Concret, administrația John Biden rămâne angajată extinderii Programului Visa Waiver (VWP), care permite cetăţenilor din ţările incluse în acest program să călătorească în SUA în calitate de turişti sau de oameni de afaceri pentru o anumită perioadă fără să mai fie nevoie să obţină viză așa cum se întâmplă acum. În prezent, la VWP nu participă toate ţările şi nici toţi cetăţenii nu sunt eligibili pentru utilizarea lui, însă guvernul american ia în considerare adăugarea câtorva ţări în acest program, între ele regăsindu-se şi România.

Pentru asta va fi nevoie ca aceste state să îndeplinească o serie de obiective legate de securitate, controlul frontierelor sau contraterorism. În cele ce urmează îți vom spuine ce este Visa Waiver, ce țări sunt incluse și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea face parte din program.

Ce este programul Visa Waiver

Programul Visa Waiver (n.n. – în engleză Visa Waiver Program, VWP) reprezintă un instrument esenţial în relaţiile transatlantice. Acesta permite cetăţenilor din țările incluse să călătorească în Statele Unite ale Americii în scop turistic, pentru afaceri ori tranzit pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin fără să mai aibă nevoie de viză așa cum se întâmplă în momentul de față.

Date din ancheta poliției după accidentul din gara Galați. Cu ce viteză mergea locomotiva în momentul accidentului
Recomandări
Date din ancheta poliției după accidentul din gara Galați. Cu ce viteză mergea locomotiva în momentul accidentului

Persoanele care călătoresc în cadrul programului VWP trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA). Aceștia sunt verificaţi la punctele de intrare pe teritoriul SUA şi sunt înscrişi în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al SUA.

Ce este Visa Waiver și ce țări fac parte din program - Imagine cu formularul I-193, Application for Waiver of Passport and/or Visa
Programul Visa Waiver le permite cetăţenilor din țările incluse să călătorească în Statele Unite ale Americii

În momentul de față, în programul american de renunţare la obligativitatea vizelor sunt incluse 40 de ţări din toată lumea, 33 dintre acestea fiind din Europa. Ca să poată participa la programul american de scutire de vize o ţară trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe, despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Care sunt țările incluse în programul Visa Waiver

În prezent, în programul Visa Waiver prin care se renunţă la obligativitatea vizelor sunt incluse 40 de ţări, conform site-ului Travel.State.Gov, și anume: Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Noua Zeelandă, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Republica Cehă, Coreea de Sud, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Taiwan și Ungaria.

REPORTAJ. Fața mai puțin discutată a Bisericii. Preotul care face injecții: „Știu să ajut și la o naștere. Până acum, nu a fost cazul”
Recomandări
REPORTAJ. Fața mai puțin discutată a Bisericii. Preotul care face injecții: „Știu să ajut și la o naștere. Până acum, nu a fost cazul”

În ceea ce-i privește pe cetățenii britanici, potrivit sursei citate, pentru a fi eligibili să călătorească în temeiul VWP, aceștia trebuie să aibă dreptul nerestricționat de ședere permanentă în Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord, Insulele Channel și Insula Man.

Ultimele țări incluse în program au fost Croația (2021), Polonia (2022), în timp ce Israelul este pe cale să fie la rândul ei admisă, cel mai probabil în cursul anului 2023. De asemenea, autoritățile americane iau în considerare să adauge alte trei state. Este vorba despre Cipru, Bulgaria și România.

Când va intra România în programul Visa Waiver

România încearcă de mai mulţi ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, ceea ce ar face ca cetăţenii țării noastre să poată călători în Statele Unite ale Americii fără să mai aibă nevoie de viză.

Însă, din păcate, rata de refuz a vizelor pentru cetățenii români depăşeşte încă foarte mult pragul minim, și anume cel de cel mult 3% pe care l-am amintit anterior și care este acceptat de autorităţile americane pentru ridicarea obligativității vizelor.

Ce este Visa Waiver și ce țări fac parte din program - Imagine cu bani, monede şi bacnote, un paşaport, un laptop şi un post it pe care este scris Visa Waiver Program
În prezent, în programul Visa Waiver prin care se renunţă la obligativitatea vizelor sunt incluse 40 de ţări
10.000 de deținători de polițe Euroins, care au avut pagube sau vor să renunțe la RCA-ul făcut la Euroins, au depus deja cerere către FGA
Recomandări
10.000 de deținători de polițe Euroins, care au avut pagube sau vor să renunțe la RCA-ul făcut la Euroins, au depus deja cerere către FGA

Potrivit celor mai recente date oficiale, rata de refuz pentru România este în continuare cu mult peste pragul de 3%. Mai exact, rata de respingere a vizelor românilor în anul fiscal american 2022 a fost de 17%, așadar mult peste limita impusă de autoritățile de la Washington. Interesant este faptul că, după mai mulţi ani, acest prag scăzuse în 2019 sub 10%, însă, evident, era tot insuficient pentru acceptarea în programul american Visa Waiver. În aceste condiții, țara noastră va trebui să mai aștepte până când această rată de respingere va coborî sub limita impusă de guvernul american, însă este foarte posibil ca acest lucru să se întâmple cel mai probabil în 2024.

În ce condiții pot călători românii în SUA

În prezent, intrarea cetăţenilor români pe teritoriul SUA se poate face numai în baza unei vize valabile, care se poate obţine în prealabil de la misiunile diplomatice sau de la oficiile consulare ale SUA din străinătate. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei SUA la Bucureşti și trebuie să fie însoțite de un pașaport valabil.

