Întrebat dacă va sprijini, în calitate de președinte, aderarea Ucrainei la NATO și UE, Nicușor Dan s-a arătat favorabil acestui proces, mai ales în cazul integrării țării vecine în blocul comunitar.

Sprijin pentru aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova în UE

„Aderarea la NATO este o chestiune de viitor. Ucraina este în război și încă are trupe rusești pe teritoriul său. Dar când vine vorba de integrarea europeană a acestei țări, ar fi un lucru minunat pentru minoritatea românească din Ucraina. De aceea o susțin. Susțin și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat președintele ales al României.

În ceea ce privește amenințarea rusă, Nicușor Dan a atras atenția că „este un fapt” și s-a pronunțat pentru „reînarmare” pentru a decuraja ambițiile militare ale Moscovei. „De asemenea, pentru a evita escaladarea tensiunilor, țările europene trebuie să continue să sprijine Ucraina”, a continuat el.

O pace corectă și de natură să descurajeze alte agresiuni militare

„Pacea este un lucru de dorit. Însă condițiile sale trebuie să fie corecte, cât mai favorabile posibil pentru Ucraina și de așa natură încât să descurajeze alte țări de la agresiune. De aceea, sprijinul întregii Europe este extrem de important. Viitorul nostru depinde și de asta”, a precizat Nicușor Dan.

Cum a scăpat milionarul Viorel Cataramă din procesul cu CNSAS. Concluzia judecătorilor: a scris, dar n-a „turnat”
Recomandări
Cum a scăpat milionarul Viorel Cataramă din procesul cu CNSAS. Concluzia judecătorilor: a scris, dar n-a „turnat”

„Ajutând Ucraina să se apere în fața Rusiei, creștem securitatea țării noastre și securitatea Moldovei vecine”, a insistat președintele ales al României.

În acest sens, Nicușor Dan s-a exprimat pentru „creșterea cheltuieilor de apărare” și a cerut ca europenii „să își asume o responsabilitate mai mare pentru securitatea lor”.

România are nevoie de „direcții de dezvoltare”

Odată cu preluarea mandatului de președinte, fostul primar al Bucureștiului vrea să indice „direcții de dezvoltare” pentru România.

„Avem o economie care se dezvoltă bine. Ne-am dublat PIB-ul în zece ani, dar nu avem un sistem fiscal optim. Acest lucru trebuie corectat înainte de toate. În plus, am impresia că România nu a definit pe deplin ce vrea să realizeze în materie de sănătate, educație și justiție. Nu ne-am stabilit obiective strategice specifice. În calitate de președinte, aș dori să adun specialiști din România și din străinătate pentru a discuta aceste probleme și a indica direcții de dezvoltare”, a declarat el.

Explicații pentru administrația Trump

Nicușor Dan s-a arătat totodată încrezător că România va continua să coopereze cu Statele Unite. „România are un președinte ales democratic, în condițiile legii. Menținem legătura cu Statele Unite. Acum o săptămână, administrația americană și-a nominalizat ambasadorul la București, sper că va veni cât mai curând posibil în țara noastră. Așa cum datorăm cetățenilor noștri o explicație cu privire la circumstanțele și motivele invalidării alegerilor (prezidențiale din noiembrie anul trecut – n.r.), trebuie să le explicăm și aliaților și partenerilor noștri. Le vom explica acest lucru americanilor și vom continua să cooperăm”, a afirmat el.

Cum s-au făcut praf banii din taxe și impozite: Curtea de Conturi a descoperit „abateri” bugetare în valoare totală de 457 de miliarde de lei din 2017 până în 2024 la stat
Recomandări
Cum s-au făcut praf banii din taxe și impozite: Curtea de Conturi a descoperit „abateri” bugetare în valoare totală de 457 de miliarde de lei din 2017 până în 2024 la stat

Bucureștiul, dat ca exemplu pentru combaterea populismului

Nicușor Dan a mai declarat că și-a propus să recâștige „încrederea oamenilor în stat și în instituțiile sale”. „Știm că a existat un candidat (populistul pro-rus Călin Georgescu – n.r.) care nu a respectat legea. Nu au fost explicate toate circumstanțele și mecanismele legate de candidatura sa. Statul trebuie să facă acest lucru cât mai curând posibil și să clarifice toate ambiguitățile și neregulile. Nu există niciun dubiu aici, credibilitatea țării depinde de asta”, a subliniat el.

„Nu ne putem simți ofensați de oamenii care nu ne împărtășesc opiniile. Sunt cetățeni care trebuie respectați și cu care trebuie să vorbim. Statul trebuie să recâștige încrederea cetățenilor săi”, a insistat Nicușor Dan, apreciind că reunificarea românilor „este posibilă”.

„În București, unde am fost primar, populiștii nu au câștigat niciodată mai mult de aproximativ 10% din voturi în ultimii ani. De ce? Pentru că locuitorii Capitalei au încredere în autorități și nu se lasă seduși de populiști. O astfel de relație pozitivă trebuie dezvoltată cu locuitorii din întreaga țară. Aceasta este o sarcină pentru clasa politică românească”, a precizat el.

Decizia Înaltei Curți care aruncă în aer dosarele de corupție: polițiștii DGA au voie să lucreze doar la cazuri cu inculpați din Ministerul de Interne. Se repetă situația excluderii SRI din anchete
Recomandări
Decizia Înaltei Curți care aruncă în aer dosarele de corupție: polițiștii DGA au voie să lucreze doar la cazuri cu inculpați din Ministerul de Interne. Se repetă situația excluderii SRI din anchete

Flancul estic trebuie să reziste, în pofida războiului hibrid al Rusiei

Jurnalistul polonez Bartosz T. Wielinski i-a semnalat lui Nicușor Dan că a existat un amestec al Rusiei pentru a favoriza populiștii antieuropeni în alegerile din România, așa cum s-a întâmplat și în alte țări. Întrebat cum va gestiona această situație, președintele ales a remarcat că rușii folosesc „tactici viclene”.

„Românilor, la fel ca polonezilor, nu le place Rusia, motiv pentru care narațiunile rusești sună ca și cum nu ar fi fost formulate de ruși. Acesta este un mesaj pur populist. Cred că oamenii sunt convinși cel mai mult de mesajele economice”, a observat el.

„La urma urmei, avem parte de o dezvoltare economică în țările noastre cum nu am mai avut până acum. Am atins stabilitatea economică. Toate acestea ar putea fi subminate, chiar distruse, dacă populiștii ar prelua puterea. Trebuie să discutăm despre asta. Dar și despre cât de mare este amenințarea din partea Rusiei. (…) Rusia încearcă să ne slăbească purtând un război informațional, un război hibrid, împotriva societăților noastre. Și flancul estic al Europei trebuie să fie puternic, trebuie să reziste”, a punctat el.

Apel la consolidarea parteneriatului româno-polonez

Prin urmare, Nicușor Dan a făcut apel la consolidarea parteneriatului dintre România și Polonia. „Suntem cele mai mari două țări din estul Uniunii Europene. Parteneriatul nostru ar trebui să devină mai strâns, deoarece avem interese comune. Prima problemă este flancul estic: sarcina noastră comună este să-l protejăm, inclusiv de migrația ilegală. De asemenea, trebuie să colaborăm pentru a face Uniunea Europeană mai eficientă și mai eficace. Concurența globală continuă obligă Europa să fie mai competitivă. Este în interesul nostru să acordăm prioritate acestei probleme”, a subliniat președintele ales.

Nicușor Dan a vorbit în acest interviu și despre cum a fost ales președintele României, dar a dezvăluit și declarația făcută de George Simion care i-a speriat pe români, înainte de alegeri.

Nicușor Dan s-a dus la Varșovia pentru a susține candidatura lui Rafal Trzaskowski

Nicușor Dan i-a îndemnat totodată pe polonezi să se mobilizeze pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, programat duminica viitoare. Oarecum similar românilor, polonezii vor fi chemați la urne să aleagă între primarul liberal al Varșoviei Rafał Trzaskowski și populistul eurosceptic Karol Nawrocki.

La Varșovia, Nicușor Dan s-a întâlnit cu premierul Donald Tusk și a participat la „Marșul milionului de inimi”, pentru susținerea candidaturii lui Trzaskowski, prilej cu care a ținut un discurs în limba română.

Nicușor Dan (55 de ani) va depune jurământul luni, 26 mai, în plenul comun al Parlamentului. Ceremonia va începe la ora 12:00.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

steaua.libera 26.05.2025, 11:23

Forza Rafa! Polonia vă resista si ea!🇷🇴🇵🇱🇪🇺

Avatar comentarii

parpalache 26.05.2025, 06:55

Ce a spus?Pai ce,era dupa el?A spus și el cam ce a spus și Gheorghiu Dej- in„obsedantul deceniu”-când la noi taia și spânzura Komintern!Pentru ca situația e similara-chiar daca acum românii sunt intr-o URSS mai mica!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.