Pambuccian: Minorităţile mai degrabă nu susţin anticipatele, vom vota orice propunere de premier

UPDATE ora 17.30 Liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că grupul parlamentar pe care îl reprezintă „mai degrabă nu susţine alegerile anticipate”, acest lucru fiind transmis şi preşedintelui Klaus Iohannis.

Varujan Pambuccian a anunţat că minorităţile vor vota orice propunere de premier a preşedintelui Klaus Iohannis.

Ponta: „Pro România nu va vota un guvern condus de Ludovic Orban”

UPDATE ora 16.50 Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu delegaţia Pro România, condusă de Victor Ponta.

Victor Ponta a declarat că propunerea Pro România este Remus Pricopie, dar nu pentru un guvern cu PSD, ci un guvern de uniune naţională.

„Prelungirea situaţiei actuale, cu un guvern interimar, care nu poate emite OUG-uri, înseamnă că în perioadă următoare nu se pot adopta acte importante, precum rectificarea bugetară, achiziţii de medicamente, etc”, a spus Ponta.

Potrivit liderului Pro România, partidul nu va vota un guvern condus de Ludovic Orban. „Am înţeles că nici cei de la PNL nu votează. Au ajuns la concluzia noastră”, a mai spus el.

EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou
Recomandări
EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou

„Suntem gata să susţinem orice altă propunere care asigură stabilitate”, a afirmat Victor Ponta, precizând că ar fi „ridicol şi ilogic” să susţină un Guvern Orban, după ce în noiembrie 2019.

„Nu participăm la o numire care din punctul nostru de vedere nu are scopul dat de moţiune”, a mai afirmat Ponta, la Palatul Cotroceni.

Victor Ponta a atras atenţia că PSD deţine în acest moment majoritatea în Birourile permanente. „Dacă nu vor să se facă anticipate, nu se vor face”, a explicat el.

ALDE anunţă că nu este de acord cu alegerile anticipate şi aşteaptă discuţii pentru o nouă majoritate

UPDATE ora 15.50 Preşedintele a primit la Palatul Cotroceni delegaţia ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a declarat, după discuţii, că poziţia partidului este că nu este în favoarea alegerilor anticipate. Primul motiv, potrivit lui Tăriceanu, este faptul că anticipatele au nişte termene cu paşi anevoioşi, în care 4 luni se constituie un blocaj.

„Consecinţele pe care le produce derularea procedurii de anticipate creează în această perioadă un blocaj economic, administrativ, cu efecte asupra cetăţenilor. Administraţia se blochează, cetăţenii şi instituţiile nu vor putea să funcţioneze”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Mircea Geoană a anunțat că va ajuta, omenește, familia cumnatului urmărit general Ionuț Costea, condamnat pentru corupție. Cine ajută însă familiile românilor plecați să muncească, nu ca să fugă de închisoare?
Recomandări
Mircea Geoană a anunțat că va ajuta, omenește, familia cumnatului urmărit general Ionuț Costea, condamnat pentru corupție. Cine ajută însă familiile românilor plecați să muncească, nu ca să fugă de închisoare?

ALDE nu are o propunere de premier.

„Avem toată deschiderea pentru discuţii cu toate partidele, pentru a se contura o nouă majoritate”, a spus Tăriceanu, precizând că suntem într-o situaţie „nefirească”, în care PNL nu îşi susţine propriul candidat de premier.

PMP: Vom negocia astfel încât Guvernul să dea Ordonanţă de Urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi

UPDATE ora 15.17 Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară.

Mircea Paşcan, deputat PMP, a declarat că partidul susţine introducerea numărului maxim de 300 de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale şi eliminarea subvenţiilor pentru partide.

„Considerăm că există posibilitatea alegerilor anticipate”, a spus Paşcan.

Despre impunerea unui nou Guvern, PMP va negocia astfel încât Guvernul să dea Ordonanţă de Urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Nu ne temem de eventuale alegeri anticipate, dar noi pledăm pentru alegeri la termen”, a mai spus Mircea Paşcan, precizând că, pentru partid, primează stabilitatea ţării.

UDMR, nemulţumită de Ordonanţa care dă dreptul românilor să voteze oriunde, la parlamentare

UPDATE ora 14.30 UDMR a transmis, joi, la Palatul Cotroceni, că nu are o propunere de premier.

REPORTAJ. „Turcul pleacă în Europa, se bucură de democrație, dar spune că e mai bine dincolo”. Al doilea tur de alegeri, prin ochii „micului Istanbul” din București
Recomandări
REPORTAJ. „Turcul pleacă în Europa, se bucură de democrație, dar spune că e mai bine dincolo”. Al doilea tur de alegeri, prin ochii „micului Istanbul” din București

„Dacă Ordonanţa de Urgenţă dată miercuri seară, intră în vigoare, trebuie atacată la CCR, şi trebuie văzut dacă sunt chestiuni neconstituţionale. Pentru că, reducerea termenului de la 90 de la 30 de zile, este ok, dar schimbarea modului de alegere nu se poate face”, a afirmat liderul UDMR Kelemen Hunor.

