MENIU CAUTĂ

Bulgaria trece la sistemul electronic de viniete, ca al României, dar taxa se aplică doar drumurilor bune

Distribuie

Bulgaria trece la sistemul electronic de viniete, ca cel al României, dar șoferii vor plăti doar pentru drumurile în stare corespunzătoare. Peste 800 de milioane de euro vor fi generate anual de noul sistem de taxare a șoselelor din Bulgaria, potrivit agenției bulgare de presă Novinite.com.

Agenția citează un răspuns scris din partea ministrului regional, Nikolay Nankov, în urma unei întrebări a deputatului BSP – Georgi Gikov. Răspunsul său vine în contextul în care, de la data de 1 ianuarie 2019, Bulgaria va trece la un sistem electronic de viniete, similar cu cel al României, dar cu unele aspecte diferite.

Singura schimbare pentru autovehicule va fi faptul că autocolantele actuale de hârtie vor fi înlocuite cu viniete electronice, a spus Nankov. Taxarea taxelor pentru camioanele TIR de peste 3,5 tone și autobuze va funcționa din luna august a anului viitor. De aici se și așteaptă un spor de venituri.

Camioanele vor vedea o creștere semnificativă a sumelor plătite, veniturile urmând să crească de șase sau șapte ori, chiar dacă prețul exact plătit de operatorii de transport de mărfuri rămâne încă neclar.

Radio Bulgaria informează că mărimea taxei va varia cu tipul de carosabil, iar pentru drumurile în stare proastă nu va fi plătită nicio taxă. Guvernul mai intenționează introducerea unei viniete de weekend, mai ieftină decât cea săptămânală.

Banca Mondială (BM), care este consultant în construcția sistemului, a elaborat 18 scenarii diferite privind posibilele venituri și costuri inregistrate, iar zilele acestea sunt așteptate concluziile finale ale acesteia.

În prezent, venitul anual al Bulgariei de la impozitul pe autostradă este de aproximativ 350 de milioane de leva (aproximativ 175 milioane euro), însă Agenția Infrastructură Rutieră prognozează că va primi mai mult de un miliard de leva în primul an complet al funcționării sistemului de taxare rutieră.

Astfel, la finele etapei de implementare a vinietei electronice, veniturile Bulgariei din taxa de drum le vor depăși pe cele ale României. Cele anuale ar urma să varieze de la 661 milioane leva (peste 330 milioane euro) la 1,49 miliarde leva (750 milioane euro) din 2019, sumele fiind cu mult peste cele obținute de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) situate la cel mult 250 de milioane de euro.

Ministrul Nankov susține că așteptările autorităților sunt că vor genera venituri de peste 800 de milioane de leva, ceea ce ar permite mai mulți bani pentru reparația drumurilor. De altfel, cea mai mare parte a veniturilor suplimentare vor fi cheltuite pentru repararea drumurilor Bulgariei, în special a celor rurale.

În acest sens, Agenția de infrastructură rutieră a Bulgariei a semnat un contract pe 15 ianuarie cu un consorțiu condus de Kapsch TrafficCom din Austria pentru a construi un sistem de taxare rutieră care se așteaptă să tripleze veniturile anuale ale agenției și să sporească finanțarea disponibilă pentru reparațiile rutiere.

Bulgaria are în prezent 19.861 de kilometri de șosele naționale, din care 734 kilometri autostrăzi (cât România), 2.928 kilometri de drumuri de categorie I, 4.028 drumuri categorie II și 12.171 kilometri drumuri categorie III, amintește Digi 24.


Citește și: Jandarmeriţele care luptă cu vorba, nu cu scutul, în prima linie la proteste şi manifestări publice


 

Comentarii