Cuprins:
Energie electrică
- La energie electrică prețul maxim plafonat va fi de 0,8 lei pe fiecare kWh, în scădere de la 1 leu pe kWh, cât era în schema precedentă.
- Pragul de consum va fi crescut la 500 kWh lunar, față de 300 kWh, cât este în schema actuală.
- Prețul plătit de populație după aceste măsuri va fi de 0,68 lei/kWh, potrivit premierului Ciucă.
- Acesta este echivalent cu cea mai bună ofertă de pe piață, cea a companiei de stat Hidroelectrica.
Gaze naturale
- Pentru gaze naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.
- Pragul de consum crește și el de la 1.000 de metri cubi în intervalul noiembrie 2021 – martie 2022 la 1.500 de metri cubi.
- Compensarea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la 33% din prețul gazelor fără alte tarife la 40%.
- Prețul nu poate să scadă sub 0,221 lei/kWh.
- Conform Profit.ro, nivelul este cu 72% sub cel mai mic preț de la ora actuală din țara noastră, cel practicat de compania WIEE România, subsidiară a gigantului rus Gazprom.
Cum arată schema pentru firme
De asemenea, se vor introduce prețuri plafonate și pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și instituții, dar și pentru consumatorii mari.
La energie, prețul va fi plafonat la 1 leu/kWh.
În privința gazelor, pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici, industria alimentară, prețul final plătit va fi de 0,37 lei/kWh.
În prezent doar micile firme beneficiază de facilități. Mai exact, statul acoperă tarifele de transport, distribuție, certificate verzi și cogenerare la energie și tarifele de rețea și acciza la gaze.
Până acum nu a existat plafon de preț pentru energie și gaze pentru companii și instituții.
Un milion de facturi greșite
Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că un milion de facturi greșite au fost trimise de către furnizori, iar acestea vor fi refăcute de către aceștia, fără ca oamenii să fie debranșați.
Marți are loc o întâlnire între reprezentanții Guvernului și cei ai companiilor de furnizare din domeniu.
Statul nu a plătit nimic
Conform Economica.net, Guvernul nu a plătit încă nimic furnizorilor care au aplicat schema de plafonare și compensare, deși a trecut termenul în care să restituie primele sume.
Schema a intrat în vigoare la 1 noiembrie, iar din 15 decembrie unii furnizori au trimis solicitări pentru rambursarea sumelor reduse în facturile din noiembrie ale clienților.
Termenul de plată pentru Guvern era de 30 de zile, adică 15 ianuarie.
Banii trebuie să fie returnați de către Ministerul Muncii.
Anterior, furnizorii au avertizat că dacă nu vor încasa bani de la stat vor rămâne fără bani pentru achiziția energiei și a gazelor.
Reducerea TVA
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat săptămâna trecută reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie, începând cu 1 aprilie, la pachet cu eliminarea taxei de cogenerare și a certificatelor verzi.
La 31 martie expiră actuala schemă de plafonare și compensare.