„Dacă fiecare votează acolo unde doreşte se bulversează totul”, a spus Kelemen Hunor, precizând că la locale trebuie să fie liste judeţene şi nu naţionale.

Preşedintele UDMR a mai spus că nu este de acord nici cu organizarea alegerilor locale o dată cu alegerile parlamentare şi atunci trebuie sesizat CCR, din nou.

„Dacă aşteptăm termenul de 90 de zile, atunci cel mai repede anticipatele pot avea loc pe 5 iulie. Sigur, nu ar fi o tragedie, însă lucrurile trebuie discutate şi văzut cine susţine un astfel de calendar”, a mai spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a arătat că aşteaptă nominalizarea de premier, din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi procedura parlamentară.

„În opt ani, am consumat nouă guverne. Nu se poate proiecta ceva temeinic”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a mai anunţat că UDMR va depune un proiect de lege prin care mandatul aleşilor locali să se majoreze la cinci ani.

Barna: „Ne vom asigura că următorul Guvern nu va avea susţinere în Parlament, pentru a face un nou pas pentru anticipate”

UPDATE ora 13.50 Preşedintele Klaus Iohannis a primit delegaţia Uniunii Salvaţi România.

Liderul USR Dan Barna a declarat, după discuţii, că i-a transmis poziţia USR, că alegerile anticipate sunt soluţia morală, corectă.

„În alt scenariu, vom continua să facem ce facem de trei luni, să avem o guvernare care nu poate să guverneze. Ne vom asigura că următorul Guvern nu va avea susţinere în Parlament, pentru a face un nou pas pentru anticipate”, a spus Barna.

El a vorbit şi despre blocarea anticipatelor în Parlament. În acest caz, USR i-a cerut preşedintelui să dea asigurări că Guvernul învestit va da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

USR i-a transmis preşedintelui şi propunerea de premier, în persoana lui Dacian Cioloş.

Barna a mai spus că România construieşte în acest moment, „o istorie politică care nu are precedent”.

„E necesar ca USR să fie prezent în guvernare”, a spus Dan Barna, despre decizia ca de data aceasta partidul să se implice în noua structură executivă.

„Preşedintele a spus că va respinge orice variantă de guvern PSD”, a mai declarat Dan Barna.

Delegaţia USR este formată din: Dan Barna, Cătălin Drulă, Cristina Prună, Stelian Ion şi Ionuţ Moşteanu.

Marcel Ciolacu: „Nu ştiu cât de legală este propunerea Orban premier, vom cere lămuriri până la votul din Parlament”

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Propunerile de premier sunt Remus Pricopie (PSD-Pro România), Ludovic Orban (PNL) şi Dacian Cioloş (USR)

Foto: INQUAM PHOTO / Octav Ganea

UPDATE ora 13.06 Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a declarat, după consultări, că partidul a venit cu propunerea Remus Pricopie premier. „Din acest moment, decizia aparţine preşedintelui, pentru ce durată, mai scurtă sau mai lungă se va desfăşura această criză politică”, a spus Ciolacu.

El a menţionat că PSD şi-a făcut datoria pentru a nu se schimba legislaţia electorală în an electoral şi că modificările n Parlament se vor face pentru 2024.

„PSD, în acest moment, are un plan comun cum avem şi o propunere comună, cu Pro România”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a spus că a luat act de „autopropunerea” lui Orban de a fi din nou premier, după cel mai mare scor pentru o moţiune de cenzură.

„Nu ştiu cât de legală este propunerea domnului Orban. Cu certitudine vom cere lămuriri, până când se va ajunge la un vot în Parlament”, a spus Ciolacu.

Liderul interimar al PSD a confirmat că PSD va ataca la CCR o nominalizare a lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier.

UPDATE ora 12.50 Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia PSD în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Delegaţia PSD este formată din: Marcel Ciolacu, Mihai Weber, Claudiu Manda, Paul Stănescu şi Titus Corlăţean.

Orban: „I-am prezentat preşedintelui susţinerea pentru a se ajunge la alegeri anticipate”

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Propunerile de premier sunt Remus Pricopie (PSD-Pro România), Ludovic Orban (PNL) şi Dacian Cioloş (USR)

UPDATE ora 12.25 Consultările cu PNL au durat în jur de 20 de minute. Mandatul PNL a fost de a-l propune pe Ludovic Orban premier, iar liberalii să pice în Parlament două guverne pentru a se ajunge la anticipate.

„I-am prezentat preşedintelui susţinerea pentru a se ajunge la alegeri anticipate”, a spus după consultări Ludovic Orban.

Liderul PNL a anunţat începerea negocierilor cu toţi partenerii din Parlament, pentru anticipate.

Ludovic Orban a mai declarat că este extrem de mulţumit de activitatea Guvernului său.

„Din punctul meu de vedere, putem continua în aceeaşi formulă”, a mai arătat Orban, precizând că acest lucru se va stabili într-o şedinţă a conducerii PNL.

