Ficățeii brazilieni reprezintă unul dintre cele mai ieftine produse din comerț, 8 lei kilogramul, drept pentru care românii se îmbulzesc la galantare să-i cumpere. Și, dacă ai noștri se bat pe un kilogram de carne, brazilienii au transformat aceste organe în hrană pentru câini.
Hrana pe care o primesc puii brazilieni include și organisme modificate genetic, folosite și în Europa, dar și făninuri proteice, cu alte cuvinte – mortăciuni, la care majoritatea producătorilor locali au renunțat deja, informează evz.ro. Pe multe pieţe din afară nu mai există de mult timp cerere pentru astfel de produse, așa că ele ajung în România.
Și, dacă la noi un kilogram costă 8 lei, în țara de producție, prețul este de până la cinci ori mai ieftin – 1,6 lei pe kilogram.
”În spatele preţurilor modeste este însă un adevărat pericol alimentar. Nutriţioniştii atrag atenţia consumatorilor asupra riscurilor. Calitatea mărfii lasă de dorit, iar despre termenele de valabilitate, care merg şi până la doi ani, experţii în alimentaţie susţin că sunt de-a dreptul exagerate, chiar şi în cazul produselor congelate. Condiţiile de păstrare, care impun menţinerea unei temperaturi de minus 18 grade Celsius sunt greu de respectat: să ne gândim numai la distanţa imensă pe care o au de parcurs containerele peste Ocean şi apoi pe continent, pentru a ajunge la destinatar (…) Organele, mai ales ficăţeii, au un risc mai mare de contaminare cu bacterii în timpul eviscerării (cele mai frecvente sunt Helicobacter Pylori, Campilobacter şi Salmonella). Nici măcar prepararea produselor la temperaturi foarte ridicate nu poate distruge definitiv aceste microorganisme”, avertizează site-ul agrointel.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro