autoritățile din Botoșani desconsiderau muncitorii srilankezi: “Știți ce au adus în termosul de ceai?!”
Recomandări

Motivele puerile pentru care autoritățile din Botoșani desconsiderau muncitorii srilankezi: “Știți ce au adus în termosul de ceai?!”

 
100 de persoane primesc de trei ori pe săptămână hrană de la Cantina „Uverturii”

Bătrânii aşezaţi la coadă la cantină nu se află însă în vizorul Direcţiei. Pentru ei, nu a fost luată nici o măsură specială. Ei au de ales între a veni în continuare la cantină, de trei ori pe săptămână, pentru a-şi lua mâncarea. Sau a nu veni şi a sta acasă, feriţi de coronavirus, dar flămânzi. În cazul cantinei „Uverturii”, e vorba despre câteva zeci de persoane vârstnice, aflate în această situaţie.

„Nu e voie, dacă aţi ieşit din program”

Într-un birou, două doamne pensionare scriu de mână cereri să fie retrase temporar din programul de distribuire a hranei. Doamna N. are soţul bolnav de cancer, tocmai a încheiat chemoterapia. Trebuie să stea acasă, să îl îngrijească. Nu vrea să rişte să îl infecteze cu coronavirus. Nici nu are pe cine trimite să ia mâncarea de la cantină.

Focar cu 30 de vârstnici infectați cu COVID-19 la un cămin de bătrâni din Mogoșoaia. Rudele sunt revoltate pe autorităţi: “DSP nici nu răspunde”
Recomandări

Focar cu 30 de vârstnici infectați cu COVID-19 la un cămin de bătrâni din Mogoșoaia. Rudele sunt revoltate pe autorităţi: “DSP nici nu răspunde”

 

Femeia întreabă timid „dacă nişte alimente măcar, o dată pe săptămână, am putea primi?”. Funcţionara îi răspunde că „nu e voie, dacă aţi ieşit din program, aţi ieşit, nu avem cum”. Doamna nu insistă, depune cererea, apoi îşi ia trollerul cu porţiile şi iese din birou. „Am o pensie de 703 lei. După 30 de ani de muncă în confecţii. Şi nu ne descurcăm fără mâncarea de aici. Om vedea”, spune ea, mergând foarte încet pe trotuar, spre trecerea de pietoni.

Mihaela Drăgoi, şefa Biroului Comunicare al DGASPC Sector 6

Doamna N., după cum ne lămureşte şefa Biroului de Comunicare al DGASPC Sector 6, Mihaela Drăgoi, e doar un caz printre mii de alte cazuri. Din discuţia cu oficialul Direcţiei, ies la iveală şi încercările unui sistem de a sluji cetăţeanul, şi mentalitatea care împiedică acest sistem să slujească într-adevăr pe cineva, în afară de slujbaşii statului.

Oamenii nu cred în COVID. Ce au pățit buzoienii din cartierul Poștă. „Să știți că n-a fost nimic adevărat. Au inventat un motiv să ne țină în case”
Recomandări

Oamenii nu cred în COVID. Ce au pățit buzoienii din cartierul Poștă. „Să știți că n-a fost nimic adevărat. Au inventat un motiv să ne țină în case”

 

„Inclusiv persoanele cu dizabilităţi sunt consiliate să stea în casă”

Pe de o parte, DGASPC îi îndeamnă pe seniori să stea acasă, pe de alta, Mihaela Drăgoi spune că seniorii nu trebuie să se aştepte că le vine mâncarea de la cantină la uşă. Vine doar dacă vecinii, rudele, comunitatea „stau de şase”. Asistenţii sociali nu pot face asta, sunt ocupaţi să consilieze psihologic asistaţii.

Iată discuţia cu Mihaela Drăgoi:

Reporter: Cum se ocupă DGASPC Sector 6 de bătrânii care primesc hrană de la cantna socială?
Mihaela Drăgoi: Am pus la dispoziţie un call center, îi sprijinim pe fiecare dintre asistaţi în parte. Ei sunt oricum în evidenţele noastre… Colegii mei îi sună în fiecare zi pe cei care au rămas la domiciliu şi în funcţie de nevoi sunt sprijiniţi. Bine, acum, nu în ideea în care să fie încurajată o atitudine în care să se aştepte ca asistenţii sociali să fie drepţi, la uşa lor… Asta aşa, ca o… Înţelegeţi ce vreau să spun.

Reporter: Dar în ce idee?
Mihaela Drăgoi: Încercăm să sprijinim toate persoanele care sunt sau care intră în atenţia noastră, oameni care aveau deja dosare la noi, care sunt luaţi în evidenţă, inclusiv persoanele cu dizabilităţi sunt consiliate telefonic, să rămână în casă, să ne spună ce au nevoie… De exemplu, o doamnă ne-a solicitat ca un coleg să meargă la medicul de familie, să-i ia reţeta, să îi procurăm medicamentele… Ca să înţelegeţi dumneavoastră cum funcţionează mecanismul.

Reporter: Dar pentru persoanele vârstnice care vor să intre în izolare şi nu mai pot să-şi ridice mâncarea de la cantină pentru ele aveţi soluţii?
Mihaela Drăgoi: Da, avem soluţii, în măsura în care ele nu au un vecin… Noi facem apel şi la comunitate… Dacă au un vecin, fiu, fiică, pe cineva care să poată să le ridice mâncarea… Dacă nu, îi sprijinim noi.

Reporter: Cum anume?
Mihaela Drăgoi: Dacă aţi observat dumneavoastră, în momentul de faţă în Sectorul 6 şi persoanelor autoizolate li se trimit diverse lucruri: kit de alimente, kit de igienico-sanitare, li se ridică gunoiul în condiţii excelente, de către o firmă autorizată pe zona asta de deşeuri. Deci încercăm pe cât posibil să găsim câte o soluţie pentru fiecare, în starea de urgenţă în care ne aflăm acum.

Reporter: Repet: pentru vârstnicii care vor să intre în carantină şi nu mai pot veni după mâncare? O persoană a cerut alimente, să gătească acasă şi i s-a răspuns că nu se poate.
Mihaela Drăgoi: Sunt soluţii, credeţi-mă! Colegii mei au vorbit la telefon în ultimele zile cu 3.500 de beneficiari. Persoanele care pur şi simplu lucrează la cantină nu sunt persoane în măsură să evalueze situaţia beneficiarilor… Ca să înţelegeţi un pic mecanismul…

Reporter: Înţeleg mecanismul, dar doamna respectivă a înţeles că nu poate primi nimic de la cantină cât stă în carantină.
Mihaela Drăgoi: Cum se numeşte?

Reporter: Doamna N.
Mihaela Drăgoi: Bine, o să sun la colega mea să văd despre ce este vorba şi vă garantez că vom găsi o soluţie şi pentru ea.

10.300 de lei este salariul lunar al şefului Serviciului Asistenţă pentru Persoane Vârstnice din DGASPC Sector 6, în timp ce directorul general al instituţiei primeşte 16.500 de lei pe lună.

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”
GSP.RO

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente