Mergi direct la conținut »
CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului în privința legii care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului în privința legii care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului

CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului în privința legii care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului

CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului în privința legii care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Judecătorii Curții s-au întrunit joi, 4 mai, pentru a cincea oară, pentru a lua o decizie în privința sesizării Avocatului Poporului.

De Valentina Postelnicu,

Citește și: 

CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituţionalitate formulată. Pentru adoptarea acestei soluții, Curtea a constatat că, în esență, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare și interpretare a legii de către autoritățile publice competente, cât și aspecte de legiferare  ce intră în competența Parlamentului. Decizia este definitivă și general obligatorie şi se comunică Avocatului Poporului”, transmite CCR, într-un comunicat.

 

CCR a discutat joi, 4 mai, pentru a cincea oară, legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Judecătorii constituționali au amânat de mai multe ori o decizie, în acest caz. Ei au fost sesizați, în luna ianuarie, de Avocatul Poporului, cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate.

Este vorba despre legea care l-a împiedicat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să fie propus pentru funcția de premier, așa cum și-ar fi dorit social-democrații. Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul, în care a fost găsit vinovat pentru fraudă electorală.

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

Avocatul Poporului a sesizat la începutul anului Curtea Constituțională cu privire la Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, care prevede că nu pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate.

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?
Recomandări

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?

 

Potrivit Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat”.

Sesizarea a fost discutată de CCR și pe 7 martie 2017, dar judecătorii au amânat pronunțare încă două săptămâni, până pe 21 martie. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a spus atunci că nu s-a putut ajunge la o soluție și că judecătorii CCR au nevoie de o analiză aprofundată asupra sesizării Avocatului Poporului.

„E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, declara, în luna martie, preşedintele Curții, Valer Dorneanu.

Close
Închide
  Close