Mergi direct la conținut »
Care este miza plecării lui Popa de la Ministerul Educaţiei. Dragnea depinde de voturile UDMR, în cazul unei moțiuni de cenzură sau a „decapitării” sale din fruntea Camerei Deputaților
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Care este miza plecării lui Popa de la Ministerul Educaţiei. Dragnea depinde de voturile UDMR, în cazul unei moțiuni de cenzură sau a „decapitării” sale din fruntea Camerei Deputaților

Care este miza plecării lui Popa de la Ministerul Educaţiei. Dragnea depinde de voturile UDMR, în cazul unei moțiuni de cenzură sau a „decapitării” sale din fruntea Camerei Deputaților

În actualul context politic, voturile UDMR din Parlament sunt "vitale" pentru Liviu Dragnea. Preşedintele PSD, care a scăpat de o revoltă internă în propriul partid, este ameninţat de o moţiune de cenzură, dar şi de intenţia Opoziţiei de a-l debarca de la şefia Camerei Deputaţilor. Iar acest lucru s-ar putea realiza prin modificarea Regulamentului Camerei.

De Valentina Postelnicu,

Discuţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, cu ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a venit la scurt timp după ce liderul UDMR Kelemen Hunor anunţa, la Parlament, că protocolul de colaborare cu PSD-ul este îngheţat până când se va rezolva problema Ordonanţei din luna august.

Atunci, Ministerul Educaţiei stabilise, pe finalul vacanţei parlamentare, că în şcolile cu predare în limbile minorităţilor să predea limba română personal de specialitate, cu studii superioare şi nu personalul din unităţile de învăţământ vizate. Astfel, prevederea lovea în profesorii maghiari, care primeau pentru predarea acestor cursuri un spor de 20% la salariul de bază.

Dincolo de aspectul particular al nemulţumirii celor de la UDMR, întrebarea care s-a pus a fost de ce liderul PSD s-a grăbit să rezolve problema punctuală a partenerilor de la UDMR, chiar prin sacrificarea unui membru al Executivului.

Răspunsul vine din contextul politic în care se află, în acest moment, preşedintele PSD, salvat recent de un „puci” în interiorul propriului partid.

Liviu Dragnea nu poate pierde, în acest moment, susţinerea UDMR-ului în Parlament. Şi asta din două motive. Opoziţia a vorbit deja despre intenţia de a depune o moţiune de cenzură, după scandalurile în care a fost implicat Guvernul privind protestul din 10 august, pesta porcină şi modificările legilor din justiţie.

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă

În plus, liberalii au anunţat recent că demarează procedura de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât schimbarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să nu se mai facă doar la solicitarea grupului parlamentar din care face parte.

În comisia de Regulament a Camerei Deputaţilor, votul UDMR contează în succesul unui astfel de demers de modificare a regulamentului.

Cele trei voturi ale PNL, USR şi PMP cu ajutorul reprezentantului UDMR, Marton Arpad, ar fi dus la succesul demersului Opoziţiei şi la şanse mai mari ca Liviu Dragnea să îşi piardă funcţia de preşedinte al forului legislativ. La un vot în plen, în contextul tensiunilor din PSD, mai mulţi social-democraţi ar fi votat schimbarea lui Dragnea.

„La cota de popularitate a lui Dragnea – nu vorbim de cota de popularitate din afara Parlamentului, ci la cea din Parlament – nu se ştie niciodată la vot secret câte voturi de la PSD ar putea fi împotriva lui”, preciza liderul PNL Ludovic Orban, despre intenţia PNL de a-l schimba pe Dragnea.

FOTO: HEPTA


Citeşte şi:

22.000 de lei pe lună pensie de judecător! Libertatea a pus mâna pe statul de plată de la Înalta Curte de Casație și Justiție

Corpul celei mai bune tenismene a lumii, la 27 de ani împliniți azi. Simona Halep a suferit de toate durerile posibile în ultimele luni

Close
Închide
  Close