Despre un posibil atac la CCR, dacă preşedintele Klaus Iohannis îl va numi tot pe el premier, Ludovic Orban a explicat că potrivit Constituţiei, şeful statului are atributul numirii premierului, iar în prezent nu există o majoritate clară care să impună un alt premier.

„Din punctul meu de vedere, se poate ajunge la anticipate”, a afirmat Orban.

„Ne vom bate, începând cu săptămâna viitoare, să scoatem proiectele privind alegerea primarilor în două tururi, care sunt blocate la comisia de cod electoral. Fostul preşedinte al comisie a comunicat că această comisie nu mai există, deci nu există niciun impediment să nu se pună pe ordinea de zi aceste proiecte de lege”, a explicat Orban, despre cum va reuşi PNL să impună alegerea primarilor în două tururi.

UPDATE ora 12.00 Preşedintele a început consultările. Delegaţia PNL este formată din liderul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, Florin Cîţu, Robert Sighiartău.

UPDATE 11.00: PNL va merge la Palatul Cotroceni cu propunerea Ludovic Orban, potrivit unor surse din interiorul partidului.

Totodată, liberalii au decis ca la votul de învestitură să stea în bănci și să nu își exprime votul. Astfel, ei vor merge în continuare pe varianta alegerilor anticipate.

Pentru a se ajunge la alegerile anticipate, trebuie respinse, în Parlament, două propuneri de premier din partea preşedintelui.

Pe seară, preşedintele este aşteptat să anunţe numele premierului, care va trebui să găsească susţinere în Parlament, pentru votul de învestitură.

Vom asista la o premieră în România, în care se va încerca producerea alegerilor anticipate, respectiv căderea a două Guverne, în Parlament, într-o perioadă scurtă de timp.

PNL este aşteptat să îşi nu susţină, la vot, propriul candidat de premier, dacă preşedintele îl va nominaliza tot pe Ludovic Orban. Asta pentru că liberalii au anunţat deja, categoric, că nu vor mai vota niciun Guvern, pentru a se ajunge la alegeri anticipate.

PSD, pe de altă parte, merge la Palatul Cotroceni cu o propunere de premier, în persoana lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Social-democraţii şi Pro România susţin această propunere şi vor să îi arate preşedintelui că au cele 233 de voturi, repspectiv o majoritate pentru noul Executiv.

USR susţine varianta alegerilor anticipate şi nu va avea propunere de premier.

Cu toate acestea, cei de la USR au anunţat că, în varianta în care alegerile anticipate nu se mai pot produce, atunci USR îşi va asuma guvernarea, cu miniştri, dacă noul Executiv va da Ordonanţă de Urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

UDMR a anunţat că nu va avea o propunere de premier.

Care este programul consultărilor

• Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
• Ora 12:45 – Partidul Social Democrat (PSD);
• Ora 13:30 – Uniunea Salvați România (USR);
• Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
• Ora 15:45 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
• Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
• Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.


Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Andreea Bălan l-a luat la mișto pe George Burcea. Incredibil ce a spus despre rolul care i-a adus celebritatea
Playtech.ro
Andreea Bălan l-a luat la mișto pe George Burcea. Incredibil ce a spus despre rolul care i-a adus celebritatea
Cine sunt, de fapt, nașii de cununie ai Ginei Pistol și ai lui Smiley. Ce gest a decis să facă prezentatoarea în ziua nunții
Viva.ro
Cine sunt, de fapt, nașii de cununie ai Ginei Pistol și ai lui Smiley. Ce gest a decis să facă prezentatoarea în ziua nunții
Costi Diță și casa de modă „Las Fierbinți”. Câte treninguri are Giani? „Unele sunt unicat”. EXCLUSIV
TVMANIA.RO
Costi Diță și casa de modă „Las Fierbinți”. Câte treninguri are Giani? „Unele sunt unicat”. EXCLUSIV
Ce țeapă și-au luat mai multe turiste în vacanță în Italia, după ce și-au rezervat o vilă prin Booking. “Suntem blocate”
FANATIK.RO
Ce țeapă și-au luat mai multe turiste în vacanță în Italia, după ce și-au rezervat o vilă prin Booking. “Suntem blocate”
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Știrileprotv.ro
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Gina Pistol şi Smiley s-au ţinut strâns în braţe în timpul dansului mirilor. Imagini cu cel mai emoţionant moment de la nunta de basm
Observatornews.ro
Gina Pistol şi Smiley s-au ţinut strâns în braţe în timpul dansului mirilor. Imagini cu cel mai emoţionant moment de la nunta de basm
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, show la nuntă: 'Josephine a dansat balet, s-a făcut cerc în jurul ei' / Foto exclusiv
Unica.ro
Fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, show la nuntă: 'Josephine a dansat balet, s-a făcut cerc în jurul ei' / Foto exclusiv
Horoscop 28 mai 2023. Berbecii au nevoie de seriozitate, ca să poată fi sinceri cu ei, să poată face pași importanți înainte către rezolvare
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2023. Berbecii au nevoie de seriozitate, ca să poată fi sinceri cu ei, să poată face pași importanți înainte către rezolvare