Pandemia care continuă să macine planeta se pregătește să lovească și peste Sărbătorile finalului de an. Iar autoritățile, prinse în mijlocul celui de-al doilea val de coronavirus, trebuie să găsească soluții pentru a răspunde la o întrebare-cheie: cum să permită populației să se bucure de tradiționalul Crăciun și de Anul Nou, fără să compromită însă strategiile de combatere a COVID-19?

În Europa, planurile și măsurile sunt diverse, în funcție de cazurile înregistrate la nivel național sau de prognoza pe termen scurt în ceea ce privește evoluția infecției.

Italia: Călătorii blocate între orașe

Pusă în fața celui mai mare număr de decese de la sfârșitul lunii martie până în prezent, însă cu o rată a infectărilor în scădere, Italia reacționează cu un nou set de restricții aplicabile în perioada Sărbătorilor.

Va fi un Crăciun mai sobru, fără adunări, îmbrățișări și sărutări. Sunt necesare măsuri de precuție mai mari pentru a preveni creșterea infecțiilor

Giuseppe Conte, premierul Italiei:

Un decret intrat în vigoare la începutul lunii interzice călătoriile neesențiale între regiuni în perioada 21 decembrie – 6 ianuarie. Regulile vor fi și mai stricte chiar în zilele de Crăciun și de Anul Nou, cu blocarea călătoriilor între orașe și comune, pentru intervalul 25-26 decembrie și 31 decembrie-1 ianuarie. Excepțiile se referă doar la motive de muncă, sănătate sau situații de urgență, precum necesitatea îngrijrii unui părinte.

Călătorii interzise, restricții la reuniunile familiale, slujbe online. Cum încearcă Europa să salveze Crăciunul și Anul Nou
În Roma au fost montate instalațiile de luminițe de Sărbători, dar acestea vor avea loc cu restricții dure Foto: EPA

Opoziția de la Roma și societatea civilă cer însă relaxarea măsurilor în materie de mobilitate. Premierul Conte a explicat că ”vom reveni la acest punct dacă Parlamentul își va asuma responsabilitatea și va introduce excepții pentru municipalitățile mai mici, pe o rază limitată de kilometri”. În schimb, ministrul Sănătății, Roberto Speranza, pledează pentru păstrarea prudenței maxime

Va rămâne însă activă restricția de a ieși în public între orele 22:00-05:00, iar restaurantele vor fi în continuare închise în zonele portocalii și roșii, iar în unele regiuni pot fi deschise numai până la 18:00. De asemenea, pârtiile de schi sunt închise până pe 7 ianuarie!

Slujbele de la miezul nopții de Crăciun sunt interzise, iar recomandarea autorităților e ca bisericile să încheie serviciul religios cel târziu la 20:30, astfel încât enoriașii să poată ajunge acasă până la ora 22:00

Din 10 decembrie, orice persoană sosită din Uniunea Europeană sau din spațiul Schengen va fi obligată să prezinte la sosire un test negativ efectuat cu maximum 48 de ore înainte. Este o extindere totală a unei liste scurte care funcționa până acum. Cine nu va îndeplini acest criteriu, va fi obligat să stea două săptămâni în carantină.

Călătorii interzise, restricții la reuniunile familiale, slujbe online. Cum încearcă Europa să salveze Crăciunul și Anul Nou
Pentru intrarea în Italia e nevoie și de un test negativ făcut în ultimele 48 de ore Foto: EPA

”Există însă și o veste bună din Italia. Premierul Conte i-a liniștit pe copii că Babbo Natale (n.r. Moș Crăciun) îi va vizita și în acest an, fiind scutit de restricțiile globale de călătorie”, remarcă portalul bbc.com.

Franța: Ieșire din lockdown, relaxare de Sărbători

După o lună de carantină, perioadă în care infectările au scăzut de la circa 60.000 până la aproape 10.000 de cazuri, Franța a mai relaxat din restricții la capitolul mobilitate în așteptarea Crăciunului și a Anului Nou.

Pachetul de măsuri guvernamentale a adus o scădere discretă a presiunilor din 28 noiembrie, fără să se renunțe însă la interdicția deplasărilor pe timp de noapte, între orele 20:00 și 07:00. Măsura se va aplica și în noaptea de Anul Nou. O derogare de Crăciun arată însă că vor fi permise întâlniri de maximum 6 persoane.

Muzeele, teatrele și cinematografele, programate inițial să se redeschidă pe 15 decembrie, rămân închise cel puțin până pe 7 ianuarie. Oamenii vor putea însă circula liber între regiuni, fără niciun fel de declarații pe proprie răspundere, în afara orelor de interdicție nocturne.

Bisericile vor ține slujba de Crăciun. În prezent, e permis accesul a maximum 30 de enoriași în interiorul lăcașurilor de cult, indiferent de dimensiunea acestora, dar clerul susține viguros schimbarea regulii, cerând acceptul pentru ocuparea a 30% din capacitate.

