România este recunoscută pentru tradiția sa în cultivarea anumitor specii și soiuri de plante, în unele cazuri aflându-se chiar în topurile internaționale care înregistrează nivelul producției sau suprafețele cultivate. După modelul țărilor cu o agricultură avansată din punct de vedere tehnologic sau al dezvoltării domeniului, așa cum sunt, la nivel european, Franța și Germania sau Statele Unite și Brazilia, la nivel mondial, tehnologiile performante prind tot mai mult teren și la noi.
Chiar dacă unele dintre aceste culturi au înregistrat fluctuaţii de-a lungul anilor, ne aflăm, în continuare, între cele mai importante țări producătoare (creștere a suprafeței la porumb și rapiță și o creştere a productivităţii la viţa de vie) și este necesar să investim mai mult în aceste direcții, după cum arată rezultatele și prognozele. Și la nivel general, producția agricolă vegetală a crescut în 2016, comparativ cu anul anterior, potrivit Institutului Național de Statistică.
Ce culturi ne fac cunoscuți în Europa și în lume:
Floarea-soarelui
Floarea-soarelui este nu doar una dintre cele mai răspândite plante din țara noastră, dar se află în top și la nivel european. Conform datelor din luna martie ale INS, citat de Mediafax, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană, atât la suprafața cultivată, cât și la producția totala de floarea-soarelui. La nivel mondial, România se află pe locul patru în clasamentul celor mai mari producători, după Ucraina, Rusia și Argentina .
Porumbul
În ceea ce privește cultura porumbului, România este unul dintre cei mai mari producători din Uniunea Europeană și a recoltat aproape 8,5 milioane de tone de porumb în 2016. Peste 1,5 milioane de tone au mers la export în țări din blocul european, dar și în afara lui. Rezultatele foarte bune ar putea fi explicate și prin utilizarea eficientă a tratamentelor de protecție, precum erbicidarea.
În august, anul trecut, România se clasa pe locul 13 în topul celor mai mari producători la nivel mondial și a treia țară producătoare de porumb de la Marea Neagră, după Rusia și Ucraina. De asemenea, informațiile Institutului Național de Statistică, citat de Agerpres, indică România pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţia realizată (după Franţa) la porumb boabe.
Rapița
Potrivit specialiștilor, cultivarea rapiței s-a dezvoltat într-un ritm rapid în România, în ultimii ani, suprafața cultivată în prezent fiind cea mai mare înregistrată în țara noastră, din anul 2010. România a reuşit, în 2016, să depășească Ucraina în clasamentul celor mai mari producători de rapiţă de la Marea Neagră, intrând astfel în clasamentul celor mai mari 10 producători la nivel mondial.
Vița-de-vie
În România există peste 30 de podgorii, tradiția în domeniul viticulturii fiind binecunoscută și demonstrată de descoperirile arheologice datând din perioada geto-dacică. În ultimii ani, programele privind dezvoltarea viticulturii şi vinificaţiei au condus la o întinerire a plantaţiilor (prin programul de reconversie) şi la susţinerea producătorilor de vin.
Vinurile româneşti continuă să fie cunoscute şi apreciate în întreaga lume, specialiștii oenologi susținând că pe teritoriul țării noastre există condiții dintre cele mai favorabile pentru cultura viței-de-vie, de la așezarea geografică și climă, până la structura și compoziția solului.
În cel mai recent top publicat de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului anul acesta, în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie, Spania se află pe primul loc la nivel mondial, în timp ce pe locul al doilea se clasează China, urmată de Franța. România ocupă locul 9 în acest clasament mondial. Campioana producției de vin este însă Italia – cel mai mare producător mondial – în timp ce Statele Unite ocupă locul întâi la consumul de vin.
La nivelul Uniunii Europene, ţara noastră ocupă locul 5 ca suprafață viticolă și locul 6 la producția de struguri și vin.
Grâul
În cazul grâului, unde avem de asemenea o tradiție binecunoscută, România se află pe locul 5 în Europa la suprafaţa cultivată, în urma Franţei, Germaniei, Poloniei şi Spaniei, dar şi la producţia realizată.
Sursa datelor: Statistic Report OIV 2017
Sursa foto: Shutterstock