De asemenea, pe site-ul Guvernului României, se precizează faptul că intrarea în SUA este posibilă și pe baza documentului de reşedinţă permanentă, așa-numitul „green card”, însoţit de paşaportul naţional, ambele trebuind să fie valabile. Alte documente acceptate la intrarea în SUA sunt permisul de reintrare („re-entry permit”) sau documentul de călătorie pentru refugiaţi („refugee travel document”), care sunt eliberate de U.S. Department of Homeland Security.

Ce este Visa Waiver și ce țări fac parte din program - Imagine cu o viză de SUA, un permis de şedere permanentă (green card) şi drapelul SUA.
În prezent, intrarea cetăţenilor români pe teritoriul SUA se poate face numai în baza unei vize valabile

Trebuie spus că deţinerea unei vize valabile nu garantează intrarea pe teritoriul statului american. La punctul de frontieră va avea loc un scurt interviu în urma căruia ofiţerul poliţiei de frontieră poate refuza unui cetăţean intrarea pe teritoriul SUA dacă nu oferă suficiente garanţii că nu se va abate de la scopul vizei sau a duratei de şedere. Şederea pe teritoriul SUA este limitată la cea permisă prin documentul emis, respectiv viză sau permis de şedere. Depăşirea termenului de ședere este considerată infracţiune şi poate conduce la îndepărtarea forţată de pe teritoriul SUA şi instituirea unor interdicţii.

Cum poate fi inclusă o țară în programul Visa Waiver

Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize Visa Waiver, o ţară trebuie să îndeplinească anumite cerinţe. Printre acestea se numără cele care se referă la combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Toate aceste condiții trebuie să includă o rată a refuzurilor acordării de vize temporare de cel mult 3%. În conformitate cu legislația americană în vigoare referitoare la imigrația și la cetățenia americană, țările care doresc să adere la programul de scutire de vize trebuie să aibă, în cazul vizelor eliberate în alte scopuri decât cele pentru imigrare, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie mai mică de 2% pe o perioadă de doi ani. Autorităţile SUA calculează această rată de refuz potrivit anului fiscal, care începe la data de 1 octombrie a anului în curs şi se termină la 30 septembrie anul următor.

În același timp, țările care solicită să fie incluse în VWP trebuie să elibereze documente de călătorie securizate şi să aibă o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a intra în SUA

Așa cum spuneam, cetăţenii ţărilor incluse în programul Visa Waiver pot călători fără viză în Statele Unite ale Americii în scop turistic sau pentru afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin. Potivit site-ului USTravelDocs.com, pentru a intra pe teritoriul SUA prin programul Visa Waiver, aceștia trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe, și anume:

 • să fie cetăţeni ai uneia dintre ţările incluse în program şi să dețină un paşaport valabil conform programului Visa Waiver;
 • să deţină autorizaţia ESTA;
 • să rămână pe teritoriul SUA cel mult 90 de zile;
 • să facă cunoscut scopul călătoriei, și anume:
  • afaceri – scopul călătoriei este consultarea cu parteneri de afaceri, participarea la o convenţie sau o conferinţă stiinţific-educaţională, profesională sau de afaceri, la date prestabilite, achiziţionarea unei proprietăți sau încheierea unui contract;
  • turism – scopul călătoriei este recreaţional, adică turism, vacanţă, vizitarea prietenilor sau rudelor, odihnă, tratament medical, activităţi de natură socială şi participarea amatorilor la competiţii în domeniul muzical, sportiv sau la alte evenimente sau concursuri similare care nu vor fi remunerate;
  • tranzit – tranzitarea pe parcursul călătoriei a teritoriului SUA.

În cazul în care accesul în SUA se face pe calea aerului sau pe apă, cetățenii vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:

 • să deţină un bilet de întoarcere sau de continuare a călătoriei. Dacă deplasarea se face în baza unui bilet electronic persoana trebuie să aibă asupra sa o copie a itinerarului pe care să o prezinte inspectorului de imigrări. Persoanele care călătoresc cu bilete de continuare a călătoriei a căror destinaţie finală este Mexic, Canada, Bermuda sau Caraibe trebuie să fie rezidenţi legali ai teritoriilor respective;
 • să intre în SUA la bordul unei linii aeriene sau maritime care a agreat participarea la program. Aici sunt incluse aeronavele unei corporaţii americane care a încheiat un acord cu Departamentul de Securitate Internă pentru transportul pasagerilor în cadrul Programului de renunţare la obligativitatea vizelor.

Dacă intrarea în SUA se face pe cale terestră din Canada sau din Mexic, cerinţele privind documentele sunt aceleaşi, cu excepţia faptului că nu se impune obligativitatea deţinerii unui bilet de întoarcere şi a folosirii unui transportator semnatar al programului. De asemenea, turistul trebuie să demonstreze în faţa inspectorului că deţine suficiente fonduri pentru a se întreţine pe durata şederii în SUA şi pentru părăsirea teritoriului acestei țări.

Vezi şi cum se obţine viza pentru a putea călători în SUA!

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Femeia care doarme într-un pat cu o lenjerie care nu a mai fost spălată de 100 de ani
Știrileprotv.ro
Femeia care doarme într-un pat cu o lenjerie care nu a mai fost spălată de 100 de ani
Locul secret din România care e rupt din altă lume. Are o plajă de vis și cazări de o mie de ori mai ieftine față de litoralul Mării Negre
FANATIK.RO
Locul secret din România care e rupt din altă lume. Are o plajă de vis și cazări de o mie de ori mai ieftine față de litoralul Mării Negre
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
HOROSCOP
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!