Centrul Multifuncțional Caraiman, din subordinea Primăriei Sector 1, a anunțat, pe 31 mai, în SEAP, un contract pe care îl semnase cu două luni înainte.  

Ca să ocolească licitația pentru 2.700 de holtere cardiace, Primăria Sectorului 1 s-a folosit de faptul că mai primise 300 de aparate de la o firmă și i-a dat direct contractul
Mihai Peptan

Conform acestui anunț, achiziția vizează “extindere sistem integrat telemedicină (holtere EKG 3 canale, soft)”, fiind realizată în urma Memorandumului încheiat între Ministerul Sănătății și Primăria Sector 1, la 10 martie. 

Centrul a ales să negocieze direct cu firmele, prevalându-se de dreptul de a ocoli licitațiile, având în vedere “extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”.

În anunț apare și o explicație mai detaliată referitoare la motivele pentru care nu s-a organizat o licitație. În această explicație, reprezentanții centrului invocă licitația organizată în 2019, al cărei câștigător a fost aceeași Minimed Solutions, care a livrat centrului, la acea dată, 300 de holtere. 

De asemenea, cei de la centru invocă alin. 5), litera b) de la Articolul 104 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice. 

Acest alineat spune că este posibilă evitarea licitației “atunci când este necesară achiziționarea de la contractantul inițial a unor cantități suplimentare de produse destinate înlocuirii parțiale sau extinderii produselor sau instalațiilor existente și numai dacă schimbarea contractantului inițial ar pune autoritatea contractantă în situația de a achiziționa produse cu caracteristici tehnice diferite de cele existente deja, care ar conduce la incompatibilitate sau la dificultăți tehnice disproporționate de utilizare și întreținere”.

Ad placeholder
Descoperire șocantă a Curții de Conturi: peste jumătate din combinezoane și din măștile speciale pentru medici stau în depozite de luni bune și nu au ajuns în spitale!
Recomandări
Descoperire șocantă a Curții de Conturi: peste jumătate din combinezoane și din măștile speciale pentru medici stau în depozite de luni bune și nu au ajuns în spitale!
 

2.700 de holtere sunt prezentate drept “o suplimentare” pentru un contract de 300

Practic, cei de la centru spun că au încheiat contractul cu aceeași firmă pentru a evita eventuale probleme tehnice și îl prezintă drept o “suplimentare” a cantităților furnizate inițial. Conform calculelor noastre, prețul unui holter EKG cu 3 canale achiziționat de Caraiman este de 20.000 de lei.

Libertatea a scris, în ultimele săptămâni, despre achizițiile de la Complexul Multifuncțional Caraiman, inclusiv despre Memorandumul semnat între Primăria Sector 1 și Ministerul Sănătății privind cumpărarea de holtere EKG sub pretextul monitorizării suspecților/bolnavilor de coronavirus. 

Legat de acest document, primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, ne-a declarat că el a fost semnat ca urmare a solicitării venite de la fostul ministru al sănătății Victor Costache.

Libertatea l-a contactat telefonic și prin SMS pe Victor Costache pentru a-i adresa întrebări cu privire la acest Memorandum, însă fostul ministru nu ne-a răspuns până la publicarea acestui material.

Citeşte şi:

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis

“Eu doar îmi vreau salariul înapoi”. Muncitoare necalificate în fabrica de confecții Tanex: plătite cu sume de până la 700 de lei pe lună și amenințate

Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
HOROSCOP
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
RECOMANDĂRI