Mergi direct la conținut »
Calculatorul de bord al mașinii conduse de Răzvan Ciobanu e în SUA. ”Cutia neagră” va spune tot ce s-a întâmplat în cursa morții
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Calculatorul de bord al mașinii conduse de Răzvan Ciobanu e în SUA. ”Cutia neagră” va spune tot ce s-a întâmplat în cursa morții

Calculatorul de bord al mașinii conduse de Răzvan Ciobanu e în SUA. ”Cutia neagră” va spune tot ce s-a întâmplat în cursa morții

Ancheta morții designerului Răzvan Ciobanu, considerată în acest punct al investigațiilor accident rutier, este în plină derulare. Polițiștii constănțeni de la Serviciul Rutier au trecut prin filtrul audierilor aproximativ 15 persoane, însă cel mai important martor pare să fie bordul electronic al autoturismului Range Rover. “Cutia neagră” a mașinii de teren a ajuns în SUA, în laboratoarele firmei producătoare, pentru ca specialiștii să descifreze toate datele captate de senzorii autovehiculului.

De Cristian Burcioiu,

Imediat după accidentul produs pe DN 226 Năvodari-Săcele, mașina – un Range Rover – a fost examinată de un expert al poliției chiar la fața locului. A fost vorba însă doar de o verificare preliminară menită să le ofere anchetatorilor primele ipoteze ale cauzelor care au dus la moartea creatorului de modă.

Având în vedere însă că autoturismul este unul performant, dotat cu tot felul de senzori, bordul electronic a fost trimis la reprezentanța auto din București a firmei producătoare, pentru a fi realizată constatarea tehnică a mașinii a cărei epavă a rămas în custodia polițiștilor constănțeni.

Senzorii vor arăta dacă Răzvan a fost scos de pe șosea

Mașina în care a murit Răzvan Ciobanu ar fi fost împrumutată

Mașina în care a murit Răzvan Ciobanu împrumutată de la un amic

“Bordul mașinii a fost trimis de polițiștii rutieri constănțeni la reprezentanță, la București, însă cei de acolo au decis să-l trimită în America, la firma-mamă. A fost decizia lor, probabil că au laboratoare mai performante. Toate datele înregistrate electronic cu ajutorul senzorilor din dotarea mașinii vor fi interpretate de specialiștii americani.

Astfel se vor afla viteza de dinainte de impact, de la impact, de câte ori s-a răstunat și din ce cauză. Senzorii scaunelor și airbagurile vor arăta dacă a mai fost cineva în mașină, iar alți indicatori deosebit de sensibili vor arăta dacă mașina a fost  acroșată, cât de puțin, de alt autoturism, înainte de a ieși de pe drum și de a rula pe câmp aproximativ un kilometru. Totul va fi calculat la secundă”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Expertiza tehnică nu se face fără informațiile din «cutia neagră»

În momentul în care investigatorii vor primi datele obținute din “cutia neagră” a mașinii, dar și rezultatele examenelor toxicologice de la IML Mina Minovici, va fi efectuată expertiza tehnică judiciară a autoturismului. Această parte a anchetei presupune stabilirea traiectoriei urmate de mașină, a eventualelor probleme tehnice ivite atunci sau deja existente.

Datele obținute vor fi coroborate cu informațiile primite de la specialiștii americani – ale căror costuri vor fi incluse în cheltuielile judiciare -, dar și cu cele din raportul de toxicologie al medicilor legiști, pentru a se putea contura filmul exact a ceea ce acum polițiștii și procurorii numesc accident rutier.

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

Designerul a consumat cocaină

După accident, investigatorii au anunțat că testele rapide au scos în evidență prezența a cinci substanțe interzise în corpul lui Răzvan Ciobanu. Surse judiciare au dezvăluit pentru Libertatea că designerul, testat post-mortem cu un aparat programat să detecteze opt tipuri de stupefiante și medicamente, consumase cocaină.

Testele rapide nu sunt însă probe, ci doar indicii, și ele trebuie confirmare de rezultatele analizelor de laborator. În dosar se fac cercetări pentru ucidere din culpă, iar cel puțin în acest stadiu al anchetei, Răzvan Ciobanu pare să fie singurul vinovat.


Citește și:

Ce conțin hardurile găsite în locuința lui Răzvan Ciobanu și unde se află acestea acum

Răzvan Ciobanu se drogase cu cocaină. Libertatea a aflat totul despre testele rapide efectuate la necropsia designerului

Declarația unui expert în domeniul poliției judiciare, despre cazul Răzvan Ciobanu. „Au fost tot felul de comentarii ridicole şi penibile”

Tăriceanu vrea dezbatere publică pe consumul de droguri, după accidentul lui Răzvan Ciobanu: „Sunt mulţi copii care au devenit dependenţi, familii îngrijorate de această problemă”

Close
Închide
  Close