În schimb, restaurantele și școlile rămân închise cel puțin până pe 20 ianuarie, iar barurile, cafenelele și cluburile de noapte au lacăt pe termen nedeterminat. Pârtiile de schi vor fi deschise, dar facilitățile pe cablu, gen teleschi, vor putea fi folosite doar de profesioniști sau de minori afiliați la un club.

Călătorii interzise, restricții la reuniunile familiale, slujbe online. Cum încearcă Europa să salveze Crăciunul și Anul Nou
Peste două zile, Franța iese din lockdown Foto: Hepta

Germania: Maximum 4 oaspeți din gospodării diferite

Pentru a permite o relaxare cu ocazia Sărbătorilor, Germania a înăsprit restricțiile înaintea Crăciunului și Revelionului. De la începutul lunii decembrie, limita adunărilor sociale a fost redusă la două gospodării și maximum cinci persoane.

Pentru că situația nu s-a îmbunătățit, Angela Merkel a anunțat duminică extinderea lockdown-ului cu noi măsuri, care presupun închiderea magazinelor neesențiale, a școlilor și grădinițelor.

Măștile sunt folosite pe scară mai largă în școli, călătoriile sunt descurajate, restaurantele, barurile și locurile de divertisment rămân inaccesibile, iar mesajul Guvernului e ”Stați acasă!”. Oamenii sunt îndemnați să se autoizoleze voluntar câteva zile înaintea vacanței de Crăciun.

Limita impusă reuniunilor în cadrul privat va fi relaxată între 24 și 26 decembrie, dar nu foarte mult: o familie va putea invita până la patru membri de familie din gospodării diferite.

În schimb, marile târguri de Crăciun au fost anulate în majoritate, iar unele încearcă să se reinventeze la scară redusă. Focurile de artificii din noaptea Anului Nou nu vor exista nici ele, iar folosirea pe stradă de către oameni e combătută, fără să fie impuse însă interdicții speciale în acest sens.

Nu sunt fixate limite în privința slujbelor de Crăciun, dar recomandările către clerici sunt de a organiza ceremonii festive în locul obișnuitelor slujbe la care să asiste credincioși.

Călătorii interzise, restricții la reuniunile familiale, slujbe online. Cum încearcă Europa să salveze Crăciunul și Anul Nou
Pe celebra Friedrichstrasse din Berlin au fost instalate căsuțe pentru comercianții de Sărbători. Foto: EPA

Spania: Restricții nocturne doar de la 01:30 dimineața

De la sfârșitul lui octombrie, Spania a decretat stare de urgență pentru 6 luni. Sunt permise reuniunile cu maximum 6 persoane, dar, cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou, va exista o relaxare pentru întâlniri între rude: 10 persoane, inclusiv copii.

Călătorii interzise, restricții la reuniunile familiale, slujbe online. Cum încearcă Europa să salveze Crăciunul și Anul Nou
În urmă cu două săptămâni, străzile Madridului erau pline-pline de oameni ieșiți la cumpărături Foto: EPA

Măsura va funcționa doar pentru 24-25 decembrie și 31 decembrie – 1 ianuarie. Între 23 decembrie și 6 ianuarie, regula va fi însă aceea că sunt interzise deplasările între regiuni, cu excepția necesităților esențiale sau ”pentru a face o vizită sau a celebra o zi de sărbătoare”, după cum a precizat ministrul sănătății, Salvador Illa.

În prezent, restricțiile nocturne încep de la ora 22:00, dar autoritățile regionale vor avea libertatea de a le impune doar de la 01:30 de Crăciun și de Anul Nou, în funcție de evoluția cazurilor de coronavirus din fiecare zonă. 

Catalonia, cu a sa populară capitală Barcelona, a anunțat deja că va pune în practică această relaxare cu ocazia Sărbătorilor. 

Serviciile religioase desfășurate în spații interioare vor respecta regulile distincte stabilite de autoritățile regionale. Oficialii bisericii sunt îndemnați să ofere servicii alternative online sau la televizor.

Au fost anulate și tradiționalele cabalgatas, paradele celor Trei Regi, care au loc în toată Spania în seara zilei de 5 ianuarie.

Marea Britanie: Invitații pentru cel mult trei familii

Anglia a ieșit pe 2 decembrie din al doilea blocaj național cauzat de pandemie. ”Vedem capătul tunelului”, a spus premierul Boris Johnson. Marea Britanie este prima țară din lume care a aprobat vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech pentru utilizare pe scară largă și a început imunizările pentru persoanele din grupele de risc.

Fiecare familie va putea primi maximum alte trei familii în același timp. Oamenii vor avea acceptul să traverseze țara pentru a se alătura celor dragi. ”Fereastra de Crăciun” va funcționa în perioada 23-27 decembrie.

