MENIU CAUTĂ
13 Iul. 2018 11:10

Cazuri de sclavie modernă descoperite în spălătoriile auto din Marea Britanie. Mulți români se numără printre victime

Distribuie

Sclavia modernă, practicată la o spălătorie de mașini din Marea Britanie, reprezintă principaul motiv de preocupare a celor care sună la linia antisclavie din această țară. Apelurile au dis la 400 de sesizări către poliție și autoritățile locale, foarte multe victime fiind români.

Un raport arată că în total, circa un sfert dintre potențialele victime ale sclaviei anunțate la linia telefonică special provin de la spălătorii de mași, care depășesc astfel șantierele, saloanele de manichiură și fermele, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Se crede că mii de oameni care lucrează în spălătoriile de mașini din Marea Britanie sunt sclavi, fiind în majoritate bărbați atrași din Europa de est, îndatorați, forțați să muncească în condiții lispsite de securitate, lăsați fără documente și supuși la amenințări, abuzuri și violență. Prin campanii ale poliției și organizațiilor de caritate, dar și printr-o aplicație pe smartphone, șoferii sunt încurajați să anunțe dacă au suspiciuni, iar în aprilie a fost lansată o anchetă parlamentară privind acest fenomen.

”Raportul subliniază importanţa crucială ca toată lumea să poată recunoaşte semnele sclaviei şi exploatării şi să fie dispusă să le raporteze”, a subliniat Andrew Wallis, directorul Unseen. „Dacă mergeţi la o spălătorie de maşini şi cei care vă spală maşina nu poartă echipament de protecţie, dacă par retraşi, nu vor să ia bani şi dacă preţul e prea mic, toate acestea ar trebui să tragă un semnal de alarmă”, a explicat Wallis.

Totodată, Marea Britanie este considerată lider internațional în combaterea sclaviei moderne, după ce a adoptat, în 2015, o lege în acest sens, cu câteva luni înainte ca ONU să adopte obiectivul de a pune capăt muncii forțate și sclaviei până în 2030.


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Comandantul militar al NATO, generalul Curtis Scaparrotti, a comentat pentru Libertatea deciziile summitului legate de regiunea Mării Negre


FOTO: PIXABEY

Comentarii