Zâmbitor şi dornic să respire aer de libertate, Răzvan Bulfinsky (31 de ani) a păşit, luni seara, pe poarta Penitenciarului Rahova din Capitală după ce a stat în spatele gratiilor opt ani şi nouă luni. Mai avea de efectuat încă trei ani şi trei luni, după ce fusese condamnat pentru trafic de droguri, dar a fost salvat de o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care stipulează ca dosarul său să fie rejudecat, deoarece a avut parte de “o serie de procese inechitabile”.
Răzvan Bulfinsky avea 22 de ani când a fost închis. Acum are 31. Tânărul susţine că i-a fost înscenat traficul de droguri şi vrea să fie despăgubit pentru timpul petrecut în arest. “Vreau să-mi continui viaţa, să mă reînscriu la facultate şi să merg mai departe cu procesul. Voi cere la CEDO daune pentru toţi cei aproape 9 ani de puşcărie”.
Mai mult, Bulfinsky se plânge că pe perioada detenţiei a stat într-o celulă murdară şi plină de mucegai.
România, bună de plată
Cazul lui Bulfinsky e doar unul din sutele de procese care au adus condamnarea României la CEDO. În ultimii zece ani, statul a avut de plătit despăgubiri de peste 40 de milioane de euro, printre reclamanţi fiind puşcăriaşi care s-au plâns că nu au parte de un proces corect sau de condiţii decente în închisori, dar şi persoane cărora li s-a încălcat dreptul la proprietate. În 2010, CEDO a condamnat România în 136 de procese.
35.000 € pentru că i-a fost omorât fratele în arest
La doar o zi după ce Bulfinsky a fost eliberat din puşcărie, marţi, România a fost din nou condamnată la CEDO. Magistraţii obligă statul la plata a peste 35.000 de euro către sora lui Mihai Iorga (foto), un bărbat de 32 de ani, din Prahova, care în 2002 a murit în arestul poliţiei după ce a fost bătut de colegii de celulă. / Dan Băcan