Magazinele neesențiale, sălile de sport și activitățile de agrement sunt din nou accesibile, iar slujbele și nunțile se desfășoară cu respectarea distanței. Pub-urile, barurile și restaurantele rămân deschise până la ora 23:00.

Călătorii interzise, restricții la reuniunile familiale, slujbe online. Cum încearcă Europa să salveze Crăciunul și Anul Nou
Pe celebra Oxford Street frenezia cumpărăturilor de Crăciun a început în ciuda lockdown-ului impus de autorități Foto: EPA

Alte țări europene

Austria – Guvernul a planificat o testare în masă la nivel național. Au fost comandate deja circa 7 milioane de teste pentru o populație de aproape 9 milioane de oameni. Vor fi permise adunări de până la 10 persoane din gospodării diferite în perioada 24-26 decembrie și pe 31 decembrie. 

Călătorii interzise, restricții la reuniunile familiale, slujbe online. Cum încearcă Europa să salveze Crăciunul și Anul Nou
La Viena a fost montat bradul de Crăciun. Foto: Hepta

Se redeschid pârtiile de schi din 24 decembrie, dar hotelurile rămân închise până pe 7 ianuarie. Nu se organizează marile târguri de Crăciun.

Belgia – reuniunile de familie sunt interzise în decembrie, iar Crăciunul și Anul Nou vor putea fi sărbătorite doar împreună cu membrii familiei care locuiesc sub același acoperiș, plus un singur invitat. Autoritățile valone încearcă însă să relaxeze regional aceste măsuri pentru 24-25 decembrie, nu și pentru noaptea de Anul Nou, potrivit brusselstime.com.

Polonia – Nu mai mult de cinci persoane ar putea fi invitate într-o gospodărie, conform noului set de reguli, care urmează să dureze până pe 27 decembrie.

Norvegia – Premierul Erna Solberg a spus că norvegienii pot invita până la zece oaspeți în casele lor de Crăciun și Anul Nou. În afara acelor zile, a rămas limita actuală de până la cinci persoane într-o singură casă.

România: Slujbe cu limitări, în casă de Revelion

Cu rate zilnice între 7.000 – 10.000 de cazuri în ultimele zile și depășirea pragului de 500.000 de infectări de la începutul pandemiei, România a adoptat prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând cu 14 decembrie. 

Călătorii interzise, restricții la reuniunile familiale, slujbe online. Cum încearcă Europa să salveze Crăciunul și Anul Nou
Starea de urgență se prelungește de luni pentru încă 30 de zile Foto: Hepta

Măsura, care vizează și Sărbătorile finalului de an, presupune păstrarea interdicțiilor deja existente, cu excepția închiderii piețelor, principalele fiind următoarele:

  • evenimentele private, petrecerile, reuniunile de sărbători, aniversări, nunțile, botezurile sunt interzise; 
  • este interzisă circulația pe timpul nopții, în intervalul 23:00 – 05:00, cu declarație pe propria răspundere și excepții: deplasarea în interes profesional, pentru asistență medicală urgentă, pentru îngrijirea copilului sau a persoanelor vârstnice sau în situația de tranzit; 
  • desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor sau a altor evenimente culturale este permisă cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune la distanță de cel puțin doi metri și cu purtarea măștii de protecție și doar în localitățile în care rata de infectare nu depășește 1,5 la mia de locuitori.
  • Este interzisă circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
  • Slujbele și rugăciunile colective se pot desfășura în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

În plus, au fost adoptate restricții la pârtiile de schi, în sensul în care operatorii de transport pe cablu care le deservesc vor fi obligați să funcționeze la jumătate din capacitate. ”Dacă într-o cabină intră 20 de persoane, va fi stabilit că doar 10 persoane pe cursă pot utiliza acea cabină. Telescaunele și teleschiurile vor funcționa la fel mai departe. Pârtiile sunt deschise, dar cu reguli în jurul lor, la restaurante, hoteluri”, a explicat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. 

El a mai punctat: ”Colindatul poate să fie cu trei persoane care merg de la casă la casă, dar sfatul este să evitaţi acest lucru, chiar dacă este o tradiţie. Intratul în mai multe case în aceeaşi zi, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, crește mult riscul de infecţie şi pentru cei la care ai mers tu, şi pentru tine, care ai intrat în mai multe case”.

De Revelion, românii trebuie să stea în casă sau în apropierea casei. Regulile sunt clare. Cei care intră în contact cu multe persoane se pun în pericol pe ei și pe ceilalți. Ne putem bucura de Anul Nou respectând regulile

Raed Arafat, șeful DSU:

foto: colaj Hepta, EPA

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
Playtech.ro
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Observatornews.ro
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
Știrileprotv.ro
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie