Există însă o specie de animale la care replicarea virusului se face la fel ca în cazul unei infecții umane ușoare, iar asta ar putea ajuta la testarea vaccinurilor sau a medicamentelor.
Cei de la Institutul Național pentru Sănătatea Animalelor din Germania (Friedrich-Loeffler-Institut) au efectuat mai multe experimente în laborator, pentru a vedea cum se comportă virusul SARS-CoV-2 în organismul animalelor.
Au fost infectaţi, controlat, porci, pui, lilieci și dihori. Animalele au fost inoculate intranazal cu o doză infecţioasă și apoi au fost monitorizate. În toate experimentele, au fost investigate şi animalele de contact.
În urma studiului, cei de la Institutul Friedrich-Loeffler au constatat că porcii (n = 9) și puii (n = 17) nu au fost sensibili la infecția intranazală cu SARS-CoV-2. Toate probele de tampon, precum și probele de organe, dar și animalele de contact au rămas negative pe parcursul experimentelor.
Dihorii şi liliecii de fructe, sensibili la virus
În cazul liliecilor de fructe (n = 9) s-a constatat, în schimb, o replicare a virusului detectabilă în epiteliul nazal, trahee, plămâni şi țesutul limfatic asociat plămânilor. De asemenea, a fost detectat ARN viral în epiteliul nazal la 1 din 3 animale de contact.
Cea mai eficientă replicare a virusului a fost observată la dihori, cu producţii ridicate de ARN viral la 8 din 9 animale, de la 2 zile după infecție şi până la 8 zile. Toţi cei 3 dihori de contact neinoculaţi au fost şi ei infectaţi Anticorpii reactivi SARS-CoV-2 au fost detectați din ziua a 8-a la dihorii inoculați, și din ziua 21, la cei de contact.
Experţii germani spun că „replicarea virusului la dihor seamănă cu situația unei infecții umane ușoare, iar această specie ar putea servi drept model util pentru studii suplimentare, cum ar fi testarea vaccinurilor sau a antiviralelor”.
În studii anterioare, cei de la Institutul de Cercetări Veterinare HVRI-Harbin (China) descoperiseră că „replicarea SARS-CoV-2 este slabă la câini, porci, pui și rațe, dar eficient la dihori și pisici”.
Şi animalele de companie pot fi infectate, de proprietarii lor
La nivel mondial, se cunosc până acum doar 4 cazuri de animale de companie pozitive la SARS-CoV-2 la: doi câini și o pisică din Hong Kong și o altă pisică din Belgia. În toate aceste cazuri, animalele au fost infectate de proprietarii lor, toți fiind pozitivi la COVID-19, informează Departamentul pentru Siguranța Alimentelor, Nutriție și Sănătate Publică Veterinară din Italia.
La cele trei animale din Hong Kong, infecția a evoluat asimptomatic. Pisica din Belgia, în schimb, la o săptămână după întoarcerea proprietarului din Italia, a dezvoltat simptomatologie: anorexie, vărsături, diaree, dificultăți de respirație și tuse. Starea animaluilui s-a îmbunătățit spontan începând din a 9-a zi de la debutul bolii.
Ministerul Sănătăţii din Italia recomandă persoanelor cu Covid-19 aflate în izolare la domiciliu să evite, pe cât posibil, contactul cu animalele lor de companie, pentru a le proteja, exact aşa cum trebuie să procedeze şi cu membrii familiei lor.
Recomandarea generală este respectarea regulilor de igienă de bază: spălarea mâinilor înainte și după ce am atins animalele, litiera sau vasul lor pentru mâncare şi evitarea manifestărilor de efuziune (să pupăm animalele, să le lăsăm să mănânce din mâncarea noastră, etc.).
Un caz aparte a fost înregistrat zilele trecute în SUA unde, la o grădină zoologică din Bronx, s-a confirmat infecţia cu SARS-CoV-2 la un tigru. Se presupune că virusul a fost transmis de un îngrijitor care, la momentul respectiv, era asimptomatic. A fost luată decizia ca toate persoanele care îngrijesc feline să poarte măşti chirurgicale.